Vyziva_a_dietetika
1.1 Výklad pojmu
1.1 Výklad pojmu
Dieta – lékařem předepsaný a doporučovaný stravovací režim. V mezinárodní terminologii se strava označuje jako dieta.
Dietní systém – seznam diet řazených podle čísel či písmen, který slouží pro realizaci léčebné výživy ve zdravotnických, sociálních a dalších zařízeních.
Dietologie – lékařský obor zabývající se prevencí, diagnostikou a léčbou onemocnění vycházející z chybných stravovacích návyků.
Dietoterapie – léčba dietou – speciálně upravenou stravou.
Doporučená denní dávka (DDD) – potřebný individuální příjem živin, který je považován‚ za dostatečný v každé věkové kategorii.
Enterální výživa – podávání farmaceuticky připravených roztoků perorálně, či sondou do zažívacího traktu.
Fyziologická výživa – zabývá se fyziologickými potřebami člověka.
Jídelníček – plán stravy pro určité časové období nebo pro určitou příležitost. Vypracovává se zejména ve stravovacích zařízeních.
Jídlo – sestava pokrmů podávaná v určitou denní dobu s určitou pravidelností (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře).
Klinická výživa – řeší problémy nemocného jedince.
Lahůdky – potraviny, které se konzumují především pro vysokou senzorickou hodnotu, obsahují značnou energii (čokoláda, brambůrky, oříšky, lihoviny aj.).
Malnutrice (podvýživa) – stav kdy má jedinec nedostatek živin důležitých pro funkci organizmu.
Metabolismus – neboli látková přeměna je soubor všech enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v živých organizmech.
Nápoje – samotná skupina poživatin, jejich hlavní funkcí je zásobení organismu vodou a uhašení žízně. Některé nápoje mají výživovou i energetickou hodnotu (slazené nápoje, šťávy).
Obloha – estetické, chuťové a výživové zdůraznění pokrmu (zelenina, ovoce).
Parenterální výživa – dodávání živin přímo do cévního systému. Aplikace výživy za aseptických podmínek do zajištěné periferní či centrální žíly.
Pochutiny – poživatiny, které nemají téměř žádnou výživovou hodnotu. Většinou se konzumují pro vůni nebo výraznou chuť (káva, čaj, koření).
Pokrm – samostatná součást jídla, kdy se určitým způsobem upraví potraviny ke konzumaci.
Potrava – soubor poživatin, které slouží na výživu lidského organizmu.
Potraviny – poživatiny rostlinného nebo živočišného původu, které se po kuchyňském nebo průmyslovém zpracování uplatňují ve výživě člověka. Mají nejen výživovou hodnotu, ale obsahuji i energií k uspokojování energetických potřeb organismu.
Potravní doplňky – výživové faktory s významným biologickým účinkem (minerální látky, vitamíny, aminokyseliny aj.).
Poživatiny – vše co člověk přijímá k naplnění své denní potřeby výživy. Jedná se o jednotlivé složky stravy. Dělí se na potraviny, pochutiny a nápoje.
Přídatné látky – látky, které se nepoužívají samostatně jako potravina ani potravní přísada. Většinou se přidávají do potravin při výrobě, balení, skladování, či přepravě (barviva, příchutě).
Příkrm – součást pokrmu (hlavního jídla), aby bylo úplné (brambory, rýže, knedlík).
Příloha – samostatný doplněk pokrmu, který není nezbytně jeho součástí (ovocný či zeleninový salát, kompot).
Přísada – poživatiny, které se přidávají do pokrmu k dochucení, zahuštění či jiné úpravy (cukr, sůl, mouka).
Strava – souhrn všech poživatin, které člověk jí a pije za určitou dobu. Strava se skládá z jídel hlavních (snídaně, oběd, večeře) a vedlejších (svačiny během hlavních jídel).
Stravovací režim – způsob stravování během dne - množství, skladba a rytmus přijímané stravy.
Voda – poživatina, která je potřebná pro látkovou přeměnu člověka. Je základní složkou potravin.
Výživová hodnota potravin – schopnost potravin pokrýt biologickou a energetickou složku potřebnou organizmu na úrovni vyživovacích doporučení.
Výživové doporučené dávky (VDD) – množství a poměr živných látek, vitamínů, minerálních či ochranných látek pro určité kategorie obyvatelstva. Zahrnují taktéž důležitou energetickou úhradu energetickými živinami. VDD jsou někdy označovány jako výživové normy.
Živiny – chemické látky obsažené v potravě, které tělo vstřebává a používá k tvorbě i obnově buněk. Živiny dodávají potravě energetickou a biologickou hodnotu. Dělíme je na základní (bílkoviny, tuky, cukry) a ochranné (minerální látky, vitamíny, voda).