Sacharidy
•základní složka všech živých organismů
•nejrozsáhlejší třída biologicky aktivních molekul
•zastarale a chybně někdy označovány jako uhlohydráty, uhlovodany nebo karbohydráty
•nízkomolekulární sacharidy jsou rozpustné ve vodě a mají více či méně sladkou chuť
•makromolekulární polysacharidy jsou většinou bez chuti a jsou ve vodě jen omezeně rozpustné
(škrob, agar) nebo zcela nerozpustné (celulóza).
•

Sacharidy
uRozdělení – základní klasifikace
uFunkce
uMetabolismus
uPatofyziologie
uLaboratorní diagnostika
u

Rozdělení sacharidů
uMonosacharidy
u
uOligosacharidy
uglykoproteiny
uglykolipidy
u
uPolysacharidy
u
u

Monosacharidy
uNejjednodušší cukry, tzv. cukerné jednotky
uSyntetizovány z jednodušších látek glukoneogenezí, nebo jsou produkty fotosyntézy uMetabolický
rozklad poskytuje většinu energie pro biologické pochody
uJsou základní složkou nukleových kyselin
uDůležitá součást složitých lipidů
u
u

Monosacharidy
uAlkoholové nebo ketonové deriváty polyhydroxyalkoholů s nevětveným řetězcem a nejméně třemi atomy
uhlíku uNemohou být hydrolyzovány na jednodušší cukry
u

Monosacharidy
uExistují ve dvou základních strukturních formách, mezi nimiž se ustavuje chemická rovnováha, a to
lineární a cyklické
uV cyklické formě se karbonylová skupina (aldehydická nebo ketonická) propojí s jednou z
hydroxylových skupin na vzdáleném konci řetězce a vytvoří většinou šestičlennou nebo pětičlennou
heterocyklickou strukturu (pyranozový nebo furanozový cyklus)

Rozdělení monosacharidů
umonosacharidy rozdělujeme podle počtu atomů uhlíku
utriosy
utetrosy
upentosy (ribosa)
uhexosy (glukosa, mannosa, galaktosa, fruktosa)
upodle chemické povahy karbonylových skupin
ualdosy (ribosa, glukosa, mannosa, galaktosa)
uketosy (fruktosa)
u

Rozdělení monosacharidů
uAldózy - obsahují v lineární formě karbonylovou skupinu na koncovém uhlíku, jsou to tedy
polyhydroxyaldehydy (např. glukóza). uKetózy – obsahují v lineární formě karbonylovou skupinu na
jiném než koncovém uhlíku, jsou to tedy polyhydroxyketony (např. fruktóza).

Deriváty monosacharidů
uDeoxyribosa – cukerná složka NK
§hydroxylová skupina je nahrazena atomem vodíku
uAminocukry
§jedna nebo více hydroxylových skupin nahrazena aminoskupinou (glukosamin, galaktosamin)
u
u
u

Oligosacharidy
ujsou tvořeny dvěma až deseti cukernými jednotkami (monosacharidy vázané glykosidovými vazbami)
udisacharidy - jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami (sacharóza, maltóza nebo laktóza).
utrisacharidy - jsou tvořeny třemi cukernými jednotkami (např. rafinóza).

Disacharidy
uSacharosa (α-D-glukopyranosyl-β-D-
fruktofuranosid)
unejběžnější disacharid, který se skládá z jedné molekuly glukosy a jedné molekuly fruktosy
uřepný, třtinový cukr
uLaktosa (β-D-galaktopyranosyl-β-D-glukopyranosa)
u sacharid tvořený galaktosou a glukosou
umléčný cukr (nejvýznamnější sacharid mléka savců)

Sacharosa
uje energeticky velmi bohatá, její dlouhodobá vyšší spotřeba může vést až k obezitě
uvýznamně zvyšuje hladinu glukosy v krevní plazmě (má vysoký glykemický index)
umá vliv na sekreci insulinu
upoškozuje zubní sklovinu a podporuje vznik zubního kazu
u

Laktosa
uv trávicím traktu je rozkládána hydrolasou β-galaktosidasou (laktasou) upokud je tento enzym
nefunkční, dostavují se při příjmu laktosy břišní křeče a průjmy

Polysacharidy
ujsou tvořeny více než deseti cukernými jednotkami
unízkomolekulární polysacharidy - tvořené nejvýše několika desítkami cukerných jednotek a vznikají
většinou z vysokomolekulárních polysacharidů částečnou hydrolýzou (rozpustný škrob)
uvysokomolekulární polysacharidy, jsou přírodní polymery složené z mnoha desítek až stovek
cukerných jednotek; v živých organismech slouží například jako zásobárna energie (např. škrob,
glykogen), nebo mají stavební funkci (např. celulóza, chitin).
u

Škrob
usložený z dvou různých polysacharidů: amylosy a amylopektinu, tvořených několika tisíci až
desetitisíci molekulami glukosy ukromě glukosy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba
25–35 % vody

Škrob
utrávení škrobu začíná v ústech – sliny obsahují amylasu, která hydrolyzuje glykosidické vazby
uv žaludku vysoká kyselost amylasu inaktivuje
utrávení pokračuje v tenkém střevě účinkem pankreatické amylasy

Glykogen
uje zásobní polysacharid v těle živočichů
u vysoce větvený polymer tvořený glukosaminem (polyglukan), jež jsou navzájem pospojované
glykosidickými vazbami
uuložen ve formě cytoplazmatických granulí některých buněk vyšších živočichů, zejména v buňkách
jater a kosterních svalů
u

Mukopolysacharidy
uGlykosaminoglykany – nevětvené polysacharidy obsahující deriváty uronových kyselin a hexosaminové
zbytky uGelovitá spojovací hmota mezi kolagenem a elastinem – jejich vlákna tvoří extracelulární
části pojivových tkání (chrupavky, šlachy)
u
u

Glykoproteiny
uProteiny vázané se sacharidy glykosidovou vazbou
uSacharidy v glykoproteinech mají různé funkce:
§interakce leukocytů s endotheliem kapilár v místě infekce
§vznik rezervoáru spermií ve vejcovodu
§degradace nesprávně sbalených proteinů v endoplasmatickém retikulu

Funkce sacharidů
uzdroj a krátkodobá zásoba energie (glukóza, fruktóza)
uzásobní látky (škrob, glykogen)
ustavební materiál (celulóza, chitin)
usložka některých složitějších látek (nukleových kyselin, hormonů, koenzymů)
u
usacharidy mají také průmyslový význam, jsou přírodními surovinami pro výrobu papíru, textilních
vláken, ethanolu, výbušnin