Farmakologie
8.2 Minerální látky a stopové prvky
8.2 Minerální látky a stopové prvky
Podobně jako většina vitamínů jsou i minerální látky esenciální, lidský organizmus je nedokáže sám vytvořit a je proto zcela odkázán na jejich přísun výživou – potravou a vodou. Jsou nepostradatelné pro správné fungování organizmu, uplatňují se jako aktivátory nebo součásti hormonů a enzymů, hrají důležitou úlohu například při růstu, vedení nervových vzruchů a látkové výměně. Špatnou výživou dochází k jejich nedostatku a tím i ke změně jejich vzájemného poměru.
Stejně jako vitamíny jsou minerální látky a stopové prvky indikovány převážně jako substituční terapie při projevech jejich nedostatku v organizmu.
Přehled některých minerálů a stopových prvků je uveden v tabulce 8.3.
Tabulka 8.3: Přehled minerálních látek
|
Zdroj
|
Výskyt
|
Funkce
|
Nadbytek
|
Nedostatek
|
Poznámka
|
vápník Ca
|
luštěniny,
špenát, brokolice,
mák, lískové a vlašské ořechy,
mandle, mléčné výrobky
|
kosti, zuby
|
mineralizace kostí,
regulace srdečního rytmu, nervosvalové dráždivosti a srážení krve, aktivace některých enzymů, nutný pro laktaci
|
|
špatná mineralizace kostí
|
fyziologicky aktivní je vápník v ionizované formě Ca2+
|
hořčík Mg
|
zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy, ryby, celozrnné obiloviny
|
kosti, svaly, tvoří struktury nukleových kyselin
|
regulace srdečního rytmu a svalové kontrakce; kofaktor více než 300 enzymů; působí protialergicky, protizánětlivě a antitoxicky; účastní se přeměny glukózy na energii
|
poruchy funkce ledvin, útlum CNS, pokles krevního tlaku
|
svalové křeče, závratě, nervozita
|
důležitý vzájemný poměr Mg : Ca 1:2
|
fosfor P
|
ryby, luštěniny, ořechy, mléčné výrobky
|
kosti, zuby, součást nukleových kyselin, fosfolipidů, koenzymů
|
stavba kostí a zubů; účastní se transportu mastných kyselin a tuků, syntézy fosfolipidů; důležitý pro funkci mozku a nervů
|
|
|
|
sodík Na
|
sůl
|
extracelulární kationt
|
regulace osmotického tlaku, přenos nervových impulsů
|
vysoký krevní tlak, vyšší zátěž ledvin, ztráty K
|
|
|
draslík K
|
brambory, luštěniny, ořechy
|
intracelulární kationt
|
přenos nervových impulsů, správná činnost svalů, stimuluje duševní činnost
|
|
únava, slabost, zácpa, nespavost, poruchy srdečního rytmu
|
|
železo Fe
|
vnitřnosti, maso, luštěniny, listová zelenina, kopřivy, meruňky
|
součást hemu, enzymů
|
důležitý pro stavbu a funkci hemoglobinu – přenos kyslíku;
|
hemochromatózy (nadbytek Fe ve tkáních), hemolytické anémie
|
chudokrevnost, chronické záněty, některé zhoubné nádory
|
|
jód I
|
jodidovaná sůl, třešně, višně, ryby, mořské řasy
|
|
tvorba hormonů štítné žlázy, ovlivnění mentálních funkcí
|
|
|
|
zinek Zn
|
dýňová semena, luštěniny, cibule, vejce
|
součást enzymů
|
podílí se na tvorbě inzulínu a prodlužuje dobu jeho působení; účastní se funkce zraku
důležitý k léčbě alergií a kožních onemocnění
|
|
nedostatečný vývoj a poruchy pohlavních žláz
|
musí být podáván s vitamínem A, aby se vstřebal;
|
selen Se
|
kukuřice, cibule, semena, pšeničné klíčky, plody moře, luštěniny, vejce, chřest
|
součást enzymů
|
antioxidant, nezbytný pro tvorbu prostaglandinu, zvyšuje imunitu, ovlivňuje krevní tlak
|
|
|
|
Zdroj: autor