Enterální výživa PhDr. Jana Hlinovská, PhD. Enterální výživa  Přívod živin do trávicího traktu přirozenou cestou, podporuje funkci trávicího traktu  Zajišťuje celkový nebo částečný energetický příjem a překonává anatomické nebo funkční překážky v oblasti horní části trávicího traktu Cesty aplikace výživy  Enterální výživu můžeme aplikovat různými způsoby: P.O. ◦ NSG ◦ NJS ◦ PEG perkutánní endoskopická gastrostomie ◦ PEJ perkutánní endoskopická jejunostomie Indikace  Malnutrice  Akutní nebo chronické záněty slinivky břišní  Poruchy polykání  Předoperační příprava, časná pooperační výživa  Aktinoterapie, chemoterapie  Podvýživa spojená se zhoubnými novotvary Kontraindikace enterální výživy  Náhlé příhody břišní (krvácení do trávicí trubice, perforace stěny GIT)  Těžké hyperkatabolické stavy (polytrauma, popáleniny)  Akutní pankreatitida  Peritonitis  Paralytický a mechanický ileus Roztoky enterální výživy:  Roztoky k enterální výživě: ◦ Připravované kuchyňskou technologií ◦ Připravované firemně splňující mikrobiologické požadavky; chemické složení proteinů, aminokyselin, sacharidů, minerálů, vitamínů a stopových prvků Druhy enterální výživy (EV)  Polymerní EV - částečně zachována trávicí schopnost – složením nejblíže přirozené stravě.  Oligogpeptidová EV - zhoršená trávící a resorpční funkce GIT (sepse, katabolismus, polytraumata) –obsahuje částečně naštěpené živiny  Elementární EV –resorpční poruchy GIT syndrom krátkého střeva, stavy po protahovaném ileu, po velkých chirurgických výkonech  Modifikovaná EV - specificky izolované nutriční substráty (AMK, mastné kys.,…).  Užívá se k cílené léčbě nemocných orgánů a naopak jsou vyloučené látky, které mohou organismus poškodit při různých onemocněních ◦ EV určená k léčbě jaterního selhání ◦ EV určená k léčbě kardio-respiračního selhání ◦ EV ovlivňující funkci střev ◦ EV při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě Nasogastrická sonda = NGS  Sonda se zavádí nosní dutinou do žaludku  Při krátkodobé indikaci (4-6 týdnů)  Zavádí se v sedě nebo v leže  Sonda se musí minimálně každých 12h polohovat  Aplikace stravy: bolusově, ntermitentně, kontinuálně Nasojejunální sonda = NJS  Sonda se zavádí nosní dutinou do duodena nebo jejuna  Zavádí se pomocí gastrofibroskopu a správná poloha sondy je kontrolována rentgenovým vyšetřením  Stravu můžeme aplikovat: bolusově, užitím gravitačního spádu, enterální pumpou PEG, PEJ = perkutánní endoskopická gastroskopie/jejunoskopie  Zavedení setu přes břišní stěnu do žaludku nebo do tenkého střeva  Tato metoda se volí u K/P, u kterých předpokládáme dlouhodobou nutnost umělé výživy (déle než 6 týdnů)  Aplikace výživy: bolusové podání (250-300 ml) Komplikace enterální výživy Mechanické komplikace – vytažení sondy, ucpání, dislokace, aspirace výživy Infekční komplikace – kontaminace výživy, špatný postup a zanesení infekce jako nozokomiální nákazy, infekce v okolí PEGu… Nejzávažnější komplikací je vznik a rozvoj aspirační pneumonie – žaludeční obsah nateče z nějakého důvodu (náhlé bezvědomí, pád, zvracení, vdechnutí…) do plic Metabolické komplikace – zácpa, průjem, nadýmání, zvracení, apod. 0 Tekutá 1 Kašovitá 2 Šetřící 3 Racionální 4 S omezením tuků 5 Bílkovinná, bezezbytková 6 Nízkobílkovinná 7 Nízkocholesterolová 8 Redukční 9 Diabetická 10 Neslaná šetřící 11 Výživná 12 Strava batolat 13 Strava větších 11000 pro děti od 3 let do 6 let věku 13 S Strava dětí 7-10let 14 speciální dietní postupy Základní dietní systém  0 S Čajová  1 S Tekutá,výživná  2 S Mixovaná šetřící  4 S S přísným omezením tuků  9 S Diabetická, šetřící  9 SK Diabetická, šetřící, mixovaná  9 SN Diabetická, šetřící, neslaná Speciální dietní systém Děkujeme za pozornost Použitá literatura  HOFFMANOVÁ, P., PLÍVOVÁ, L. Základy ošetřovatelské péče I. díl.Liberec: TUL, 2008,n1. vydání  TRACHTOVÁ, E. Potřeby nemocného v oše.procesu. Brno: NCO NZO, 2006, 1. vydání