Vážené studentky, pokračujeme ve výuce tématem: Výživa a stravování nemocných Výživa a stravování nemocných Výživa- nutrice: dodává organismu energii a látky důležité pro jeho stavbu a funkce. Základní složky výživy jsou živiny (bílkoviny - tuky- cukry), vitamíny, minerály, stopové prvky, vláknina a nestravitelné zbytky a voda. Některé důležité pojmy, které si zkuste z učebnice najít a doplnit jejich význam: - nutriční hodnota - nutritivní - dieta - výživa per os - parenterální výživa - peptidy, sacharidy, lipidy - BMI - Body Mass Index a jeho výpočet - nutriční terapeut, dietolog Je potřeba, abyste si zopakovaly anatomii a funkce trávicího ústrojí!!! Faktory ovlivňující výživu - faktrory biologické-fyziologické: věk a růst (ovlivňuje způsob výživy i energetickou potřebu organismu), pohlaví (muži mívají větší energetický obrat než ženy daný větší svalovou hmotou u mužů), reakce na základní chutě (např. obliba sladké chuti, odmítání hořké a kyselé chuti), účinnost a aktivita metabolických procesů, vrozená a získaná onemocnění (např. fenylketonurie, celiakie, diabetes mellitus, nádorová onemceně trávicího traktu, apod), užívání některých léků - faktory psychické: emocionlní stav, stresové situace, úzkostné stavy, deprese, ... - siciálně-kulturní faktory: rozdílnost v kulturních zvycích, vliv náboženství, životní styl, ekonomická situace, přírodníní prostředí, reklama Najděte si, kde v pyramidě potřeb dle Maslowa bde umístěna potřeba výživy a tekuti? Patologické stavy výživy - najděte a doplňte - nechutenství, odmítání jídla, hyperorexie (nadměrný hlad), dysfágie (porucha polykání) kachexie, malnutrice, obezita, mentální anorexie, mentální bulimie, žaludeční dyspepsie (řáání, pyróza, nauzea, emesis), střevní dyspepsie (plynatos-meteorismus, borborygmy (kručení a přelévání vzniklé pohybem plynu a tekutin v TS), zácpa, průjem Doplňte si následují další významy - malnutrice - kachexie - podvýživa - sarkopenie - obezita - mírná, střední, morbidní - hydrateace a dehydratace Organizace péče o nutrici pacientů ve zdravotnických zařízení - jedná se multioborovou spolupráci - vede se dokumentace vztahující se k výživě - rozsah závislý na oboru a na problému nutrice u pacienta - nutriční tým: lékař, sestra, nutriční terapeut, farmaceut Sledování stavu výživy pacienta Sestavuje se výživová anamnéza pacienta: druh a délka onemocnění, změny v tělesné hmotnosti v posledních 3 - 6 měsících, stravovací zvyklosti, užívané léky, alkohol, kouření, trávicí potíže, potíže s polykáním, alergie Klinická a laboratorní vyšetření Známky dehydratace Sledování příjmu potravy u pacienta Cílem hodnocení nutričního stavu je zjistit pacientovi stravovací návyky, včas odhalit patologické stavy vztahující se k výživě, aktivně vyhledávat pacientky, kteří jsou ohroženi rozvojem malnutrice, předcházet malnutrice, hodnotit nutriční podporu, zda je efektivní Stravu rozdělujeme - prosím doplňte si co znamená Normální strava Fortifikovaná strava Klinická výživa Nutriční podporu - parenterální a enterální výživa Stravování nemocných v zdraotnických zařízení je dán systémem jednotlivých diet Význam dietního stravování: přijímání potravy a tekutin je nezbytnou součástí lidské existence Zdravý člověk - všechny složky rovnoměrně zastoupeny Nemocný člově - upravená dieta podle jeho potřeby U některých onemcnění je dieta i zároveň základní léčbou - např. cukrovka, pankreatitida Dieta má být ordinována individuálně Strava pacienta má být pestrá, chutně upravená, hygienicky nezávadná, zachovaná správná teplota jídla Dietu ordinuje lékař! Vhodná je spolupráce s nutričním terapeutem u některých pacientů, u některých onemocnění. Objednávání a přeprava stravy sestra stravu objednává přes žádankový systém podle ordinovaných diet. Diety se objednávají denně, objednávka se odesílá do centrální kuchyně. Pokud je přijat nový nemocný, objednává se mu strava dodatečně, nebo se první strava zajištuje formou pohotovostního baličku. Strava se rozváží z centrální kuchyně na jednotlivá oddělení. Dopravuje se v hygienických nádobách neprodyšných, uzavřených - tzv. finesy. Nejvíce je rozšířen tzv. tabletový systém (podnosy) - každý nemocný má podnos se svým jménem a dietou - již kompletně přichystáno Zásady při podávání jídla: pacient musí dostat správnou dietu (odpovídá sestra!), strava musí být dostatečně teplná a upravená, stravu pacient musí dostávat v pravidelných intervalech, je nutné nemocnému umožnit umýt si ruce a zaujmout vhodnou polohu. Zajistit dostatek tekutin. Ošetřovatelský personál při podávání stravy musí používat: přinejmenším jednorázovou zástěru, rukavice. Je nutné zhodnotit zda se jedná o pacienta, který se může najíst sám nebo potřebuje dopomoct nebo musí sestra krmit. Doplňte si z učebnice ošetřovatelství - postup při krmení pacienta - alternativní způsob výživy - enterální (sondou, PEG, operačně zavedená gastrostomie, duodenální, jejunální sonda, jejunostomie), parenterální (periferním žilním nebo centrálním žilnim katetrem) Dietní systém - řídí se jím výživa ve zdravotnických zařízeních od 60. let minulého století, prochází úpravami. Diety rozdělujeme na diety základní (0-13), diety speciální (číslo 0-13 +S), diety standardizované (nemají označení) Poslední úkol, Vyhledejte si: základní diety, jejich kalorické hodnoty a popis Speciální diety: 0S, 1S, 4S, 9S Některé další diety např.: bezlepková, bezlaktózová,vegetariánská, veganská Pitný režim: zkuste si najít přehled minerálních vod, pro koho a kdy jsou vhodné a naopak které se nedoporučují u pacietnů s vysokým krevním tlakem, srdečním a ledvinovým onemocněním např. Mattoni, Hanácká kyselka, Korunní, Magnézia, Ondášovka, Poděbradka za správnou přípravu stravy zodpovídá nutriční terapeut