Studijni_opory
20.3 Infuzní roztoky
20.3 Infuzní roztoky
Infuzní roztoky:
- připravovány ve farmaceutických továrnách do skleněných nebo plastových lahví či vaků,
- základem roztoků je vždy destilovaná, bezpyrogenní a sterilní voda,
- ordinuje-li lékař speciální roztok pro nemocného s určitou chorobou, je připraven v lékárně,
Infuzní roztoky, každá nádoba je:
- graduované,
- vzduchotěsně uzavřené,
- řádně označená nálepkou (s expirační dobou, názvem, množstvím a složením přípravku).
Roztoky:
- krystaloidní,
- koloidní,
- osmoterapeutika,
- k úpravě dysbalance elektrolytů a acidobazické rovnováhy.
Krystaloidní roztoky: fyziologický roztok, Darrowův roztok, Ringerův roztok, Hartmanův roztok, Plasmalyte, Glukoza 5%. Charakteristika a užití: Nízkomolekulární roztoky, které se rychle přesouvají z cévního řečiště do tkání. Jsou snadno vstřebatelné. Upravujou vodní a elektrolytovou rovnováhu.
Koloidní roztoky: Dextran 6%,Reodextran 10%,Haes 10%,Voluven 6%, Gelofusine.
Charakteristika a užití: Jsou vysokomolekulární. Udrží tekutinu v krevním řečišti déle než krystaloidní roztoky. Podávají se pacientům v šoku, při těžkých dehydratacích, k náhradě krevní ztráty. Doplňují cirkulující objem.
Osmoterapeutika: Manitol 10% a 20%, Sorbitol 40%. Charakteristika a užití: Vyvolají osmotickou diurézu. Podávají se u otoků, výpotků, při otravách a selhání ledvin.
K úpravě dysbalance elektrolytů a acidobazické rovnováhy: KCL 7,45%, NaCl 10%, NaHCO3 8,4%, NH4Cl 5,35%. Charakteristika a užití: Upravují hladinu elektrolytů a udržují acidobazickou rovnováhu.
Parenterální výživa: náhrada cukrů, náhrada tuků, aminokyseliny (vaky all-in-one).
Náhrady cukrů: Glukoza 5%, 10%, 20%, 40%, Fruktoza 20%. Nejdostupnější zdroj energie. Hradí cca 50 - 55% denní energetické potřeby pacienta.
Náhrada tuků: Intralipid, Lipofundin LCT – MCT, Nutralipid MCT 20%. Představují zdroj esenciálních mastných kyselin. Hradí cca 30-35 % denní energetické potřeby pacienta.
Aminokyseliny: Nutramin 4% a 8%, NutraminNeo 4% a 8%, Nutramin VLI. Jsou základní složkou pro syntézu bílkovin. Hradí cca 15% denní energetické potřeby pacienta.
Vaky all-in-one: Oliclinomel N7 a N8, Nutriflex Lipid Peri. Několika komorové vaky, které představují kompletní zdroj energie. Jsou zastoupeny cukry, tuky a aminokyseliny.
Obrázek 1 Infuzní roztoky
Zdroj: Autor
Infuzní roztoky dle osmolality: izotonické, hypotonické, hypertonické.
Možnost aplikace infúze nitrožilní cestou:
- přes injekční jehlu (již zřídka, hrozí riziko perforace žíly),
- přes injekční jehlu s křidélky a se spojovací hadičkou,
- pomocí periferního žilního katétru,
- pomocí centrálního žilního katétru,
- pomocí implantabilního venózního portu,
- přes venesekcí vypreparovanou žílu (zřídka).
Infuzní roztoky pro parenterální výživu:
Jde o roztoky, které musí zajišťovat nutriční výživu pacienta, proto obsahují vodu, sacharidy, tuky, bílkoviny, minerály, stopové prvky a vitamíny. Dělení infuzních roztoků této skupiny:
a) Infuzní roztoky sacharidů, které jsou nejdostupnějším energetickým zdrojem pro intravenózní výživu. Ve vysokých koncentracích (40%) působí také jako osmotické diuretikum. Roztoky o koncentraci 20% a vyšší se zásadně podávají do centrálního venózního přístupu, jinak hrozí nebezpečí vzniku zánětu žil v místě aplikace. Např.
- Glukóza 5%, 10%, 20%, 40% (na JIP se často podávají 25%G + elektrolyty),
- Sorbitol 5% a 20%,
- Xylitol 10%.
b) Infuzní roztoky tuků, které se podávají ve formě emulzí, protože tuky jsou ve vodě nerozpustné. Mohou se podávat do periferního venózního systému (nevyvolávají záněty periferních žil). Emulze obsahují např. sójový nebo bavlněný olej, vaječné fosfolipidy, sójový lecitin, fosfolipid, glycerol apod. Nyní se připravují roztoky tuků nově také s olivovým olejem např. Clin Oleic 20%, Nutná je pomalá aplikace. Jako vedlejší účinek se může objevit koloidní syndrom (teplota, zimnice, zarudnutí v obličeji během aplikace, zvracení, dušnost, bolesti hlavy, kostí, beder) nebo tzv. syndrom z přesycení (po aplikaci 10-20 lahví tukových emulzí). Příklady emulzí tuku:
- Nutralipid,
- Intralipid,
- Clinic Oleic,
- Structolipid 20% - patří mezi tukové roztoky s tzv. větveným řetězcem, lépe se metabolizuje,
- Lipofundin – také patří mezi tukové roztoky s tzv. větveným řetězcem.
c) Infuzní roztoky aminokyselin, které představují jednak roztoky výživné, kdy využíváme aminokyseliny (AMK) k syntéze tělesných proteinů a pokrytí energetické potřeby, a jednak roztoky specializované, které plní funkci výše uvedenou a specifické metabolické funkce. Používají se při metabolických poruchách jaterních a ledvinných. Nutná je pomalá aplikace, např.
- Nutramin N 4% a 8%,
- Nutramin P 4% a 8%,
- Nutramin TS,
- Nutramin VLI,
- Nutramin 5%, 10% a 15%,
- Neonutramin C – podávaný při poruchách jater,
- Neonutramin Hepa 5,5% - podává se při poruchách jater,
- Neonutramin Intensiv,
- Neonutramin Nefro – podávaný při porušené funkci ledvin,
- Neonutramin U.
d) Infuzní roztoky elektrolytů a stopových prvků, které slouží k pokrytí jejich potřeby v organismu, např.
- Schilsův roztok (zinek, mangan, měď, jod),
- Elotrace – tento roztok pomalu nahrazuje Schilsův roztok, obsahuje stopové prvky a ionty ve 100 ml roztoku, toto množství kryje potřeby pacienta na 24 hodin,
- Tracutil,
- Addamel.
Infuzní roztoky určené k dialýze:
Infuzní roztoky určené k dialýze se používají na dialyzačních jednotkách např. Periton.
Infuzní roztoky pro kompletní parenterální výživu - systém all in one (AIO)
Systém kompletní parenterální výživy, tzv. systém all in one (AIO), představuje roztoky, které obsahují jednotlivé komponenty smíchané do plastikového vaku. Tohoto systému se stále více užívá k zajištění kompletní parenterální výživy pacienta, který z různých důvodů nemůže přijímat potravu ústy.
Výhody systému all in one:
- úspora času a práce sester, a tím i úspora financí,
- rovnoměrná aplikace vyvážených směsí makro i mikronutrientů,
- nižší riziko kontaminace a infekčních komplikací,
- k aplikaci stačí jeden infuzní set a jedna infuzní pumpa,
- snadná aplikace.
Systém se může připravovat v centralizované lékárně (např. lékárna fakultní nemocnice), kde se vyrábí ve vakuové komoře nebo se mísí přes počítač. Výhodou této přípravy je, že se výživa připravuje přímo pro konkrétního pacienta. Expirační doba je však krátká, jen 5 dní. Z toho 4 dny musí být přípravek uchován ve tmě a 1 den při pokojové teplotě – v den aplikace. O přípravě každého vaku AIO je vedený protokol, jehož kopie je součástí dokumentace pacienta.
Druhým typem je systém připravovaný ve farmaceutických továrnách. Tyto výrobky mají delší expirační dobu 2 až 3 roky. Jsou to však prostředky vyráběné standardně, nikoliv pro konkrétního pacienta. Vyrábí se jako tzv. dvoukomorové a tříkomorové systémy.
Dvoukomorové systémy např.:
- AMINOMIX I o objemu 2000 ml,
- AMINOMIX II o objemu 2000 ml,
- NFLEX BASAL,
- NFLEX PERI,
- NFLEX PLUS.
Tříkomorové systémy např.:
OLICLINOMEL N 7 o objemu 1000 ml a 2000 ml,
OLICLINOMEL N4 o objemu 550 ml,
KABIVEN o objemu 2053 ml,
KABIVEN peri o objemu 1920 ml a 2400 ml.