STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
STANDARD
NUTRIČNÍ PÉČE
V GERIATRII
NUTRIČNÍ SCREENING A PROCES PÉČE
Česká geriatrická a gerontologická společnost ČLS JEP
Česká asociace nutričních terapeutů, z. s.
04|2020
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 5
Tereza Vágnerová1
, Ivana Kušniariková2
1
Geriatrická klinika VFN v Praze a 1. LF UK, Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK, členka VV ČANT
2
Oddělení léčebné výživy ÚVN Praha a 1. LF UK, členka VV ČANT
1. Klíčová slova
geriatrický pacient, nutriční screening, MNA, MUST, MST, proces nutriční péče
2. Úvod do problematiky
Senioři jsou rizikovou skupinou populace
v mnoha různých ohledech, oproti mladším jedincům
(běžné dospělé populaci) jsou výrazně
náchylnější ke vzniku podvýživy a přidružených
nutričních poruch. Je všeobecně známo, že nutriční
stav modifikuje prognózu pacienta a zprostředkuje
tak na jedné straně zachování zdraví,
na druhé straně pak může, v případě nerozpoznané
a neléčené podvýživy, negativně ovlivňovat
progresi onemocnění a celkový stav pacienta.
Podvýživa, jako nezávislý prognostický faktor, přispívá
ke zvýšení morbidity, mortality a prodlužuje
délku hospitalizace a tím i ekonomické náklady.
Tyto fakty nahrávají signifikantní důležitosti systematického
vyhledávání predisponovaných jedinců
na různých úrovních zdravotní péče.
I proto byla vytvořena řada různých screeningových
nástrojů s rozdílnou mírou validity a použi-
telnosti.
Neboť je toto téma v geriatrii považováno za
esenciální, v následujícím textu představujeme
nutriční screeningy, které byly vyhodnoceny jako
nejvalidnější ve vztahu k jednotlivým zdravotnickým
zařízením a měly by se tak stát prvním krokem
k odhalení nutričně rizikových seniorů – žijících
v domácím prostředí (v prostředí primární
péče), rehabilitačních ústavech, v rezidenčních
zařízeních a nemocnicích.
3. Nutriční screening a proces péče
Nutriční screening (NS) je procesem, který identifikuje
podvyživené nebo rizikem podvýživy
ohrožené pacienty tak, aby ti, které screening vyhodnotí
pozitivně (tzn., „v riziku podvýživy“ / „podvyživený/á“
/ „vysoce rizikový/á) podstoupili podrobnější
zhodnocení nutričního stavu (klinickým)
nutričním terapeutem (NT). Časná identifikace
je nutná především u polymorbidních pacientů,
kde je riziko podvýživy nejvyšší. NS je
často zaměňován s pojmem „hodnocení nutričního
stavu“, ačkoli je tento termín vyhrazen výhradně
pro hloubkové, konkrétní a podrobné vyšetření
nutričního stavu kvalifikovaným odborníkem
(viz standard Diagnostika malnutrice a hodnocení
nutričního stavu). NS je tedy nutné chápat
pouze jako první krok v identifikaci podvýživy
a nikoli jako náhradu podrobného vyšetření nutričním
terapeutem, popř. lékařem. NS je také
prvním krokem v Procesu nutriční péče (viz
schéma č. 1). NS je zpravidla vyhodnocován při
přijetí k hospitalizaci (kvalitně vyškolenou) všeobecnou
sestrou a opakován v jasně daných intervalech
– dle evropských standardů by tento interval
neměl přesáhnout 7-10 dní, obvykle však 1
týden. V institucionální péči je doporučováno
opakovat nutriční screening s odstupem 3 měsíců
a v ambulancích praktického lékaře by měl
být senior vyšetřen 1x ročně. NS by měli podstoupit
všichni pacienti bez výjimky a bez ohledu na
tělesnou konstituci, tedy i pacienti s nadváhou či
obézní, kde vyšší hmotnost může maskovat riziko
nutričních poruch a být mylně chápána jako
dobrý nutriční stav.
NS je vytvářen ve formě dotazníků, které se obsahují
klíčové otázky identifikující rizikové pacienty
(např. sníženou chuť k jídlu, funkční omezení
či neúmyslný pokles hmotnosti). Vizuální
hodnocení nutričního stavu není ve srovnání
s kvalitním nutričním screeningem efektivní a
bez použití signifikantních kritérií vede k podhodnocení
rizika malnutrice, především pokud
takové hodnocení provádí v této oblasti netrénovaný
zdravotník - např. všeobecné sestry. Ty jsou
takto obvykle schopny odhalit pouze 1/5 skutečně
malnutričních pacientů. Efektivní screening,
tedy takový, který odpovídá populaci, ve
které se riziko podvýživy snažíme hodnotit, a zahrnuje
jasně formulované otázky, se opakovaně
ukázal jako výrazně lepší identifikátor nutričního
stavu. Smutným faktem ovšem zůstává, že na ev-
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 6
ropské úrovni je nutriční screening rutinně zaveden
do praxe pouze u méně než u poloviny nemocnic.
V České republice pak po vyhodnocení
nutričního screeningu často chybí podrobné vyšetření
NT, který na daném pracovišti nebývá přítomen
(doporučený počet NT pro jednotlivá
zdravotnická pracoviště viz standard Obecné
principy nutriční péče).
Velmi důležitým parametrem v posouzení kvality
screeningového nástroje je validita („validity“)
a spolehlivost („reliability“). Validita je termínem
hodnotícím, zda je konkrétní nástroj schopen
detekovat určitý jev v dané populaci tak, aby odpovídal
skutečnosti, to znamená, že správně testuje
to, co si testovat přejeme, a vyhovuje účelu
použití. Kvalitní screeningové nástroje zajišťují co
nejpřesnější identifikaci rizikových pacientů a
usnadňují tak nutriční péči a doporučení. Míra
validity je nejčastěji určována pomocí senzitivity
(tzn. neboli citlivost testu, nabývá hodnot od 0 do
1 (případně 100 %) a vyjadřuje úspěšnost, s níž
test zachytí přítomnost sledovaného stavu (nemoci)
u daného objektu (pacienta). Tedy schopnost
testu odhalit skutečně nemocné pacienty.
Druhým faktorem je pak specificita, která vyjadřuje
schopnost testu správně určit případy, u
nichž zkoumaný znak (nemoc) nenastává, tedy
vyloučit zdravé pacienty. Test je označen jako
velmi dobrý, pokud hodnoty senzitivity a specificity
dosahují >80 %. Jako dobrý je pak označen
takový test, u kterého dosahuje senzitivita nebo
senzitivita >80 %, ale zároveň oba dosahují více
než 50 % (tzn., např. 89 % senzitivita a 67 % specificita
= test je možné ohodnotit jako dobrý),
špatný test pak dosahuje <50% specificity a senzitivity.
Jako další parametry validity je pak
možné uvést např. plochu pod křivkou, odds ratio
/ poměr rizik nebo korelační koeficient. K jednotlivým
testům uvádíme pro úplnost hodnoty
senzitivity a specificity v následujícím textu.
Srovnávacím parametrem validity a efektivity nutričního
screeningu je porovnání s referenčními
standardy (tzv. „semi-gold standards“), kterými
jsou - klinické hodnocení zkušeným NT, Subjective
Global Asessment (příloha č. 1) a Mini Nutritional
Assesment (příloha č. 2) ve své dlouhé
formě („full-form“). Ověření validity je nyní testováno
i u nových dg. kritérií The Global Leadership
Initiative on Malnutrition (viz standard Diagnostika
malnutrice a hodnocení nutričního stavu).
V následujícím textu představujeme nutriční
screeningy s přiřazením k jednotlivým zařízením,
kde se nejlépe prokázaly schopnost detekovat rizikové
pacienty dle konsorcia MaNuEL (Malnutrition
in the Elderly Knowledge Hub).
Schéma č. 1: Proces nutriční péče v geriatrii, přeloženo a upraveno dle ESPEN 2018.
SCREENING
- Zhoršený stav výživy
- Snížený příjem stravy
- Zvýšená potřeba
HODNOCENÍ
a) Nutriční status
b) Nutriční deficit
- Monitorace příjmu stravy
- Nutriční potřeba
c) Identifikace vyvolávajících příčin
d) Individuální preference
Definování CÍLŮ:
příjem stravy, tělesná hmotnost/BMI
INTERVENCE – plán nutriční péče
- Adekvátní příjem
- Léčba vyvolávajících příčin
RIZIKO MALNUTRICE
Periodický
RE-Screening
ano ne
MALNUTRICE
či riziko malnutrice
ano ne
MONITORACE
Bylo dosaženo vytyčených cílů?
Aktualizace cílů a intervencí
ne ano
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 5
4. Mini Nutritional Assessment – Short
Form (MNA-SF®
)
Použití: UNIVERZÁLNÍ
Senzitivita: 82-100 %
Specificita: 81-100 %
Délka provedení testu: méně než 5 minut
MNA-SF®
je screeningem doporučovaným Evropskou
společností klinické výživy a metabo-
lismu.
Dotazník MNA®
(viz příloha č. 2) je v současné
době jedním z nejvalidnějších a nejvyužívanějších
nutričních screeningů v geriatrické péči a je
využíván jako „semi-gold standard“ pro validaci
ostatních nástrojů k hodnocení stavu výživy.
V roce 2009 byla vytvořena (a validována) zkrácená
forma tohoto dotazníku pro všeobecné použití
(ve všech zařízeních). MNA-SF®
obsahuje
pouze 6 otázek z původního MNA®
a je možné
využít ve dvou variantách (1 a 2) nebo jako dvoustupňový
model. Varianta MNA-SF verze 1 počítá
s kalkulací BMI pomocí výpočtu z výšky a hmotnosti
(viz tabulka č. 1, otázka F1), tedy se situací,
kdy tyto parametry známe nebo jsme schopni je
získat. Druhá varianta – MNA-SF verze 2 (tabulka
níže, otázka F2) je vyhrazena pro situace, kdy neznáme
výšku ani hmotnost a využíváme tedy alternativně
měření obvodu lýtka. Druhá verze
MNA-SF®
by měla být vyhrazena pouze pro situace,
kdy nejsou zjistitelné údaje o výšce a hmotnosti,
neboť tato varianta dotazníku má nižší senzitivitu
i specificitu.
V případě dvoustupňového modelu je možné
MNA-SF®
použit jako první krok = samostatně jej
vyhodnotit a v případě jeho pozitivity (pacient vyjde
v riziku podvýživy či podvyživený) dále pokračovat
plnou verzí MNA®
(viz příloha č. 2).
Výsledky v MNA-SF®
velmi dobře korelují se změnami
v tělesné kompozici – tukové a beztukové
tělesné hmoty – měřenými pomocí bioimpedanční
analýzy. MNA-SF®
s výhodou využívá
k identifikaci podvýživy kromě běžných kritérií
nutričního screeningu i dva významné geriatrické
syndromy běžné v populaci seniorů – imobilitu
a neuropsychologické obtíže (otázka C a E
viz tabulka č. 1).
Studie, které zkoumaly úspěšnost tohoto
screeningového nástroje v nemocniční péči a
použily jako referenční standard SGA, zjistily,
že MNA-SF®
má sice v tomto prostředí vysokou
senzitivitu (100 %) ale nízkou specificitu
(53 %). MNA-SF®
může tedy nadhodnocovat
riziko podvýživy u hospitalizovaných pacientů.
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 5
Tabulka č. 1: Mini Nutritional Assessment Short Form dle Guigoze, 2009.
Screening
A
Snížil se příjem potravy u pacienta za poslední 3 měsíce vlivem nechutenství, zažívacích problémů (včetně potíží se
žvýkáním nebo polykáním)?
0 = závažné nechutenství/výrazné snížení příjmu stravy
1 = mírné nechutenství/mírné snížení příjmu stravy
2 = žádné nechutenství/bez snížení příjmu stravy
B
Úbytek váhy za poslední 3 měsíce
0 = úbytek váhy větší než 3 kg
1 = neví
2 = úbytek váhy mezi 1 a 3 kg
3 = žádný úbytek váhy
C
Mobilita
0 = upoutaný na lůžko nebo invalidní vozík – imobilní
1 = schopen vstát z lůžka/invalidního vozíku, chůze pouze s dopomocí
2 = samostatná chůze bez omezení
D
Trpěl pacient během uplynulých 3 měsíců psychickým stresem nebo závažným onemocněním
0 = ano
2 = ne
E
Neuropsychické poruchy nebo obtíže
0 = vážná demence nebo deprese
1 = mírná demence
2 = žádné psychické problémy
F1
Body Mass Index (BMI) = (váha v kg) / (výška v m)2
0 = BMI nižší než 19
1 = BMI od 19 a nižší než 21
2 = BMI od 21 a nižší než 23
3 = BMI 23 nebo vyšší
F2
Obvod lýtka v cm (měří se v nejširším místě)
0 = Menší než 31
3 = 31 nebo větší
Výsledek Screeningu = součet bodů
(mezisoučet max. 14 bodů)
12 až 14 bodů: normální výživový stav
8 až 11 bodů: v riziku podvýživy
0 až 7 bodů: podvyživený/á
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 6
5. Malnutrition Universal Screening
Tool (MUST)
Použití: NEMOCNICE
Senzitivita: 68-87 %
Specificita: 77-98 %
Délka provedení testu: méně než 5 minut
MUST je široce uznávaný a často používaný nástroj
pro zhodnocení malnutrice u dospělé populace.
Jeho užití u starší populace však nevykazuje
nejvyšší spolehlivost a závisí na typu zařízení.
Nejlepších výsledků dosahoval MUST při porovnání
s jinými screeningovými nástroji (MNA-FF,
SGA aj.) při použití v nemocnicích, v rezidentní
péči dosahovala jeho senzitivita v publikovaných
studiích pouhých 48-77 %, specificita pak 87-98
%, proto se jako výhodnější nástroj v tomto prostředí
jeví použití SNAQRC
(viz dále).
MUST dotazník byl navržen Britskou asociací pro
parenterální a enterální výživu (BAPEN) jako nástroj
k odhalení malnutrice ve smyslu podvýživy,
ale také obezity u dospělých jedinců v nemocnicích,
ambulancích, v ordinacích praktických lékařů,
v komunitní i domácí péči.
Jeho výhodou je využitelnost i při hodnocení pacientů,
které nelze změřit nebo zvážit a to pomocí
alternativních měření – viz dále.
Vyhodnocení dotazníku MUST je velmi jednoduché
a skládá se z 5 následujících kroků:
1. Měření výšky a váhy, stanovení BMI – lze použít
alternativní měření obvodu paže pro
stanovení BMI popř. měření délky ulny či
výšky kolene v sedu pro určení tělesné výšky
– viz dále.
2. Ztráta hmotnosti – hodnocena je neúmyslná
ztráta hmotnosti za posledních 3-6
měsíců.
3. Akutní onemocnění – pokud pacient trpí
akutním patofyziologickým či psychickým
onemocněním a nepřijímá stravu (nebo se
předpokládá, že přijímat nebude) po dobu
5 dnů, je v riziku malnutrice. V riziku malnutrice
jsou také pacienti kriticky nemocní, pacienti
s dysfagií (např. po CMP), se zraněním
hlavy nebo podstupující operaci zažívacího
traktu.
4. Vyhodnocení rizika malnutrice – stanovuje
riziko malnutrice na základě posouzení
všech předchozích faktorů – sčítá bodové
skóre z kroků 1, 2 a 3.
0 = nízké riziko
1 = střední riziko
2 a více = vysoké riziko malnutrice
Pokud u daného pacienta nelze zjistit BMI ani
pokles hmotnosti, dotazník MUST umožňuje
posouzení rizika malnutrice subjektivně použitím
následujících kritérií:
a) BMI – klinickým projevem je hubenost, přiměřená
hmotnost nebo nadváha. Zřejmý
úbytek energetických rezerv (velmi hubený)
a obezitu je nutné zahrnut do rizika malnu-
trice.
b) Ztráta hmotnosti – projeví se jako volné oblečení
či šperky. V anamnéze pátráme po
sníženém příjmu stravy v minulosti, snížené
chuti k jídlu, dysfagii, jiném závažném probíhajícím
onemocnění nebo psychosociálním
či fyzickém nepohodlí, které mohou
způsobit snížení hmotnosti.
c) Akutní onemocnění – žádný příjem stravy
nebo předpoklad omezení příjmu stravy
v následujících 5 dnech.
5. Vytvoření plánu nutriční péče – pacienti se
středním a vysokým rizikem malnutrice vyžadují
nutriční intervenci.
Vysoké riziko malnutrice (2 a více bodů) – vyžadovaná
je nutriční podpora – vyjma případů,
kdy by mohla působit škodlivě nebo pokud
není očekáván benefit nutriční léčby (např. terminální
stavy).
Střední riziko malnutrice (1 bod) – vyžaduje pravidelné
sledování stavu a nutriční léčbu v případě
zhoršujícího se stavu.
Nízké riziko (0 bodů) – nevyžaduje nutriční intervenci,
pokud se nepředpokládá zhoršení klinického
stavu
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 7
Schéma č. 2: Malnutrition Universal Screening Tool dle Elia, 2003.
BMI kg/m2 SKÓRE
>20 (>30 obezita) = 0 bodů
18,5 – 20 = 1 bod
<18,5 = 2 body
Neúmyslný pokles hmotnosti
za posledních 3-6 mě-
síců
% SKÓRE
<5 = 0 bodů
5-10 = 1 bod
>10 = 2 body
Přítomnost akutního onemocnění
a nepřijímá nebo
hrozí riziko 0 per os příjmu
Dny SKÓRE
>5 = 2 body
Sečtěte skóre z jednotlivých oddílů a stanovte celkové riziko
SKÓRE = 0 SKÓRE = 1 SKÓRE = 2 a více
Krok 2: POKLES HMOTNOSTI Krok 3: AKUTNÍ CHOROBAKrok 1: BMI
0
NÍZKÉ RIZIKO
RUTINNÍ KLINICKÁ PÉČE
= opakujte screening každých
7 dní
1
STŘEDNÍ RIZIKO
OBSERVACE
= zaveďte monitoring příjmu
stravy po 3 dny
= je-li stravování v pořádku,
opakujte screening za 7 dní
= pokud není – klinická
úvaha - dle lokálně nastavených
postupů, určení cílů,
zlepšení a navýšení nutričního
příjmu, monitorace a
pravidelná aktualizace
2
VYSOKÉ RIZIKO
*LÉČBA
= informujte nutričního terapeuta
/ nutriční tým (nutrici-
onistu)
= stanovte cíle léčby, zlepšete
a navyšte celkový proteino-energetický
příjem
= monitorujte a revidujte
plán každý týden
* pouze v případě, že se očekává
profit z nutriční podpory,
nutriční podpora není
dané chvíli riziková a pacient
není např. terminální
(umírající)
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 8
6. Malnutrition Screening Tool (MST)
Použití: NEMOCNICE
Senzitivita: 90-98 %
Specificita: 85-89 %
Délka provedení testu: méně než 5 minut
Přestože MST (Malnutrition Screening Tool) nebyl
původně nástrojem určeným pro vyhledávání
rizikových pacientů v geriatrické populaci,
četné validační studie však dokazují, že jeho použitelnost
je srovnatelná s referenčními standardy
(viz senzitivita a specificita výše). MST je
velmi jednoduchý screeningový nástroj, který obsahuje
pouze 3 konkrétní otázky týkající se nechtěného
úbytku na hmotnosti, míře úbytku a
přítomnosti anorexie. MST byl také testován u
geriatrických pacientů v rehabilitačních zařízeních
a v zařízeních rezidenční péče (proti SGA) výsledky
validace v těchto podmínkách sice ukázaly
vysokou senzitivitu (nad 80 %), avšak nízkou
specificitu (pod 70 %). K provedení testu není
nutné speciální zaškolení a stejně jako většina
screeningových testů i MST obsahuje plán následné
péče při pozitivním i negativním výsledku.
Výsledné skóre a jeho hodnocení je
možné vidět ve schématu č. 3.
Schéma č. 3: Malnutrition Screening Tool dle Fergusona, 1999.
Ztratil jste v poslední době
na hmotnosti?
NE = 0 bodů
Není si jistý/á = 2 body
V případě, že ano, kolik kg
jste zhubnul/a?
1-6 kg = 1 bod
7-10 kg = 2 body
11-15 kg = 3 body
16 a více kg = 4 body
Snížil se Váš příjem stravy
kvůli nechutenství?
NE = 0 bodů
ANO = 1 bod
Krok 1: SCREENING S MST
SKÓRE = 0 nebo 1 SKÓRE = 2 a více
Krok 2: SKÓRE UDÁVÁ RIZIKO
MST = 0 nebo 1
BEZ RIZIKA
RUTINNÍ KLINICKÁ PÉČE
Dobrý příjem stravy s malým
nebo žádným úbytkem na
hmotnosti.
Pokud délka hospitalizace
překročí 7 dní, rescreenujte
a opakujte dále každý týden.
MST = 2 a více
V RIZIKU
RUTINNÍ KLINICKÁ PÉČE
Špatný příjem stravy s recentním
úbytkem hmotnosti.
Neprodleně implementujte
nutriční intervenci. Naplánujte
konzultaci s nutričním
terapeutem do 24-72 hodin
od vyhodnocení rizika.
Krok 3: INTERVENUJTE NUTRIČNÍ PODPORU U PACIENTŮ
V RIZIKU ČI POVYŽIVENÝCH
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 9
7. The Seniors in the Community: Risk
Evaluation for Eating and Nutrition Questionnaire
(SCREEN II)
Použití: SENIOŘI V KOMUNITĚ, AMBULANTNÍ
PÉČI
Senzitivita: 84-90 %
Specificita: 62-86 %
Délka provedení testu: do 15 minut
SCREEN II (The Seniors in the Community: Risk
Evaluation for Eating and Nutrition Questionnaire)
je 14 bodový, respektive 17 bodový nástroj,
který hodnotí nutriční riziko u pacientů ambulantních
nebo žijících v komunitě. Screening
je vypracován tak, aby byl vyhodnotitelný samotným
pacientem. Hodnocen je příjem potravy,
obtíže s polykáním či žvýkáním, výkyvy hmotnosti
a sociální či funkční (fyzické) bariéry v přípravě
stravy nebo možnost stravování ve společnosti.
Test má velmi dobrou specificitu i senzitivitu.
Celkové skóre se pohybuje v rozmezí od 0
do 64 bodů, přičemž každá jednotlivá otázka i
podotázka je hodnocena 0 až 4 body. Mezní
hodnoty jsou pak určovány následovně – výsledek
nad 53 bodů značí nízké riziko, 50-53 bodů
střední riziko a <50 bodů vysoké nutriční riziko
s nutností následné intervence. Jak dále postupovat
však test exaktně nestanovuje.
Tabulka č. 2: The Seniors in the Community: Risk Evaluation for Eating and Nutrition Questionnaire (SCREEN
II) dle Kellera, 2005.
Pro každou otázku vyberte pouze jednu nejvíce odpovídající odpověď.
Vaše odpovědi by měly odpovídat Vašim běžným stravovacím návykům.
1a. Změnila se Vaše hmotnost v posledních 6 měsících?
Ano, přibral jsem více než 4,5 kg v posledních 6 měsících. 0
Ano, přibral jsem mezi 2,5 – 4,5 kg. 1
Ano, přibral jsem přibližně 2 kg. 2
Ne, moje hmotnost se drží v rozmezí několika málo kg. 4
Ano, zhubnul jsem přibližně 2 kg. 2
Ano, zhubnul jsem mezi 2,5 – 4,5 kg. 1
Ano, zhubnul jsem více než 4,5 kg. 0
Nevím, kolik vážím nebo jestli se moje hmotnost změnila. 0
1b. Pokoušel/a jste se zhubnout nebo přibrat v posledních 6 měsících?
Ano. 4
Ne. 4
Ne, ale i tak jsem zhubnul / přibral. 0
1c. Jaká si myslíte, že je Vaše hmotnost?
Vyšší než by měla být. 0
Správná. 4
Nižší než by měla být. 0
2. Vynecháváte jídlo?
Nikdy nebo málokdy. 4
Občas. 2
Často 1
Prakticky každý den. 0
3. Vyhýbáte se určitým potravinám / druhům jídla?
Jím téměř vše. 4
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 10
Vynechávám určité potraviny / pokrmy, ale jsem schopen je kompenzovat. 2
Vynechávám určité potraviny / pokrmy, ale nejsem schopen je správně nahrazovat. 0
4. Jak byste popsal/a svou chuť k jídlu?
Velmi dobrá. 4
Dobrá. 3
Ucházející. 2
Špatná. 0
5. Kolik kusů nebo porcí zeleniny a ovoce jste schopen/a denně sníst?
Zelenina a ovoce mohou být konzervované, čerstvé i mražené.
Pět a více. 4
Čtyři. 3
Tři. 2
Dva. 1
Méně než tři. 0
6. Jak často konzumujete maso, vejce, ryby, vepřové, tofu, hrách, fazole, čočku, ořechy nebo ořechové máslo?
Dva a vícekrát denně. 4
Jednou nebo dvakrát denně. 3
Jedenkrát denně. 1
Méně než jedenkrát denně. 0
7. Jak často konzumujete mléko, sójové nápoje nebo mléčné produkty jako sýr, jogurt nebo kefír?
Třikrát a více denně. 4
Dvakrát až třikrát denně. 3
Jedenkrát až dvakrát denně. 2
Obvykle jedenkrát denně. 1
Méně než jedenkrát denně. 0
8. Kolik tekutin jste schopen/a denně vypít?
Např. voda, čaj, káva, bylinné nápoje, džus, limonády (alkohol se nezapočítává).
Osm a více šálků. 4
Pět až sedm šálků. 3
Tři až čtyři šálky. 2
Přibližně dva šálky. 1
Méně než dva šálky. 0
9. Kašlete, dusíte se nebo Vás bolí polykání pevné stravy nebo tekutin?
Nikdy. 4
Zřídkakdy. 3
Občas. 1
Často nebo neustále. 0
10. Je pro Vás kousání či žvýkání obtížné?
Nikdy. 4
Zřídkakdy. 3
Občas. 2
Často nebo neustále. 0
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 11
11. Konzumujete komerční náhražky jídla nebo doplňky?
Např. koktejly, pudinky nebo energetické tyčinky.
Nikdy nebo málokdy. 4
Občas. 2
Často nebo neustále. 0
12. Konzumujete jedno nebo více jídel v přítomnosti druhé osoby?
Nikdy nebo málokdy. 0
Občas. 2
Často. 3
Prakticky neustále. 4
13a. Kdo Vám běžně připravuje jídlo?
Já sám / sama.
Dělíme se o přípravu jídla s někým dalším.
Většinou připravuje moje jídlo někdo jiný.
13b. Jaká věta nejlépe vystihuje Vaší přípravu jídla?
Užívám si přípravu většiny pokrmů. 4
Občas mi přijde příprava stravy obtížná. 2
Obvykle mi přijde příprava stravy obtížná. 0
Jsem spokojený/á s kvalitou stravy, kterou mi připravuje někdo jiný. 4
Nejsem spokojený/á s kvalitou stravy, kterou mi připravuje někdo jiný. 0
14. Máte problém problémy dostat se do obchodů s potravinami?
Nikdy nebo zřídkakdy. 4
Občas. 2
Často. 1
Vždy. 0
Děkujeme Vám za vyplnění dotazníku týkajícího se Vašich stravovacích návyků.
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 12
8. Short Nutritional Assessment Questionnaire
– Residential Care (SNAQRC
)
Použití: REZIDENČNÍ PÉČE
Senzitivita: 87 %
Specificita: 82 %
Délka provedení testu: méně než 5 minut
SNAQRC
(Short Nutritional Assessment Questionnaire
– Residential Care) je speciálně navrženým
screeningovým nástrojem včasné detekce
podvýživy u institucionalizovaných pacientů,
tedy pacientů v rezidenční péči či v domovech
s pečovatelskou službou. Systém skórování formou
„semaforu“ kombinuje otázky vztahující se
k BMI, nedobrovolné ztráty hmotnosti, nechutenství
a nutnosti dopomoci při sycení. Spojením
výsledných „barev“ jednotlivých odpovědí je hodnoceno
celkové skóre, které zároveň udává i časovou
prodlevu od následující kontroly hmotnosti
a rescreeningu. Podle stupně rizika screening
stanovuje další intervence včetně kontaktování
nutričního terapeuta a jeho podrobné vyšetření.
Evidence svědčí pro velmi dobrou senzitivitu
87 % i specificitu 82 % testu (v porovnání
s hodnocením vyškoleného nutričního terapeuta).
SNAQRC
je pouze jedním ze série screeningových
nástrojů, krátkých dotazníků – k dispozici
je t. č. také SNAQ65+
pro pacienty v komunitě
starší 65 let či SNAQ pro hospitalizované pacienty.
V porovnání s jinými screeningovými dotazníky
však poslední dva zmíněné nedosáhly lepších
výsledků než např. MNA-SF či SCREEN II.
V plné verzi proto uvádíme pouze SNAQRC
. Použití
tohoto screeningového nástroje nevyžaduje
speciálně vyškolený personál, jeho provedení je
velmi rychlé a výhodou je i zahrnutý plán další
péče.
Schéma č. 4: Short Nutritional Assessment Questionnaire – Residential Care (SNAQRC
) dle Kruizenga, 2010.
Ztratil jste v poslední době neplánovaně
na hmotnosti?
>3kg za poslední měsíc
>6kg za posledních 6 měsíců
Najíte a napijete se pouze s
dopomocí?
Zaznamenal jste snížení chuti
k jídlu v posledním měsíci?
BMI <20 odpovídá červené
BMI v rozmezí 20 až 22
odpovídá oranžové
BMI v rozmezí 22 až 28
odpovídá zelené
BMI >28 odpovídá nadváze
+
+
+
+
=
=
=
=
Screenujte a važte* pacienty při přijetí a s odstupem každých třech měsíců.
Zapište pacientovo skóre do dokumentace.
ŽÁDNÁ AKCE
* 1x za 1-3 měsíce
1x za měsíc
1x za měsíc
STŘEDNÍ RIZIKO
= 2-3 svačiny mezi jídly / den
= motivace pacienta ke zvýšení
příjmu potravy
= monitorace příjmu stravy
VYSOKÉ RIZIKO
= 2-3 svačiny mezi jídly / den,
obohacení stravy a její moni-
torace
= upozorněte lékaře, aby konzultoval
nutričního terapeuta
= zahajte nutriční péči ≤ 3 dny
po vyhodnocení screeningu
= zhodnoťte léčbu 5 dní po
zahájení nutriční péče
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 13
9. Nutrition Form for the Elderly
(NUFFE)
Použití: REHABILITANČÍ ÚSTAVY
Senzitivita: 86 %
Specificita: 98 %
Délka provedení testu: do 15 minut
Nutrition Form for the Elderly (NUFFE) je švédským
screeningovým dotazníkem vzniklým jako
účelný a jednoduchý nástroj k vyhledávání nutričně
rizikových geriatrických pacientů v rehabilitačních
zařízeních. Validován byl i v rámci ambulantní
a nemocniční péče, nejlepší validity
však dosahuje právě v rehabilitačních ústavech.
V tomto prostředí dokáže NUFFE dle dostupných
údajů predikovat podvýživu stejně účinně
jako cílené vyšetření nutričním terapeutem.
NUFFE jako jeden z mála screeningových nástrojů
nehodnotí antropometrické údaje geriatrického
pacienta s ohledem na obtížné získávání
těchto informací v prostředí ústavní péče. Screeningový
dotazník obsahuje dohromady 15 otázek
vztahujících se především k soběstačnosti v přípravě
stravy a sycením, obtížím se samotným příjmem
stravy a tekutin, kvalitě přijímané stravy a
funkční zdatnosti. Vyhodnocení screeningu dle
bodového hodnocení je možné vidět v tabulce
č. 3. K vyhodnocení screeningu není třeba speciální
výcvik, je vytvořen k evaluaci všeobecnou sestrou
a neobsahuje specifické informace k dalšímu
postupu.
Tabulka č. 3: Nutrition Form for the Elderly (NUFFE) dle Söderhamn, 2001.
1.
Jak se změnila Vaše hmotnost v posledních 12 měsí-
cích?
0 hmotnost se zvýšila nebo zůstala stejná
1 hmotnost poněkud klesla
2 hmotnost značně klesla
9.
Cvičíte denně?
0 cvičím často, např. chodím na procházky
1 cvičím jedině doma
2 většinou sedím nebo ležím v posteli
2.
Jíte stejné množství stravy nyní jako před rokem?
0 více nebo stejně jako dříve
1 poněkud méně než dříve
2 znatelně méně než dříve
10.
Je pro Vás obtížné jíst kvůli obtížím s chrupem nebo
poruchami polykání?
0 ne
1 občas
2 ano
3.
Jaká je Vaše chuť k jídlu?
0 dobrá
1 poněkud menší
2 minimální
11.
Kolik tekutin za den vypijete?
0 více než 5 sklenic / šálků denně
1 3-5 sklenic / šálků denně
2 méně než 3 sklenice / šálky denně
4.
Jíte alespoň jedno teplé jídlo denně?
0 ano, vždy
1 spíše méně často
2 zřídkakdy
12.
Máte problémy s příjmem potravy kvůli průjmům, zácpě
nebo pocitům nevolnosti?
0 ne
1 občas
2 ano, často
5.
Jaké velkosti porcí běžně konzumujete?
0 velké nebo běžné porce
1 poměrně malé porce
2 velmi malé porce
13.
Potřebujete pomoc při jezení?
0 ne
1 občas
2 ano, často
6.
Jíte ovoce a zeleninu denně?
0 ano
1 často
2 zřídkakdy
14.
Kolik různých léků denně berete?
0 žádný
1 1-2 různé léky za den
2 3 a více různých léků denně
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 14
7.
Máte doma zásoby potravin, které potřebujete?
0 ano
1 často
2 zřídkakdy
15.
Jsou obtíže s příjmem stravy výsledkem Vašeho špatného
zdravotního stavu?
0 ne
1 občas
2 ano, často
8.
Jíte běžně ve společnosti druhé osoby?
0 ano
1 občas
2 velmi zřídka
Hodnocení rizika (maximální skóre 30 bodů):
<6 bodů: malé či žádné riziko
6-12 bodů: střední riziko
≥13 bodů: vysoké riziko
10. Vlastní nutriční screening
V případě, že výše zmíněné screeningové dotazníky
dané pracoviště nevyhodnotí jako vyhovující,
je nutné, aby používaný NS zahrnoval následující
parametry:
1. Aktuální stav výživy – BMI či alternativně obvod
paže (popř. lýtka).
2. Dosavadní vývoj nutričního stavu – otázky týkající
se dynamiky tělesné hmotnosti – signifikantní
váhový úbytek.
3. Další pravděpodobný vývoj – otázky směřující
k identifikaci nechutenství, aktuálního příjmu
stravy a předpokladu dostatečného příjmu
per os v následujících dnech.
4. Faktor onemocnění, který zvyšuje a moduluje
energetické a jiné nutriční požadavky a může
prohlubovat katabolismus.
Vzhledem k vysoké prevalenci a dlouhodobým
důsledkům dehydratace, by měl být NS v geriatrii
orientován mimo samotné stravování (jídlo)
také na stav hydratace (množství tekutin). Vhodnými
indikátory dehydratace jsou např. stav hydratace
sliznic (především bukální sliznice), kožní
turgor (který však bývá u seniorů ovlivněn změněnou
elasticitou kůže), tonus očních bulbů, barva
moči, zvýšený sérový sodík či osmolalita séra
a moče, nízký příjem tekutin (<1 l / den), zvýšené
nároky na tekutiny či jejich zvýšená ztráta – průjmy,
zvracení, febrilie, medikace apod. Příklad
geriatrického screeningu je možné vidět níže.
Tabulka č. 4: Příklad geriatrického nutričního screeningu, přeloženo a upraveno dle Volkertové, 2009.
Indikátory nedostatečného protein-kalorického příjmu:
1. Nutriční riziko: Ano Ne
BMI < 22 kg/m2 o o
Neúmyslný pokles hmotnosti o o
2. Ztráta chuti k jídlu, nápadně malé porce stravy o o
3. Zvýšené energetické nároky
(např. rány, horečka, zvýšená fyzická aktivita)
o o
Indikátory dehydratace:
1. Nápadně nízký příjem tekutin o o
2. Zvýšené nároky na tekutiny
(např. průjem, horečka, vysoké teploty)
o o
Pokud je zodpovězeno alespoň 1x ANO, měl by být dále podrobněji vyšetřen pacientův nutriční stav.
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 15
11. Závěrečné shrnutí
- Validní nutriční screening je k časnému vyhledávání nutričně rizikových geriatrických pacientů
esenciální.
- Podrobné hodnocení validity a použitelnosti jednotlivých screeningů ukazuje na nutnost volit
dotazníky specifické pro dané zařízení, aby bylo dosaženo maximální přesnosti.
- Využití nestandartních screeningů je možné za dodržení jasných pravidel.
- Vhodný nutriční screening by měl být zaveden plošně do všech zařízení či ambulancí, kde se
vyskytují predisponovaní pacienti, takovými pacienti jsou právě senioři.
Odborná revize – Česká geriatrická a gerontologická společnost ČLS JEP:
prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.
prim. MUDr. Katarína Bielaková, Ph.D.
prim. MUDr. Božena Jurašková, Ph.D.
Odborná revize – České asociace nutričních terapeutů:
Mgr. Bc. Martina Karbanová
Mgr. Ing. Ivana Pražanová
Mgr. Martin Krobot
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
Odborná revize – Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP:
doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.
PŘEHLEDNUTRIČNÍ SCREENING A PROCES
1. NUTRIČNÍ SCREENING – vždy vstupně, dále dle pokynů níže:
a) HOSPITALIZACE – vždy do 24-48 hodin od přijetí, rescreening s odstupem 7 dní,
doporučené screeningy MNA-SF, MUST, MST
a. Pacient v riziku
b. Pacient bez rizika – rescreening s odstupem 7 dní
b) RHB ÚSTAVY / REZIDENČNÍ PÉČE – vždy při přijetí, rescreening s odstupem 1-3
měsíců, doporučené screeningy NUFFE, SNAQRC
a. Pacient v riziku
b. Pacient bez rizika – rescreening s odstupem 1-3 měsíců
c) AMBULANTNÍ PÉČE – v ordinaci praktického lékaře 1x ročně, doporučený screening
SCREEN II
a. Pacient v riziku – dispenzarizace pacienta v nutriční ambulanci (žádanka
typu K) – viz https://www.cant.cz/seznam-ambulanci/
b. Pacient bez rizika – rescreening s odstupem 1x ročně
2. VYŠETŘENÍ A ZHODNOCENÍ NUTRIČNÍHO STAVU
a) Zhodnocení nutričního pomocí SGA
a. Pacient bez rizika – rescreening dle bodu 1.
b. Pacient podvyživený – viz bod 3.
3. INTERVENCE A MONITORACE – stanovení nutričního plánu
a) Zajištění adekvátního příjmu
b) Léčba vyvolávajících příčin
a. Nutriční plán adekvátní, intervence účinná – pokračujte v nastavené péči,
po ukončení monitorace
b. Nutriční plán neadekvátní, intervence bez účinku – viz bod 4.
4. AKTUALIZACE NASTAVENÝCH CÍLŮ A INTERVENCÍ
- více viz standard Vyšetření a zhodnocení nutričního stavu v geriatrii
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 17
Bibliografie
1. Volkert, D., Beck, A. M., Cederholm, T., Cruz-Jentoft, A., Goisser, S., Hooper, L., ... & Sobotka, L. (2019).
ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clinical Nutrition, 38(1), 10-47.
2. Skipper, A., Ferguson, M., Thompson, K., Castellanos, V. H., & Porcari, J. (2012). Nutrition screening tools:
an analysis of the evidence. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 36(3), 292-298.
3. Power, L., Mullally, D., Gibney, E. R., Clarke, M., Visser, M., Volkert, D., ... & MaNuEL Consortium. (2018). A
review of the validity of malnutrition screening tools used in older adults in community and healthcare
settings–A MaNuEL study. Clinical nutrition ESPEN, 24, 1-13.
4. Söderhamn, U., & Söderhamn, O. (2001). Developing and testing the nutritional form for the elderly.
International journal of nursing practice, 7(5), 336-341
5. Söderhamn, U., & Söderhamn, O. (2002). Reliability and validity of the nutritional form for the elderly
(NUFFE). Journal of advanced nursing, 37(1), 28-34.
6. Keller, H. H., Goy, R., & Kane, S. L. (2005). Validity and reliability of SCREEN II (Seniors in the community:
risk evaluation for eating and nutrition, Version II). European journal of clinical nutrition, 59(10),
1149-1157.
7. Wham, C. A., Redwood, K. M., & Kerse, N. (2014). Validation of the nutrition screening tool ‘Seniors in
the Community: Risk Evaluation for Eating and Nutrition, version II’among octogenarians. The journal
of nutrition, health & aging, 18(1), 39-43.
8. Donini, L. M., Savina, C., Rosano, A., & Cannella, C. (2007). Systematic review of nutritional status evaluation
and screening tools in the elderly. Journal of Nutrition Health and Aging, 11(5), 421.
9. Harris, D. G., Davies, C., Ward, H., & Haboubi, N. Y. (2008). An observational study of screening for malnutrition
in elderly people living in sheltered accommodation. Journal of Human Nutrition and dietetics,
21(1), 3-9.
10. Elia M. Screening for malnutrition: A multidisciplinary responsibility. Development and Use of the
Malnutrition Universal Screening Tool (‘MUST’) for Adults. Redditch: BAPEN; 2003.
11. Neelemaat, F., Meijers, J., Kruizenga, H., van Ballegooijen, H., & van Bokhorst-de van der Schueren, M.
(2011). Comparison of five malnutrition screening tools in one hospital inpatient sample. Journal of
clinical nursing, 20(15-16), 2144-2152.
12. Ferguson, M., Capra, S., Bauer, J., & Banks, M. (1999). Development of a valid and reliable malnutrition
screening tool for adult acute hospital patients. Nutrition, 15(6), 458-464.
13. Young, A. M., Kidston, S., Banks, M. D., Mudge, A. M., & Isenring, E. A. (2013). Malnutrition screening tools:
comparison against two validated nutrition assessment methods in older medical inpatients. Nutrition,
29(1), 101-106.
14. Yaxley, A., Crotty, M., & Miller, M. (2015). Identifying malnutrition in an elderly ambulatory rehabilitation
population: agreement between mini nutritional assessment and validated screening tools. In Healthcare
3(3), 822-829.
15. Wijnhoven, H. A., Schilp, J., de Vet, H. C., Kruizenga, H. M., Deeg, D. J., Ferrucci, L., & Visser, M. (2012). Development
and validation of criteria for determining undernutrition in community-dwelling older
men and women: The Short Nutritional Assessment Questionnaire 65+. Clinical nutrition, 31(3), 351-
358.
16. Kruizenga, H. M., De Vet, H. C., Van Marissing, C. M. E., Stassen, E. E. P. M., Strijk, J. E., Van Bokhorst-De
Van Der, M. A. E., ... & Knol, D. L. (2010). The SNAQ RC, an easy traffic light system as a first step in the
recognition of undernutrition in residential care. The journal of nutrition, health & aging, 14(2), 83-89.
17. Rubenstein, L.Z., Harker, J.O., Salvà, A., Guigoz, Y., and Vellas, B. Screening for undernutrition in geriatric
practice: developing the short-form mini-nutritional assessment (MNA-SF). J Gerontol A Biol Sci
Med Sc. 2001; 56: 366–372.
18. Kaiser, M. J., Bauer, J. M., Ramsch, C., Uter, W., Guigoz, Y., Cederholm, T., ... & Tsai, A. C. (2009). Validation
of the Mini Nutritional Assessment Short-Form (MNA®-SF): A practical tool for identification of nutritional
status. JNHA-The Journal of Nutrition, Health and Aging, 13(9), 782.
19. Guigoz, Y., Vellas, B., & Garry, P. J. (1996). Assessing the nutritional status of the elderly: The Mini Nutritional
Assessment as part of the geriatric evaluation. Nutrition reviews, 54(1), 59-65.
20.Volkert, D. (2009). Leitfaden zur Qualitätssicherung der Ernährungsversorgung in geriatrischen Einrichtungen.
Zeitschrift für Gerontologie und Geriatrie, 42(2), 77-87.
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 18
Příloha č. 1:
Tabulka č. 5: Subjective Global Assessment dle Detsky, 1987.
A. ANAMNÉZA 1. ZMĚNA HMOTNOSTI
Celková ztráta hmotnosti za posledních 6 měsíců:
…………… v kg; …………… %
…………… (< 5% ~ A)
…………… (5 až 10% ~ B)
…………… (> 10% ~ C)
Změna v posledních 2 týdnech:
…………… zvýšení ……………
žádná změna ……………
snížení
SGA KLASIFIKACE
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
2. ZMĚNA PŘÍJMU STRAVY (ve srovnání s nor-
mou)
…………… beze změny
…………… změna
…………… týdny
…………… měsíce
…………… typ
…………… suboptimální pevná strava
…………… pouze tekutá výživa
…………… hypokalorická tekutá výživa
…………… hladovění
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
3. GASTROINTESTINÁLNÍ SYMPTOMATIKA
(trvající déle než 2 týdny)
…………… žádná
…………… nauzea
…………… zvracení
…………… průjem
…………… anorexie …………… A …………… B …………… C
4. FUNKČNÍ KAPACITA
…………… bez omezení
…………… omezení
…………… středně závažné
…………… závažné
…………… trvání
…………… týdny
…………… měsíce
…………… typ
…………… omezení pracovních činností / soběstačnosti
…………… porucha mobility
…………… upoutání na lůžko
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
5. PŘÍTOMNÉ CHOROBY A METABOLICKÉ
NÁROKY
Primární diagnóza (specifikujte):
……………
Metabolické nároky (stres):
…………… žádný
…………… nízký
…………… střední
…………… vysoký
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 19
B. FYZIKÁLNÍ VYŠETŘENÍ S HODNOCENÍM:
0 = norma
1+ = mírná
2+ = střední
3+ = těžká
…………… ztráta podkožního tuku (triceps, hrudník)
…………… úbytek svaloviny (kvadriceps, deltoideus)
…………… otoky kotníků
…………… prosáknutí v oblasti sakra
…………… ascites
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
…………… A …………… B …………… C
C. Celkové SGA SKÓRE
SGA-A = dobře vyživovaný
SGA-B = suspektní nebo středně závažná podvýživa
SGA-C = těžce podvyživený
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 20
Příloha č. 2:
Tabulka č. 6: Mini Nutritional Assessment (part A – Short Form) dle Guigoz, 2009.
Screening
A
Snížil se příjem potravy u pacienta za poslední 3 měsíce vlivem nechutenství, zažívacích problémů (včetně potíží se
žvýkáním nebo polykáním)?
0 = závažné nechutenství/výrazné snížení příjmu stravy
1 = mírné nechutenství/mírné snížení příjmu stravy
2 = žádné nechutenství/bez snížení příjmu stravy
B
Úbytek váhy za poslední 3 měsíce
0 = úbytek váhy větší než 3 kg
1 = neví
2 = úbytek váhy mezi 1 a 3 kg
3 = žádný úbytek váhy
C
Mobilita
0 = upoutaný na lůžko nebo invalidní vozík – imobilní
1 = schopen vstát z lůžka/invalidního vozíku, chůze pouze s dopomocí
2 = samostatná chůze bez omezení
D
Trpěl pacient během uplynulých 3 měsíců psychickým stresem nebo závažným onemocněním
0 = ano
2 = ne
E
Neuropsychické poruchy nebo obtíže
0 = vážná demence nebo deprese
1 = mírná demence
2 = žádné psychické problémy
F
Body Mass Index (BMI) = (váha v kg) / (výška v m)2
0 = BMI nižší než 19
1 = BMI od 19 a nižší než 21
2 = BMI od 21 a nižší než 23
3 = BMI 23 nebo vyšší
Výsledek Screeningu = součet bodů
(mezisoučet max. 14 bodů)
12 až 14 bodů: normální výživový stav
8 až 11 bodů: v riziku podvýživy
0 až 7 bodů: podvyživený/á
STANDARD NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII
Nutriční screening a proces péče
© Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. 2020 21
Tabulka č. 7: Mini Nutritional Assessment (part B – Full Form) dle Guigoz, 1994.
Hodnocení
G. Žije pacient samostatně (nikoliv v sociálním nebo zdravotnickém zařízení, např. domov pro seniory, nemocnice,
LDN)
0 = ne 1 = ano
H. Užívá pacient více než 3 předepsané léky denně?
0 = ano 1 = ne
I. Proleženiny nebo kožní defekty
0 = ano 1 = ne
J. Kolik plnohodnotných jídel jí pacient denně?
0 = 1 jídlo
1 = 2 jídla
2 = 3 jídla
K. Vybrané hodnoty pro příjem bílkovin:
Alespoň jedna porce mléčných výrobků (mléko, sýr, jogurt) denně ano ne
Dvě nebo více porcí luštěnin nebo vajec týdně ano ne
Maso, ryby nebo drůbež každý den ano ne
0,0 = je-li odpověď ano pouze 1x
0,5 = je-li odpověď 2x ano
1,0 = je-li odpověď 3x ano
L. Konzumuje pacient dvě nebo více porcí ovoce anebo zeleniny denně?
0 = ne 1 = ano
M. Kolik tekutin (voda, džus, káva, čaj, mléko, …) vypije pacient za den?
0,0 = méně než 3 šálky
0,5 = 3 až 5 šálků
1,0 = více než 5 šálků
N. Příjem stravy
0 = pacienta je nutné krmit
1 = pacient se nají s dopomocí
2 = pacient se nají zcela samostatně
O. Jak hodnotí svůj stav výživy pacient?
0 = hodnotí se jako podvyživený
1 = není si jistý svým stavem výživy
2 = hodnotí svůj stav výživy jako bez problémů
P. V porovnání se svými vrstevníky, jak vnímá pacient svůj zdravotní stav?
0,0 = ne tak dobrý
0,5 = neví
1,0 = stejně dobrý
2,0 = lepší
Q. Střední obvod paže v cm (měří se ve středu vzdálenosti mezi akromiálním výběžkem lopatky a loketním výběžkem
na nedominantní končetině – na levé u praváka a naopak)
0,0 = menší než 21
0,5 = 21 až 22
1,0 = 22 nebo větší
R. Obvod lýtka v cm (měří se v nejširším místě)
0 = menší než 31
1 = 31 nebo větší
Hodnocení – součet (max. 16 bodů):
Výsledek Screeningu
Celkové hodnocení – součet:
Hodnota míry podvýživy:
24 až 30 bodů: normální výživový stav
17 až 23,5 bodu: v riziku podvýživy
Méně než 17 bodů: podvyživený/á