Studijni_opory

7.2 Léčebná výživa

7.2 Léčebná výživa
 
 
Léčebná výživa
Dietoterapie je léčba založená na cílevědomém podávání léčebné výživy ve snaze ovlivnit, potlačit nebo zcela odstranit chorobný děj v organismu. Správně volená výživa pacienta má pokrýt energetickou potřebu, obsahovat odpovídající biologickou hodnotu, má být chutná, esteticky upravená a pestrá. Při dodržování dietologické a energetické hodnoty při předpisu a přípravě léčebných diet je závazný seznam diet.
 
Cíl dietoterapie:
- zajistit v předepsané dietě a množství stravu všem hospitalizovaným pacientům,
- zlepšit výživový a zdravotní stav pacientů,
- zajistit energeticky a biologicky vyváženou stravu všem hospitalizovaným pacientům,
- zajistit nezávadnost stravy po mikrobiologické a hygienické stránce,
- zajistit podmínky pro správný pitný režim.
 
Kompetence:
- sestra, porodní asistentka s vysokoškolským vzděláním,
- sestra, porodní asistentka specialistka - PSS,
- sestra, porodní asistentka VOŠ,
- nutriční terapeut VOŠ,
- sestra s 4 letou SZŠ,
- nutriční asistent s 4 letou SZŠ,
- pověřený nižší a pomocný zdravotnický personál.

Pomůcky:
- prostor pro podávání stravy,
- servírovací stolky pro imobilní pacienty,
- lednice pro uchování stravy pacientů,
- mikrovlnné trouby na ohřev chlazených jídel,
- estetické nádobí v dostatečném množství a sortimentu,
- příbory,
- ubrusy, ubrousky, utěrky,
- termosky na nápoje,
- zástěra,
- jednorázové rukavice pro manipulaci s jídlem.
 
Pomůcky pro stravování imobilních pacientů:
- kalibrované naběračky, vidličky, nože pro servírování jídel,
- písemné návody pro servírování určených diet (u diabetiků převodní tabulky množstvím pečiva, příkrmů),
- jídelní lístek,
- harmonogram objednávání stravy, rozvozu a svozu stravy,
- termobedny,
- gastronádoby,
- sady nádobí pro tabletový systém,
- skříně na přepravu jídel.
 
Časové provedení stravování:
- Stravu přebírají pracovnice kuchyněk nebo pověřené osoby.
 
Pro podávání stravy na lůžkových odděleních platí časový harmonogram:
- snídaně:        7.00-8.00 hodin,
- svačina:        9.30-10.00 hodin,
- oběd:             11.00-12.00 hodin,
- svačina:        14.30-15.00 hodin,
- večeře:          17.00-18.00 hodin,
- II. večeře:      20.30-21.00 hodin.