LIPIDY V POTRAVINÁCH VE VÝŽIVĚ NEGATIVNĚ PŮSOBÍ ¢Vysoký příjem tuku ¢ ¢Nevhodné složení mastných kyselin tuku - vysoký obsah nasycených mastných kyselin (SFA) a zejména trans nenasycených mastných kyselin (TFA) ¢Antinutriční a toxické látky vznikající technologickém zpracování a skladování ¢ ¢Vysoký příjem cholesterolu ¢ MASTNÉ KYSELINY PŮSOBÍCÍ VE VÝŽIVĚ POZITIVNĚ ¢Mononenasycené MK (olejová, 9 cis-oktadec-9-enová) ¢ ¢ ¢ ¢ ¢Polynenasycené MK n-6 (linolová, 9 cis,12 cis-oktadeka-9,12-dienová) ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢Polynenasycené MK n-3 (linolenová, all-cis-oktadeka-9,12,15-trienová) ¢ ¢ ¢ ¢ ¢Vyšší polynenasycené MK arachidonová, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) ¢ ¢ ¢ MASTNÉ KYSELINY PŮSOBÍCÍ VE VÝŽIVĚ NEGATIVNĚ ¢Nasycené mastné kyseliny, zejména laurová (C12), myristová (C14) a palmitová (C16) ¢ ¢ ¢Trans-nenasycené MK (elaidová, 9 trans-oktadec-9-enová) ¢ ¢ ¢ ¢Eruková kyselina (13 cis-dokos-13-enová) ¢Vyšší rozvětvené (fytanová) ¢ ¢ ¢ ¢Alicyklické, hydroxykyseliny, oxokyseliny, epoxykyseliny aj. ¢S velmi a ultra dlouhým uhlíkatým řetězcem VHODNOST TUKU PRO VÝŽIVU POSUZUJEME PODLE: qobsahu cholesterolu qsložení mastných kyselin ¢ (za předpokladu hygienické nezávadnosti) ¢ ¢Tuky živočišné – obsahují cholesterol ¢Tuky rostlinné – neobsahují cholesterol (v množstvích významných pro výživu), ale obsahují rostlinné steroly (fytosteroly), které působí jako antagonisty cholesterolu ¢Z hlediska obsahu sterolů vždy platí: ¢Rostlinné tuky jsou vhodnější než živočišné ¢Z hlediska obsahu mastných kyselin platí: ¢Rostlinné tuky nejsou vždy vhodnější než tuky živočišné protože: ¢ Některé přírodní rostlinné tuky (kokosový, palmojádrový, kakaové máslo) mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin. ¢ Některé průmyslově vyrobené rostlinné tuky mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin, trans nenasycených mastných kyselin nebo obou typů Tuk nebo olej SFA MUFA PUFA Mléčný tuk 53-72 26-42 2-6 Sádlo 25-70 37-68 4-18 Hovězí tuk 47-86 40-60 1-5 Olej z jater tresky 14-25 35-68 20-45 Olej ze sledě 17-29 36-77 10-24 Kokosový tuk 88-94 5-9 1-2 Palmojádrový tuk 75-86 12-20 2-4 Kakaové máslo 58-65 33-36 2-4 Olivový olej 8-26 54-87 4-22 Sójový olej 14-20 18-26 55-68 Slunečnicový olej 9-17 13-41 42-74 Řepkový olej 5-10 52-76 22-40 SLOŽENÍ MK NEJBĚŽNĚJŠÍCH TUKŮ A OLEJŮ VLIV JEDNOTLIVÝCH SKUPIN MASTNÝCH KYSELIN NA KREVNÍ LIPIDY qNasycené MK C12, C14 a C16 ↑ hladinu celkového a LDL cholesterolu v krevní plasmě; ostatní se chovají neutrálně qMonoenové MK ↓ hladinu celkového a LDL cholesterolu v krevní plasmě qPolyenové MK ↓ celkový cholesterol, qn-3 PUFA (EPA a DHA) ↓ triacylglyceroly VLIV TFA NA LIDSKÝ ORGANIZMUS qVýznamný rizikový faktor nemocí srdce a cév (↑LDL a ↓HDL cholesterol). qPodíl na vzniku diabetu II. typu (zvyšují inzulinovou rezistenci). qPodíl na vzniku obezity qÚčinky prozánětlivé qNegativní vliv na lidský plod a novorozence qMožný vliv na některá nádorová onemocnění tlustého střeva q POSUN V NÁZORECH NA VLIV TFA NA VZNIK KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ qPřed rokem 1990: TFA působí podobně ¢ jako MUFA ¢ qPolovina let ´90: TFA jsou srovnatelné se SFA ¢ qDnes: TFA jsou minimálně tak škodlivé jako ¢ SFA a pravděpodobně horší ¢ (podle některých odborníků 2,5 – 10 x). ¢ ¢ LEGISLATIVNÍ OMEZENÍ OBSAHU TFA V POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBCÍCH ¢V ČR není obsah TFA omezen ¢Z evropských států existuje omezení (max. 2 % z celkových MK) pouze v Dánsku (od roku 2003) ¢Rakousko navrhuje od roku 2009 limit 2 g/100 g výrobku. Limit se nevztahuje na přirozeně se vyskytující TFA ¢V Kanadě je od 1.12.2005 povinnost uvádět obsah TFA na etiketě (včetně přirozeně se vyskytujících) ¢V USA platí od 1.1.2006 povinnost označovat obsah vyšší než 0,5 g/porci POTRAVINY, VE KTERÝCH SE MOHOU TFA VYSKYTOVAT VE VYŠŠÍCH MNOŽSTVÍCH ¢Roztíratelné a směsné roztíratelné tuky, pomazánky ¢Pokrmové tuky a fritovací oleje ¢Jemné a trvanlivé pečivo, zmrazená a chlazená těsta ¢Čokoládové výrobky, ve kterých je kakaové máslo nahrazeno částečně hydrogenovanými tuky ¢Polevy na müsli tyčinkách a mražených krémech ¢Rostlinné náhrady smetany a šlehačky, jíšky, dehydrované polévky, cereální snídaně aj. ¢ DALŠÍ VÝROBKY S VYSOKÝM OBSAHEM TFA ¢Polevy na müsli tyčinkách (ze 16 výrobků 9 výrobků mělo obsah TFA v rozsahu 37,6- 43,2 %) ¢Polevy na dorty a cukroví – většina výrobků přes 40 % TFA ¢Ojedinělé výrobky ze skupiny sezónních čokoládových výrobků (max. 41,7 %), pekařské výrobky druhu jemné pečivo (max.19,6 %), cereální snídaně (max. 20,2 %) aj. ¢