Fyziologie
-
Fyziologie
-
Nyní studovat1 Základní fyziologické a patofyziologické principy a koncepty
-
Nyní studovat2 Fyziologie a patofyziologie krve
-
Nyní studovat3 Fyziologie a patofyziologie imunity
-
Nyní studovat4 Fyziologie a patofyziologie dýchání
-
•4.1 Přehled fyziologie dýchání
-
•4.2 Hlavní procesy dýchání
-
•4.3 Krevní plyny
-
•4.4 Respirace a acidobazická rovnováha
-
•4.5 Regulace dýchání
-
•4.6 Obranné dýchací reflexy
-
•4.7 Hypoxie
-
•4.8 Hypokapnie a hyperkapnie
-
•4.9 Poruchy respiračních funkcí
-
•4.10 Patofyziologie hlavních onemocnění plic
-
•4.11 Respirační insuficience
-
-
Nyní studovat5 Fyziologie a patofyziologie oběhu krve a lymfy
-
Nyní studovat6 Fyziologie a patofyziologie trávení a vstřebávání
-
•6.1 Přehled a základní pojmy z fyziologie trávicího ústrojí
-
•6.2 Řízení trávicího systému
-
•6.3 Pohyby trávicí trubice
-
•6.4 Principy trávení a vstřebávání
-
•6.5 Imunitní systém trávicího ústrojí
-
•6.6 Krevní oběh trávicího ústrojí
-
•6.7 Dutina ústní
-
•6.8 Hltan (farynx) a jícen (ezofagus)
-
•6.9 Žaludek
-
•6.10 Tenké střevo
-
•6.11 Tlusté střevo a konečník
-
•6.12 Slinivka břišní (pankreas)
-
•6.13 Játra a žluč
-
•6.14 Poruchy tvorby slin
-
•6.15 Poruchy polykání (dysfagie)
-
•6.16 Gastroezofageální reflux (GER)
-
•6.17 Poruchy žaludeční motility a sekrece
-
•6.18 Peptický vřed
-
•6.19 Nevolnost a zvracení
-
•6.20 Malabsorpční syndrom
-
•6.21 Průjem a zácpa
-
•6.22 Ileus
-
•6.23 Nedostatečnost slinivky břišní (pankreatická insfucience)
-
-
Nyní studovat7 Fyziologie a patofyziologie jater
-
Nyní studovat8 Fyziologie a patofyziologie metabolismu
-
Nyní studovat9 Fyziologie a patofyziologie výživy
-
Nyní studovat10 Fyziologie a patofyziologie výměny tepla a kůže
-
Nyní studovat11 Fyziologie a patofyziologie ledvin a vylučování
-
Nyní studovat12 Fyziologie a patofyziologie vnitřního prostředí
-
Nyní studovat13 Fyziologie a patofyziologie žláz s vnitřní sekrecí
-
•13.1 Základní pojmy a principy
-
•13.2 Hypotalamus-hypofýza
-
•13.3 Žlázy regulované osou hypotalamus-hypofýza
-
•13.4 Žlázy s odlišnou regulací
-
•13.5 Další látky hormonálního charakteru
-
•13.6 Základní pojmy
-
•13.7 Patofyziologie jednotlivých žláz
-
•13.7.1 Poruchy hypothalamu
-
•13.7.2 Poruchy hypofýzy
-
•13.7.3 Patofyziologie štítné žlázy
-
•13.7.4 Patofyziologie kůry nadledvin
-
•13.7.5 Patofyziologie pohlavních hormonů
-
•13.7.6 Patofyziologie příštítných tělísek
-
•13.7.7 Patofyziologie dřeně naledvin
-
•13.7.8 Patofyziologie endokrinního pankreatu – diabetes mellitus
-
-
•13.8 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat14 Fyziologie a patofyziologie rozmnožování a těhotenství
-
Nyní studovat15 Obecná neurofyziologie
-
Nyní studovat16 Fyziologie a patofyziologie svalstva a pohybového aparátu
-
Nyní studovat17 Fyziologie a patofyziologie CNS
-
Nyní studovat18 Fyziologie práce
-
Nyní studovat19 Vliv životního prostředí na fyziologické funkce
-
Nyní studovat20 Souhrnné testovací otázky
-
9.6 Zásady racionální výživy, dietologie, nutriční poradenství
9.6 Zásady racionální výživy, dietologie, nutriční poradenství
Výživa (nutrice)
Výživou se rozumí příjem potravin k přiměřenému dodání energie, živin a dalších látek pro potřeby organismu s přihlédnutím k jeho konkrétním a specifickým potřebám. Takto dodržovaná výživa včetně zpracování potravin, intervalů příjmu potravin apod. se označuje jako racionální výživa.
Obecným doporučením je konzumovat energeticky přiměřené množství, kvalitní bílkoviny, sacharidy s nižším glykemickým indexem, tuky s nenasycenými mastnými kyselinami (např. dostatek ryb), maso s menším množstím tuku (např. drůbeží), dostatek vláknin, zejm. zeleniny, přiměřený příjem vitaminů a mikronutrientů (obv. je dostatečný právě při pestré výživě).
Naopak je žádoucí jíst méně smažených a uzených potravin, méně soli, méně jídel s nasycenými živočišnými tuky, méně cukrovinek.
Potravinové doplňky a různé multivitaminové přípravky jsou u jinak zdravých osob doporučovány spíše výjimečně, jen ve specifických situacích, kdy z určitých důvodů nelze zaručit dostatečný příjem všech látek. Kladné účinky přívodu některých speciálních látek nebyly jednoznačně potvrzeny.
Technologie zpracování potravin
Příprava potravy je zcela zásadní. Tepelná úprava obecně činí potraviny lépe stravitelnými (např. maso), zlepšuje jejich konzistenci a chuť, snižuje riziko infekce (ničení zárodků varem či vysokými teplotami). Může na druhou stranu ničit některé užitečné látky, zejm. vitamin C.
K nepříliš vhodným, zejm. při častém příjmu takových potravin, patří smažení, uzení, opékání na ohni – jednak může zvyšovat příjem tuku obecně, přepálené tuky se obtížně tráví a vznikají při těchto procesech látky, které mají nežádoucí účinky – volné radikály či produkty spalování, které mohou být i kancerogenní.
Diety
Dieta je speciální výživa určená k ovlivnění zdravotního stavu či podávaná za určitých chorobných stavů. Ve zdravotnických zařízeních existuje několik definovaných typů diet. Základem každé diety je celkový energetický obsah, její složení s ohledem na doplnění či naopak vyloučení některých látek a její technologická příprava.
Základní dieta je tzv. racionální.
Šetřící dieta „šetří“ trávicí ústrojí, obsahuje méně nestravitelných či obtížně stravitelných látek.
Diety při onemocnění žlučníku či slinivky mají zejm. snížený obsah tuků, a to zejména přepalovaných, vyloučena jsou smažená jídla apod.
Diabetická dieta má přesně vymezený obsah sacharidů (tzv. UV – uhlovodanů).
Speciální diety jsou např. při selhání jater, ledvin atp.
Redukční dieta má snížený celkový energetický obsah.
Existuje pak řada speciálních lékařských diet pro určitá onemocnění (např. dnu, různá další metabolická onemocnění jako fenylketonurie atd.).
Vegetariánské a veganské diety musí respektovat to, že některé látky přicházejí do lidského těla z živočišné potravy (velká část železa, vitaminu B12, kvalitní bílkoviny).
-
Fyziologie
-
Nyní studovat1 Základní fyziologické a patofyziologické principy a koncepty
-
Nyní studovat2 Fyziologie a patofyziologie krve
-
Nyní studovat3 Fyziologie a patofyziologie imunity
-
Nyní studovat4 Fyziologie a patofyziologie dýchání
-
•4.1 Přehled fyziologie dýchání
-
•4.2 Hlavní procesy dýchání
-
•4.3 Krevní plyny
-
•4.4 Respirace a acidobazická rovnováha
-
•4.5 Regulace dýchání
-
•4.6 Obranné dýchací reflexy
-
•4.7 Hypoxie
-
•4.8 Hypokapnie a hyperkapnie
-
•4.9 Poruchy respiračních funkcí
-
•4.10 Patofyziologie hlavních onemocnění plic
-
•4.11 Respirační insuficience
-
-
Nyní studovat5 Fyziologie a patofyziologie oběhu krve a lymfy
-
Nyní studovat6 Fyziologie a patofyziologie trávení a vstřebávání
-
•6.1 Přehled a základní pojmy z fyziologie trávicího ústrojí
-
•6.2 Řízení trávicího systému
-
•6.3 Pohyby trávicí trubice
-
•6.4 Principy trávení a vstřebávání
-
•6.5 Imunitní systém trávicího ústrojí
-
•6.6 Krevní oběh trávicího ústrojí
-
•6.7 Dutina ústní
-
•6.8 Hltan (farynx) a jícen (ezofagus)
-
•6.9 Žaludek
-
•6.10 Tenké střevo
-
•6.11 Tlusté střevo a konečník
-
•6.12 Slinivka břišní (pankreas)
-
•6.13 Játra a žluč
-
•6.14 Poruchy tvorby slin
-
•6.15 Poruchy polykání (dysfagie)
-
•6.16 Gastroezofageální reflux (GER)
-
•6.17 Poruchy žaludeční motility a sekrece
-
•6.18 Peptický vřed
-
•6.19 Nevolnost a zvracení
-
•6.20 Malabsorpční syndrom
-
•6.21 Průjem a zácpa
-
•6.22 Ileus
-
•6.23 Nedostatečnost slinivky břišní (pankreatická insfucience)
-
-
Nyní studovat7 Fyziologie a patofyziologie jater
-
Nyní studovat8 Fyziologie a patofyziologie metabolismu
-
Nyní studovat9 Fyziologie a patofyziologie výživy
-
Nyní studovat10 Fyziologie a patofyziologie výměny tepla a kůže
-
Nyní studovat11 Fyziologie a patofyziologie ledvin a vylučování
-
Nyní studovat12 Fyziologie a patofyziologie vnitřního prostředí
-
Nyní studovat13 Fyziologie a patofyziologie žláz s vnitřní sekrecí
-
•13.1 Základní pojmy a principy
-
•13.2 Hypotalamus-hypofýza
-
•13.3 Žlázy regulované osou hypotalamus-hypofýza
-
•13.4 Žlázy s odlišnou regulací
-
•13.5 Další látky hormonálního charakteru
-
•13.6 Základní pojmy
-
•13.7 Patofyziologie jednotlivých žláz
-
•13.7.1 Poruchy hypothalamu
-
•13.7.2 Poruchy hypofýzy
-
•13.7.3 Patofyziologie štítné žlázy
-
•13.7.4 Patofyziologie kůry nadledvin
-
•13.7.5 Patofyziologie pohlavních hormonů
-
•13.7.6 Patofyziologie příštítných tělísek
-
•13.7.7 Patofyziologie dřeně naledvin
-
•13.7.8 Patofyziologie endokrinního pankreatu – diabetes mellitus
-
-
•13.8 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat14 Fyziologie a patofyziologie rozmnožování a těhotenství
-
Nyní studovat15 Obecná neurofyziologie
-
Nyní studovat16 Fyziologie a patofyziologie svalstva a pohybového aparátu
-
Nyní studovat17 Fyziologie a patofyziologie CNS
-
Nyní studovat18 Fyziologie práce
-
Nyní studovat19 Vliv životního prostředí na fyziologické funkce
-
Nyní studovat20 Souhrnné testovací otázky
-