Biochemie

4.2 Lipoproteiny

Lipoproteiny jsou nejdůležitější transportní formou lipidů v krevní plazmě.  Hydrofobní lipidy – estery cholesterolu a triacylglyceroly – jsou obklopeny polárními lipidy (převážně fosfatidylcholinem a sfingomyelinem), neesterifikovaným cholesterolem a specifickými proteiny, které se nazývají apolipoproteiny (apo). Vznikne tak hydrofilní micelární komplex, který je rozpustný ve vodném prostředí plazmy, a umožňuje katalytické působení enzymů na fázovém rozhraní. Lipoproteiny jsou převážně kulovitého tvaru a podle velikosti a hustoty je dělíme na jednotlivé třídy, jak ukazuje tabulka 4.2.
 
 Tabulka 4.2 Základní parametry lipoproteinů lidské krevní plazmy
Frakce*
ELFO+ (agarosa)
Průměr
(nm)
Hustota (g/ml)
Protein
(%)
Lipid
(%)
Zdroj
CM
start
90-1 000
< 0,95
1-2
98-99
střevo
VLDL
pre-beta
30-90
0,95 - 1,006
7-10
90-93
játra (střevo)
IDL
 
25-30
1,006 - 1,019
11
89
z VLDL
LDL
beta
20-25
1,019 - 1,065
21
79
z VLDL
LDL-I
 
27,5-26,0
1,025 - 1,034
 
 
 
LDL-II
 
26,0-25,5
1,034 - 1,044
 
 
 
LDL-III
 
25,5-24,2
1,038 - 1,050
 
 
 
LDL-IV
 
24,2-21,8
1,048 - 1,065
 
 
 
HDL
alfa
7,5-20
1,065 - 1,210
 
 
játra, střevo, z VLDL, CM
HDL2
 
10-20
1,065 - 1,125
33
67
 
HDL3
 
7,5-10
1,125 - 1,210
57
43
 
* CM – chylomikrony; VLDL – lipoproteiny o velmi nízké hustotě; IDL – lipoproteiny o střední hustotě; LDL - lipoproteiny o nízké hustotě; HDL – lipoproteiny o vysoké hustotě
+ ELFO – elektroforetická pohyblivost