MUDr. Jana MatějkováFYZIOLOGIE VÝŽIVY
REGULACE PŘÍJMU POTRAVY
Regulace příjmu potravy
Centrum příjmu potravy se nachází v mozku (hypothalamu) – je zde centrum sytosti a
centrum hladu.
Nechuť k jídlu se označuje jako anorexie. Na centrum příjmu potravy působí faktory,
které chuť k jídlu zvyšují (orexigeny) a faktory, které ji snižují (anorexigeny).
Tyto podněty odrážejí stav metabolismu, organismu a trávicího ústrojí. Do regulace
příjmu potravy vstupují i vlivy mozkové kůry, limbického systému, čili i vlivy
psychogenní a jimi zprostředkované vlivy sociální (včetně např. reklamy).
REGULACE PŘÍJMU POTRAVY
K hlavním podnětům patří:
- stav naplnění žaludku nebo naopak jeho hladové kontrakce
- teplota okolí i teplota krve protékající mozkem (obecně horko snižuje chuť k jídlu)
- vlivy psychické, vlivy okolí
- některé hormony z trávicího ústrojí, které se uvolňují při jeho naplnění – např. cholecystokinin
vylučovaný po příjmu tukové potravy tlumí chuť k jídlu
- stavy odrážející aktuální metabolický stav – zejm. množství krevního cukru (glykemie) – pokles
zvyšuje hlad, nadbytek tlumí
- látky odrážející metabolický stav dlouhodobě – patří k nim cytokiny tvořené v tukové tkáni, tzv.
adipokiny. Je jím např. leptin, který chuť k jídlu tlumí (tudíž nahromadění tuku by mělo mít tendenci
tlumit chuť k jídlu)
- nervová regulace – sympatikus obecně snižuje chuť k jídlu
- neuropeptid Y chuť k jídlu zvyšuje
- léky (některé působí tlumivě, ale některé naopak chuť k jídlu zvyšují)
- zánětové cytokiny, které vznikají např. zánětu, nemoci a horečce, chuť k jídlu snižují
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Mentální anorexie (anorexia nervosa)
Při tomto onemocnění se pacienti snaží cílevědomě snižovat vlastní tělesnou hmotnost
omezováním příjmu potravy, a to za situace, kdy je jejich tělesná hmotnost normální či
již podstatně nižší.
Často je to spojeno s nadměrnou fyzickou aktivitou a záměrným vyvoláváním
zvracení či průjmu.
Postupně dochází k výraznému snížení hmotnosti (ačkoliv postižené se považují stále
za „tlusté“). Onemocnění postihuje převážně mladé ženy. Průběh může být různě
těžký, většinou probíhá dlouhodobě, v nejtěžších případech dochází k vyhubnutí,
kachexii až celkovému rozvratu metabolismu a rovněž vnitřního prostředí. I v
počátečních fázích bývají poruchy menstruace včetně jejího vymizení (amenorea),
plodnosti, klesá produkce a koncentrace pohlavních hormonů, což v budoucnu zvyšuje
riziko vzniku osteoporózy. Bývají i další rysy nezralosti osobnosti, lhavost, sexuální
nezralost.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Nemoc se objevuje zejm. v pubertě a brzy po ní,
Vliv mají faktory biologické (změny těla, růst, fyziologické zaoblování a vývoj
druhotných pohlavních znaků), sociální (včetně vlivu médií, módy) a psychické.
U postižených osob dochází v těžkých případech k extrémnímu poklesu hmotnosti s
celou řadou orgánových změn. S tím kontrastuje trvalý pocit nadměrné váhy i značná
aktivita postižených. Může dojít k celkovému vnitřnímu rozvratu se závažnými projevy
poškození orgánů.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Mentální bulimie
Tato porucha je charakterizována obdobími intenzivního příjmu potravy (přejídání),
která mohou být následně vystřídána epizodami, kdy se jedinec snaží svou tělesnou
hmotnost snížit (často zvracením, nadměrným cvičení, močopudnými léky). Tělesná
váha u bulimiků bývá normální.
Zdravotním problémem jsou zejm. důsledky zneužívání či nadužívání látek
vyvolávajících průjem (projímadla, laxativa) a nadměrné močení (diuretika). Vedou
totiž k poruchám vnitřního prostředí, ztrátám elektrolytů a následně až k závažným
poruchám srdeční činnosti. Mohou být poškozovány zuby a jícen (zvracením) či střeva
(projímadly).
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Hladovění
Hladovění je stav, kdy jedinec nepřijímá potravu.
Důvody mohou být různé: u zdravých lidí snaha zhubnout, extrémní situace bez
potravy, protestní hladovka, náboženské důvody.
Je rozdíl, jde-li o úplné či částečné hladovění a jsou-li či nejsou-li dodávány zásadní
látky, jako minerály či vitamíny.
Hladovění může nastat i z nechutenství či nemožnosti potravu přijímat u nemocných
lidí či osob v bezvědomí. Průběh „prostého“ hladovění u jinak zdravých lidí se pak liší
od hladovění osob s jiným závažným onemocněním.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
při nekomplikovaném hladovění
- dochází k vyčerpání zásob sacharidů v játrech (max. do 24 hodin)
- k novotvorbě cukru (glukoneogeneze) pro potřeby mozku a červených krvinek, které
nedokážou využívat jiné živiny
- štěpení zásob tuků, z nichž vznikají kyselé ketolátky
- relativní šetření bílkovin u zdravých osob, nicméně při delším hladovění i zde
dochází k rozkladu bílkovin (např. v těžkých případech narušení vnitřního prostředí
až smrt
SLOŽENÍ POTRAVY
Složení potravy a její energetická hodnota
Potrava zahrnuje živiny (proteiny, sacharidy, lipidy), vodu, vitaminy, minerální látky,
nevstřebatelné látky (zejm. celulózu) a pochutiny a mnoho dalších látek s různými
účinky na organismus.
Potravou se získává energie, stavební kameny pro výstavbu těla, látky důležité pro
metabolismus či specifické látky pro činnost některých orgánů. Proto se hovoří o
energetické a biologické kvalitě potravin.
Denní potřeba energie v potravě závisí na jejím výdeji. Ten je dán věkem, konkrétní
situací (nemoc, těhotenství, růst) a typem aktivity, zejm. fyzické.
SLOŽENÍ POTRAVY
Energetický výdej závisí na fyzické aktivitě. Pokud sedavé zaměstnání u muže (70 kg)
představuje výdej 11000 kJ, pak mírná svalová námaha může představovat již
13000 kJ a velmi těžká fyzická námaha může představovat denní výdej třeba i 20
tisíc kJ či více.
Z jednotlivých činností je energeticky náročná chůze do schodů (4500 kJ/hodinu);
nicméně vhodná je i rychlá turistická chůze (1200 kJ/hod), která se tak velmi
doporučuje jako pohybová aktivita s příznivými účinky na metabolismus.
Dlouhodobá nerovnováha mezi energetickým příjmem a výdejem vede k obezitě,
resp. hubnutí.
SLOŽENÍ POTRAVY
Na potravu tak pohlížíme z hlediska kvantitativního (celkový obsah energie) i
kvalitativního, tj. složení, zastoupení živin a dalších látek.
Celkově snížená výživa se nazývá podvýživa. Špatné složení potravy je malnutrice,
a to i při event. dostatečném energetickém přísunu (např. dost sacharidů, ale velmi
málo bílkovin). Jako karence se označuje chybění určité látky.
Opakem je nadměrná výživa, přičemž nadměrný energetický příjem bývá často
spojen s celkově nižší kvalitou potravin (např. málo kvalitních bílkovin, ovoce, zeleniny,
ryb, ale nadbytek tuků s nasycenými mastnými kyselinami či jednoduchých cukrů).
Výživa má i sociální rozměr, daný jak vzdělaností, tak ekonomickou situací (mnoho
kvalitních potravin je dražších, ale neplatí to absolutně).
TĚLESNÁ HMOTNOST
Tělesná hmotnost a její hodnocení
Tělesná hmotnost se měří v kilogramech. Protože je ovlivněna rovněž výškou, používá se
k hodnocení standardně:
body mass index (index tělesné hmotnosti, BMI).
Vypočte se: hmotnost (kg) / tělesná výška (m)2
Normální hodnoty jsou cca 20-25.
Dále lze hodnotit obvod pasu (v cm, informuje zejm. o mužské obezitě, tj. nahromadění tuku
v břišní oblasti) a tloušťku kožní řasy, která odráží množství podkožního tuku.
Zvýšení tělesné hmotnosti (resp. BMI) se označuje nejprve jako nadváha a poté obezita.
HLAVNÍ ŽIVINY - PROTEINY
Proteiny (bílkoviny) jsou zásadní pro stavbu orgánů jako zdroj aminokyselin.
Z nich jsou některé nenahraditelné (esenciální), které si tělo samo nedokáže vyrobit,
proto ani nelze bílkoviny nahradit. Kvalitnější jsou z tohoto pohledu živočišné
bílkoviny (maso, mléko), z rostlinné potravy jsou poměrně kvalitní bílkoviny
v luštěninách.
Nedostatek bílkovin v potravinách (stejně jako porucha jejich trávení či jejich ztráty
močí či stolicí nebo nedostatečná tvorba v játrech) vede k jejich nedostatku v krvi
(hypoproteinemii), nedostatku albuminu v krvi (hypalbuminemii) s otoky.
Dochází k negativní dusíkové bilanci, tj. dusík (jehož hlavním zdrojem jsou právě
bílkoviny) z těla uniká. Narušeny jsou funkce všech orgánů, svalů, imunitního systému
aj. Člověk je slabý, unavený, náchylný k infekcím, postupně hubne.
Množství bílkovin v potravě musí být vyšší u rostoucích jedinců, těhotných žen.
HLAVNÍ ŽIVINY - SACHARIDY
Sacharidy (cukry, uhlovodany, glycidy) zahrnují celou řadu látek – velké molekuly
škrobu v rostlinné stravě
glykogenu v živočišné
menší cukry (disacharidy – zejm. sacharózu, tj. hlavní naše sladidlo, a laktózu)
jednoduché cukry (glukózu a fruktózu).
V krvi je základním cukrem glukóza a její koncentrace se označuje jako glykemie.
Cukry jsou velmi důležité pro činnost nervového systému (mozku), při jejich nedostatku
se částečně tvoří znovu (glukoneogeneze). Závisí na nich i červené krvinky. Jsou
nejpohotovějším zdrojem energie.
HLAVNÍ ŽIVINY - SACHARIDY
V potravě je vhodné, aby větší část sacharidů byla zastoupena škrobovými látkami
(obiloviny, luštěniny, rýže, brambory) a nikoliv jednoduššími cukry (sacharózou –
řepným cukrem).
Menší cukry rychle zvyšují koncentraci inzulinu v krvi, který rychle sníží jejich množství
krvi a vyvolá tak znovu pocit hladu.
Podle tohoto efektu se rozlišuje tzv. glykemický index (GI). Jde o hodnotu, která
umožní srovnat účinek jednotlivých typů cukrů (při jejich stejném obsahu v potravině )
na glykemii. Vhodnější jsou proto sacharidy s nižším GI, protože nárůst glykemie je po
nich pozvolnější. Příkladem jsou luštěniny, škrob, těstoviny, vícezrnné pečivo. Opak jsou
potraviny s jednoduchými cukry či sacharózou (tedy obecně cukrovinky).
Velké množství jednoduchých cukrů je rovněž rizikovým faktorem pro vznik zubního
kazu.
Důležitá nejen pro činnost střev je nestravitelná celulóza a další vlákniny.
HLAVNÍ ŽIVINY - LIPIDY
Lipidy (tuky) z hlediska výživy zahrnují různé typy látek – zejm. neutrální tuky
(triglyceridy, triacylglyceroly), cholesterol, mastné kyseliny (samostatně nebo
v triglyceridech), a to buď nasycené (z živočišných tuků) nebo nenasycené (zejm.
z rostlinných tuků).
Cholesterol je pouze v potravě živočišného původu. Tuky jsou energeticky nejbohatší
látkou a v těle pak tvoří nejvýznamnější zásoby energie.
Kromě energetické funkce jsou tuky součástí orgánů, buněčných membrán, tvoří se
z nich některé důležité molekuly (např. hormony z cholesterolu) a jsou nezbytné i pro
vstřebávání vitaminů v tucích rozpustných.
Z hlediska výživy a metabolismu je důležité složení lipidů. Nadměrný přívod
nasycených mastných kyselin a cholesterolu vede k vyššímu riziku vzniku
aterosklerózy. Naopak nenasycené mastné kyseliny (zejm. omega-3, 6) mají ochranný
účinek. Jejich zdrojem jsou rostlinné oleje a zejm. ryby.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitaminy jsou organické látky, které jsou pro život nezbytné a které si lidský
organismus není schopen sám syntetizovat, proto je na jejich příjmu závislý a získává
je z potravy.
Vitaminy samy neposkytují energii, ale doplňují různé chemické reakce a metabolické
děje v těle, někdy jsou nezbytné pro činnost enzymů (jako základ koenzymů), či mají
jiné specifické funkce.
Chemicky jsou to různé látky, na rozdíl od základních živin je jejich definice dána
pouze jejich účinky.
Pokud vitaminy chybí, dochází k onemocnění, ale u některých může dojít k onemocnění
i při jejich předávkování.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Nedostatku vitaminů se říká hypovitaminóza, naprostému chybění avitaminóza.
Vznikají v důsledku:
- nedostatečného přívodu
- špatného vstřebávání
- vysoké potřeby
- vzácněji v důsledku enzymových poruch či necitlivosti tkání na působení vitaminů
Naopak nadbytek vitaminů se označuje jako hypervitaminóza. Příčinami jsou
nadměrný přívod, a to buď v potravě, ale často též ve formě léků.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitaminy se dělí na dvě základní skupiny.
Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) jsou vstřebány s tuky a v tucích v organismu se
také mohou ukládat do zásoby, často v játrech. Proto se jimi organismus může také
předávkovat a může vzniknout hypervitamóza (týká se ovšem prakticky jen vitaminu
A a D). Naopak jejich nedostatek je často spojen s poruchou trávení tuků, čili
onemocněním žlučníku, slinivky břišní či střeva.
Vitaminy rozpustné ve vodě (skupina B komplexu, C) se vstřebávají rozpuštěné ve
vodě, neukládají se s výjimkou vitaminu B12 v organismu a po vstřebání se vylučují
močí, proto se neakumulují, resp. jejich zásoby jsou malé. Jejich nedostatek se rozvine
mnohem rychleji, zásoby jsou v řádech dnů či několika málo týdnů.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin A
Hlavním představitelem vitaminu A je retinol. Může vznikat také z provitaminu beta-karotenu.
Zdrojem jsou játra a mléčné výrobky, beta-karoten je pak přítomen v zelenině.
Je nezbytný pro činnost buněk v sítnici oka. Dále je nezbytný pro vyzrávání buněk a vývoj a
rovněž pro vývoj embrya.
Nedostatek se proto projeví poruchou zraku, zejm. poruchou adaptace na šero – šeroslepostí.
Dále vznikají poruchy epitelové tkáně, např. metaplazie. Epitely mohou nadměrně rohovatět, což
rovněž může postihnout spojivky a rohovku oka či močové ústrojí. Mohou být častější močové
kameny či porucha imunity.
Závažný je však rovněž nadbytek vitaminu A. Existuje i v akutní formě (bolesti hlavy, zvracení) či
v podobě chronické – lidé hubnou, mají otoky kloubů a kostí a postižení jater.
Přestože přiměřené množství vitaminu A je důležité pro vývoj embrya, jeho nadbytek je pro vývoj
plodu nebezpečný, je teratogenní – těhotné ženy nesmí přijímat nadbytek vitaminu A.
Předávkování nehrozí u beta-karotenu.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin D
Vitamin D (ergokalciferol, cholekalciferol) je látka steroidního charakteru (vzniká
z cholesterolu), kterou kromě přívodu potravou (játra, rybí tuk, mléčné výrobky) si
organismus je schopen částečně vyrobit v kůži po ozáření ultrafialovým (zejm. tedy
slunečním) světlem. K jeho nedostatku proto může vést i nedostatek slunečního záření.
Dále je upravován v játrech a v ledvinách, takže zejm. těžší nemoc ledvin či jejich
selhání rovněž vedou k jeho nedostatku.
Hlavní funkcí vitaminů D je vliv na vápník a kosti. Je nezbytný pro vstřebávání
vápníku ve střevě, čímž vede k udržení a zvýšení koncentrace vápníku v krvi a
k dostatku jeho celkového množství v těle. Kromě toho rovněž působí na vyzrávání
buněk.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Nedostatek vitaminu D je nejčastěji způsoben poruchou vstřebání ve střevě, a to
v důsledku poruch trávení tuků – tedy poruchou žluči a nedostatečností slinivky břišní.
K nedostatku může vést nedostatek UV záření a selhání ledvin, kdy se vitamin D
nedostatečně aktivuje.
Hypovitaminóza vede k nedostatku vápníku a k narušenému vývoji kostí. Vytváří se
základní kostní hmota, ale ta se nemineralizuje, tj. neukládá se do ní vápník. Kost je
proto měkká a snadno se deformuje při zatížení. Deformace kostí má závažné
důsledky pro páteř, pánev i dlouhé kosti končetin. Důsledky jsou jiné v dětství, kdy
dochází ke křivici (rachitidě) a narušenému růstu. V dospělosti se nemoc označuje
jako osteomalacie (měknutí kostí). Závažné důsledky má deformita pánve pro
těhotenství a porod. Nedostatek vápníku a současně fosfátů vede i k nápadné
svalové slabosti a někdy k projevům křečí (tetaniím).
Nadbytek vitaminu D naopak zvyšuje množství vápníku, což může poškozovat různé
orgány, zejm. ledviny, v nichž se vápník ukládá.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin E
Jako vitamin E je označována skupina několika sloučenin rozpustných v tucích,
nejaktivnější z nich je tokoferol.
V potravě je většinou dostatečně přítomen, zejm. v rostlinných tucích.
Hlavní funkcí je antioxidační působení, tedy ochrana před volnými kyslíkovými
radikály. Významné poruchy související jak s nadbytkem, tak nedostatkem vitaminu E
v podstatě neexistují, spíše se vitamin E zkoumá s ohledem na jeho možné ochranné
účinky proti některým chorobám souvisejícím právě s nadměrnou tvorbou kyslíkových
radikálů.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin K
Vitamin K je nezbytný pro správné srážení krve, tj. hemokoagulaci. Je důležitý pro vznik
aktivních koagulačních faktorů (II, VII, IX, X), ale zároveň i pro faktory antikoagulační, inhibiční
(proteiny C a S). Mimoto ovlivňuje ukládání vápníku do kostních bílkovin.
Vitamin K je částečně tvořen bakteriemi ve střevě, ale zřejmě je nezbytný aspoň určitý přívod
v potravě (např. zelená zelenina).
Nedostatek je jako u ostatních vitaminů rozpustných v tucích vázán především na poruchy
trávení a vstřebávání tuků. Závažný nedostatek proto vede k porušenému srážení krve. Projeví
se poruchou srážení krve. Žádné příznaky nadbytku neexistují.
Je důležité rovněž vědět, že existují léky, které se cíleně podávají, aby působily proti vitaminu
K, a tím snížily srážení krve. Podávají se proto, aby nedocházelo k vzniku trombóz. Takovým
lékem je warfarin.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin B1 (thiamin)
Je důležitý pro metabolismus sacharidů a činnost nervového systému a svalů, včetně
myokardu.
Zdrojem je vepřové maso, obilniny.
Závažný nedostatek je nemoc zvaná beri-beri, která se projevuje nervovým
postižením (tzv. suchá forma), nebo srdečním selháním s otoky (vlhká forma). V této
podobě bývala v některých oblastech Asie, v našich oblastech se nedostatek může
vyskytovat u alkoholiků a vede k zhoršení nervové činnosti.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin B2 (riboflavin)
Je to vitamin rovněž důležitý pro metabolismus.
Zdrojem je maso, mléko, obilniny, ryby, vejce. Nedostatkem mohou trpět lidé s těžkými
infekcemi, pokročilými nádory či alkoholici. Typickým projevem nedostatku jsou tzv.
ústní koutky, cheilóza, ale změny lze pozorovat i na jiných epitelích, na jazyce, kůži,
rohovce oka.
Vitamin B6 (pyridoxin)
Vitamin důležitý pro metabolismus, pro funkci řady enzymů.
Zdrojem je maso, obilniny, ryby, luštěniny. Nedostatek má obdobné projevy jako při
chybění vitamin B2.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin B12 (kobalamin)
Vitamin obsažený především v potravě živočišného původu, zejm. v játrech.
Vstřebává se v konečné části tenkého střeva (ileu), ale aby došlo k vstřebání je třeba,
aby byl navázán na tzv. vnitřní (intrinsic) faktor tvořený žaludeční sliznicí.
Podstatná je jeho funkce pro správnou tvorbu DNA a tudíž dělení buněk. Proto při
jeho nedostatku trpí tkáně, v nichž dochází k velkému množení buněk.
Dále je důležitý pro tvorbu nervových obalů – myelinu a pro metabolismus sirných
aminokyselin.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin B12
Nejnápadnějším projevem nedostatku je chudokrevnost s velkými červenými
krvinkami, tzv. megaloblastová anemie, nazývaná též perniciózní anemie.
Je při ní rovněž vyhlazený jazyk, mohou být zanícené ústní koutky, ale i poruchy
nervové činnosti, jako jsou poruchy vnímání v končetinách, slabost a v pokročilých
případech dochází až ke stavu charakteru demence.
Vitaminu jsou zásoby v játrech na několika let, ale po vyčerpání dochází
k příznakům onemocnění. Příčinou je nejčastěji zánět žaludku autoimunitního původu,
kdy se netvoří vnitřní faktor.
Nedostatek taky nastává u přísných vegetariánů.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Kyselina listová (vitamin B11)
Kyselina listová je podobně jako vitamin B12 významná pro buněčné dělení, včetně
vývoje plodu, proto je nutné dbát na její dostatek v těhotenství.
Zdrojem je zelenina, mléko, maso.
Mezi nejčastější příčiny nedostatku patří nedostatečný příjem.
Projevy jsou podobné jako u vitaminu B12 (megaloblastová anémie, změny na
jazyku, ústní koutky, trávicí obtíže), bez příznaků postižení nervového systému.
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Biotin, niacin a kyselina pantotenová se rovněž řadí k vitaminům B komplexu.
Jsou důležité pro metabolismus, jsou součástí koenzymů.
Zdrojem jsou obvykle maso, vejce, mléko, zelenina.
Nedostatek vyvolává poruchy kůže, nervů, u nedostatku niacinu vzniká nemoc zvaná
pelagra (nemoc s průjmy, kožními poruchami a v těžkých případech až demencí).
HLAVNÍ ŽIVINY - VITAMINY
Vitamin C (kyselina askorbová)
Kyselina askorbová se podílí na řadě míst metabolismu, nejvýraznější je jeho účinek
na tvorbu vláknité bílkoviny pojivové tkáně – kolagenu. Má rovněž antioxidační
vlastnosti.
Zdrojem je ovoce, zelenina, je nutné dbát na jejich zpracování, protože se může
inaktivovat.
Nedostatek vzniká při malém přísunu v potravě, více u starých lidí a v období zimy a
časného jara.
Rozvinutá hypovitaminóza až avitaminóza se nazývá kurděje (skorbut). Projevuje se
postižením kostí a nápadnými změnami v dutině ústní na dásních, krvácením,
vypadáváním zubů; jsou i časté infekce.
HLAVNÍ ŽIVINY - MINERÁLY
Sůl (kuchyňská čili kamenná, chlorid sodný, NaCl) je běžným doplňkem stravy, její
příjem je však obvykle nadměrný, a to zejm. v uzeninách, různých tyčinkách,
krekrech, instantních pokrmech atp.
Sůl je obsažena ve většině jídel ve více než dostatečném množství.
Nadbytek soli zřejmě působí vysoký krevní tlak a vysloveně je nevhodný u osob
s otoky, nemocemi srdce, jater, ledvin atp. K soli je přidáván jodid, čímž se doplňuje
jeho množství v těle.
HLAVNÍ ŽIVINY - MINERÁLY
Vápník je zejména obsažen v mléčných výrobcích, je nezbytný pro správný vývoj
kostí a zubů.
Jeho vstřebávání podporuje vitamin D.
Nicméně mohou nastat i stavy s přetížením vápníkem a poškozením např. ledvin
(mohla by k tomu vést nadměrná spotřeba mléčných výrobků, doplňků s vápníkem,
zejm. ještě v kombinaci s užíváním vitaminu D).
Naopak dlouhodobý nedostatek vápníku má neblahý vliv na kosti.
V těle je cca 1 kg vápníku.
HLAVNÍ ŽIVINY - MINERÁLY
Železo je nezbytné pro všechny buňky a tkáně, nejvíce ho je v červených krvinkách,
mase, játrech (to je i jeho nejvýznamnější zdroj v potravě, z rostlinné potravy se
vstřebává hůře – platí i pro omylem propagovaný špenát).
Nedostatek železa vede k anemii, únavě, změnám na jazyku atp.
V těle je obsaženo 3-5 gramů železa, více u mužů. Naopak ženy jsou více náchylné
k jeho nedostatku v souvislosti s menstruací a těhotenstvím a porodem.
HLAVNÍ ŽIVINY - MINERÁLY
Jod je nezbytný pro štítnou žlázu.
Zdrojem jsou mořské plody a ryby, sůl je jodidem obohacována uměle, protože zejm.
v našich oblastech obyvatelé mohou trpět jeho nedostatkem.
Množství jodu v organismu je cca 10-20 mg, a to převážně ve štítné žláze.
Fluoridy jsou důležité pro zubní sklovinu a kosti, jsou přidávány do vody a zubních
past.
Další látky – tzv. stopové – jsou ještě zinek, měď, chrom, selen atd. Mají různé
speciální funkce, obv. v enzymech. Při správné výživě a vstřebávání jich obvykle
nebývá nedostatek.
HLAVNÍ ŽIVINY - MINERÁLY
Vlákniny
Jsou to látky rostlinného původu, chemicky různé složité cukry (polysacharidy), které
člověk není schopen rozložit a vstřebat, přecházejí proto do tlustého střeva. Zde jsou
částečně metabolizovány bakteriemi, částečně tvoří nestravitelné zbytky ve stolici.
Jejich přítomnost v potravě zlepšuje činnost střev, vyprazdňování, připisuje se jí
ochranné působení proti vzniku rakoviny tlustého střeva, metabolických a
kardiovaskulárních chorob (upravují vstřebávání dalších živin).
Kromě celulózy k nim patří pektiny a další. Zdrojem je tedy zelenina, ovoce,
celozrnné pečivo.
HLAVNÍ ŽIVINY - MINERÁLY
Další složky potravy
V potravě jsou obsaženy další látky, které mohou mít působení na organismus.
Jde o řadu látek z rostlin (např. lykopen z rajčat, různé flavonoidy, polyfenoly např.
ze zeleného čaje, resveratrol z vína atd.). Některé z nich působí jako antioxidanty.
V zelí či kapustě jsou obsaženy látky, které narušují činnost štítné žlázy, mohou
vyvolávat ve velkých dávkách strumu (tzv. strumigeny). V rostlinné potravě jsou dále
některé kyseliny, které snižují vstřebávání některých prvků (např. fytáty snižují
vstřebávání vápníku či železa).
Člověk dále přijímá koření, pochutiny, kávu, čaj atp. Jde o poměrně individuální
záležitost, i tyto látky mohou mít v nadměrném množství výraznější účinky (např. třes
po velké dávce kofeinu) a měly by mít omezeny u některých specifických onemocnění.
HLAVNÍ ŽIVINY - MINERÁLY
Obtíže u citlivých lidí způsobují rovněž potravinové alergie, závažná je někdy na
arašídy, mořské plody, v lehčí formě často u dětí na kyselé, na jahody aj. Takovým
potravinám se pak jedinci musejí vyhýbat, a to často i ve stopových množstvích.
Na druhou stranu mohou v potravě být i nežádoucí látky, které vznikají špatným
zpracováním potravy, kontaminací plísněmi atp.
Alkohol je výrazným zdrojem energie (1 g obsahuje takřka 30 kJ, čímž se blíží
sacharidům), ale má i toxický účinek. Ve větším množství má škodlivý účinek na játra,
nervový systém, sliznici trávicího ústrojí, alkoholismus obvykle vede k špatné výživě
obecně.
VÝŽIVA
Výživa (nutrice)
Výživou se rozumí příjem potravin k přiměřenému dodání energie, živin a dalších
látek pro potřeby organismu s přihlédnutím k jeho konkrétním a specifickým
potřebám.
Takto dodržovaná výživa včetně zpracování potravin, intervalů příjmu potravin apod.
se označuje jako racionální výživa.
Obecným doporučením je konzumovat energeticky přiměřené množství, kvalitní
bílkoviny, sacharidy s nižším glykemickým indexem, tuky s nenasycenými mastnými
kyselinami (např. dostatek ryb), maso s menším množstvím tuku (např. drůbeží),
dostatek vláknin, zejm. zeleniny, přiměřený příjem vitaminů a mikronutrientů
Naopak je žádoucí jíst méně smažených a uzených potravin, méně soli, méně jídel
s nasycenými živočišnými tuky, méně cukrovinek.
VÝŽIVA
Potravinové doplňky a různé multivitaminové přípravky jsou u jinak zdravých osob
doporučovány spíše výjimečně, jen ve specifických situacích, kdy z určitých důvodů
nelze zaručit dostatečný příjem všech látek. Kladné účinky přívodu některých
speciálních látek nebyly jednoznačně potvrzeny.
Technologie zpracování potravin
Příprava potravy je zcela zásadní. Tepelná úprava obecně činí potraviny lépe
stravitelnými (např. maso), zlepšuje jejich konzistenci a chuť, snižuje riziko infekce
(ničení zárodků varem či vysokými teplotami). Může na druhou stranu ničit některé
užitečné látky, zejm. vitamin C.
K nepříliš vhodným, zejm. při častém příjmu takových potravin, patří smažení, uzení,
opékání na ohni – jednak může zvyšovat příjem tuku obecně, přepálené tuky se
obtížně tráví a vznikají při těchto procesech látky, které mají nežádoucí účinky –
volné radikály či produkty spalování, které mohou být i kancerogenní.
DIETA
Diety
Dieta je speciální výživa určená k ovlivnění zdravotního stavu či podávaná za určitých
chorobných stavů.
Ve zdravotnických zařízeních existuje několik definovaných typů diet. Základem
každé diety je celkový energetický obsah, její složení s ohledem na doplnění či
naopak vyloučení některých látek a její technologická příprava.
Základní dieta je tzv. racionální.
Šetřící dieta „šetří“ trávicí ústrojí, obsahuje méně nestravitelných či obtížně
stravitelných látek.
Diety při onemocnění žlučníku či slinivky mají zejm. snížený obsah tuků, a to zejména
přepalovaných, vyloučena jsou smažená jídla apod.
DIETA
Diabetická dieta má přesně vymezený obsah sacharidů (tzv. UV – uhlovodanů).
Speciální diety jsou např. při selhání jater, ledvin atp.
Redukční dieta má snížený celkový energetický obsah.
Existuje pak řada speciálních lékařských diet pro určitá onemocnění (např. dnu,
různá další metabolická onemocnění jako fenylketonurie atd.).
Vegetariánské a veganské diety musí respektovat to, že některé látky přicházejí do
lidského těla z živočišné potravy (velká část železa, vitaminu B12, kvalitní bílkoviny).