Ochrana_verejneho_zdravi

12.1 Posuzování vlivů na veřejné zdraví (HIA)

12.1 Posuzování vlivů na veřejné zdraví (HIA)
 
 
Vzhledem k přímé souvislosti kvality životního prostředí se zdravotním stavem obyvatelstva je posouzení vlivů chemických látek a hluku v prostředí na veřejné zdraví nedílnou součástí procesu posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (proces EIA, SEA) nebo projektů pro územní a stavební řízení. Základním vstupním podkladem pro zpracování posouzení vlivů na veřejné zdraví je hluková či rozptylová studie.
Rozptylová studie bývá zpracovaná pro nejvýznamnější škodliviny emitované z automobilové dopravy, kterými jsou zpravidla suspendované částice PM10, oxidy dusíku (oxid dusičitý) a benzen.
Doplnění dalších specializovaných posudků závisí na charakteru záměru.
Posouzení vlivu na veřejné zdraví (Health impact assessment – HIA) v rámci posouzení vlivů na životní prostředí EIA jsou postupy a metody, které slouží k určení druhu a stupně nebezpečnosti představovaného určitými definovanými fyzikálními, chemickými nebo biologickými faktory. Tyto postupy dále určují, v jakém rozsahu byly, jsou nebo mohou být působením těchto faktorů vystaveny dané skupiny populace a stanovují charakter existujících nebo potenciálních rizik z toho vyplývajících.
Posuzován je dopad předkládaných záměrů na zdraví populace.
 
Vlastní hodnocení zdravotního rizika obecně zahrnuje čtyři základní kroky:
- Identifikace nebezpečnosti – popis nepříznivých účinků sledovaného faktoru na zdraví
- Charakterizace nebezpečnosti – zahrnuje charakterizaci vztahu dávky a účinku
- Hodnocení expozice – popis velikosti, četnosti a doby trvání expozice, cesty vstupu do organismu, odhad velikosti a složení exponované populace
- Charakterizace rizika – kvantitativní či kvalitativní vyhodnocení velikosti rizika vlivu na zdraví na základě dat z předchozích kroků
 
Posuzování vlivů na veřejné zdraví zpracovává osoba, která je držitelem Osvědčení odborné způsobilosti pro oblast posuzování vlivů na veřejné zdraví (uděluje Ministerstvo zdravotnictví).