KLYZMA
PhDr. Jana Hlinovská, PhD.
Klyzma
• vpravení tekutiny konečníkem do esovité kličky a tlustého
střeva
• nepříjemný výkon
Indikace
•zácpa
•před operací
•před porodem
•před endoskopickým vyšetřením tlustého střeva
(kolonoskopie, rektoskopie)
Druhy
 Očistné
 Projímavé
 Léčebné
 Diagnostické
Polohy při klyzmatu
• Na boku
• Kolenoprsní
• Na zádech
Očistné
 Výplach střev před vyšetřením, operací,
porodem nebo při zácpě
Pomůcky
• Rektální rourku
• Irigátor s hadicí
• Vazelína a dřevěná lopatka
• Peán na zaškrcení hadice
• Buničina
• Rukavice
• Emitní miska, podložní mísa
• Stojan na zavěšení irigátoru
Postup
 Vysvětlíme postup nemocnému
 Oblečeme si ochranné pomůcky
 Irigátor naplníme teplou vodou 36-37°C a zavěsíme na stojan
 Trochu vody necháme odtéct do emitní misky a uzavřeme peánem
 Konec rektální rourky natřeme vazelínou a zavedeme do konečníku
6-8 cm
 Rourku spojíme s irigační hadicí a necháme pomalu přerušovaně
vytékat vodu do tlustého střeva
 Po celou dobu sledujeme projevy nemocného
 Než odteče všechna voda uzavřeme peánem
 Jednou rukou vytahujeme rourku a současně jí druhou otíráme
buničinou
 Poučíme nemocného, aby v sobě udržel tekutinu co nejdéle a
doprovodíme ho na toaletu nebo dáme podložní mísu
 Pomůcky dezinfikujeme a uklidíme
Projímavé
MIKROKLYZMA
Má menší objem a lepší ho nemocný udrží
• Ricinový olej nebo glycerin,který se podává Janetovou stříkačkou
• Plastové lahvičky a tuby vyrobené ve farmaceutických závodech
(Yal, Salofalk……,většina léčebných klyzmat)
KAPÉNKOVÉ KLYZMA
Do střev se podává tekutina po kapkách
• Podávají se infuzní roztoky
Diagnostické
Provádí se na rtg. oddělení při vyšetřování tlustého střeva, nemocný
musí být předem důkladně vyprázdněný. Tlusté střevo se naplní
kontrastní látkou a lékař na monitoru sleduje její průchod.
Digitální vybavení stolice
• Skybala – tvrdé spečeniny,které se vytvoří pokud nemocný nejde
několik dní na stolici a nepomáhají ani jiné prostředky
• Provádí lékař nebo zkušená sestra prstem
• Paradoxní průjem
Pomůcky
• Rukavice
• Podložní mísa
• Vazelína
• buničina
DĚKUJI ZA POZORNOST