Vyziva_a_dietetika
4.1 Přípravky parenterální výživy
4.1 Přípravky parenterální výživy
Přípravky parenterální výživy prodělaly od šedesátých let 19. století obrovský vývoj. Roztoky reflektují základní složky, jak jsou ve výživě běžné. Podáváme je ve formě roztoku glukózy, lipidové emulze a roztoky aminokyselin. Dále do kompletní výživy patří minerály, vitaminy a stopové prvky. Vzhledem k intravenoznímu podání musí být roztoky přísně sterilní. Parenterální výživa, která je podávána nemocným, je buď vyráběna ve farmaceutických firmách ve skleněných nebo plastových lahvích jako jednotlivé nutriční složky, nebo je vyráběna ve formě již hotové výživy all-in-one (dvou nebo tříkomorové vaky). Systémy all-in-one jsou také připravovány v nemocničních lékárnách přesně podle potřeby jednotlivých pacientů.
Parenterální výživou je nutné zajistit aplikaci vody, která je součástí všech přípravků.
Jako sacharidový zdroj energie používáme pouze glukózu, všechny ostatní cukry byly vyloučeny. Do periferní žíly podáváme glukózu maximálně jako 10% roztok. Do centrálního žilního katetru je možno podat vyšší koncentrace, tedy 20% a 40%. Podáváme-li výživu ve vaku, často korigujeme hladinu glykemie současnou aplikaci inzulinu v lineárním dávkovači nebo pravidelnou aplikaci krátkodobého inzulinu subkutánně. Lipidové emulze existují také jako 10% a 20% roztoky. Malý objem obsahuje velké množství energie s porovnáním se sacharidy. Jejich osmolalita je nízká, lze je podávat i do periferních žil. Roztoky aminokyselin přináší stavební složky pro tělesné bílkoviny (enzymy, imunoglobuliny, srážecí faktory, strukturální proteiny, transportní proteiny apod.). Aminokyselinové roztoky jsou obvykle 10% a 15%. Slouží ke krytí potřeby bílkovin a energie. Základní roztoky obsahují většinu aminokyselinového spektra. Speciální roztoky pak obsahují většinou aminokyseliny větvené, glutamin, taurin a další směsi zvlášť konstruované pro určité situace například selhání ledvin, jater.
Parenterální výživa „multi-bottle“ systémem
U „multi-bottle“ systému jsou jednotlivé složky výživy podávány odděleně, tzn. v jednotlivých láhvích. Tento systém zahrnuje podání 6-8 láhví komerčně připravených roztoků za den. Logicky je tento systému značně zatěžující pro personál, dochází při něm k vysoké spotřebě zdravotnického materiálu (infuzní soupravy, dezinfekce, spojky) a současně při zvýšeném počtu manipulací s roztoky, infuzními sety a katétry hrozí zvýšený počet mechanických i septických komplikací. Ze všech těchto důvodů se od tohoto systému postupně víceméně upustilo a je nahrazován modernějším systémem „all - in – one“.
Parenterální výživa systémem „all–in–one“
V posledních zhruba deseti letech je tento systém výrazně preferován z důvodů ekonomických, personálních i z důvodů snazší manipulace a menšího rizika komplikací. Díky omezenému počtu manipulací s vakem snižuji riziko vstupu infekce, jsou příznivější pro pacienta, pohodlnější pro personál. Vak kape obvykle 24 hodin. Při podávání se využívají infuzní pumpy. Existují komerčně vyráběné dvoukomorové nebo tříkomorové vaky, kde ke smíchání jednotlivých komor dochází těsně před podáním výživy, nebo se připravuji vaky centrálně v nemocničních lékárnách. Pro přípravu vaku musí být superčisté prostředí. Lékárna musí být vybavena boxem s laminárním prouděním vzduchu, musí mít vyškolené zastupitelné odborníky, kteří budou schopni vak připravit podle rozpisu lékaře nutricionisty. Míchání roztoků do vaků má svá pevná pravidla, která se nesmějí porušit, aby výsledná směs byla správná. Dvoukomorové vaky mají v jedné komoře glukózu a v druhé komoře roztok aminokyselin. Stlačením vaku dojde k přerušení přepážky mezi komorami a smícháním obsahu obou komor. Do těchto vaků lze přidávat tukové emulze, vitaminy a stopové prvky. Tříkomorové vaky mají v jedné komoře glukózu. Ve druhé aminokyseliny, ve třetí tukovou emulzi. Stlačením vaku dojde ke smíchání všech tří komor. Vitaminy a stopové prvky lze přidávat podobně jako do dvoukomorových vaků. Výhodou těchto parenterálních přípravků je současné podávání všech základních živin, což lépe simuluje běžný režim příjmu potravy. Každý vak se pro každého nehodí, je třeba individuálně vybírat a respektovat, co pacient potřebuje. Při zahajování parenterální výživy můžeme začít hypokalorickým režimem. Postupně je vhodné výživu měnit tak, aby pacientovi vyhovovala.
Přehled nejčastěji užívaných přípravků parenterální výživy all-in-one
Firemní nabídka nutričních přípravků je v současnosti velice bohatá a pestrá. Tabulka 5 představuje nejčastěji podávané parenterální přípravky.
Tabulka 5 – roztoky all-in-one systému
Dvoukomorové vaky |
Tříkomorové vaky | |
zástupci roztoků
all-in-one |
Aminomix 1 Novum |
Kabiven |
Aminomix 2 Novum |
Kabiven peripheral | |
Aminomix 3 Novum |
Nutriflex lipid peri | |
Clinimix N9 |
Nutriflex lipid plus | |
Clinimix N14 |
Nutriflex lipid special | |
Clinimix N17 |
OliClinomel N4 | |
Nutriflex basal |
OliClinomel N6 | |
Nutriflex peri |
OliClinomel N7 | |
Nutriflex plus |
OliClinomel N8 | |
Nutriflex special |
StruktoKabiven | |
StruktoKabiven peripheral |
Zdroj: autor