Vyziva_a_dietetika
2.2 Výživové doporučené dávky potravin
2.2 Výživové doporučené dávky potravin
Fyziologická potřeba energie a živin u jednotlivce je takové množství a chemická forma živin, které jsou trvalé potřebné k udržení zdraví a vývoje bez poruchy metabolismu kterékoliv živiny. Odpovídající nutriční potřeba je příjem postačující pokrýt fyziologickou potřebu. Nutriční potřeby jsou vyjádřeny v podobě výživových doporučených dávek (VDD). Ty jsou konstruovány tak, aby hradily potřebu základních živin, vybraných vitamínů, minerálních látek a stopových prvků u téměř všech zdravých osob v populaci. Skutečná potřeba jednotlivce se může lišit. Při stanovování doporučených výživových dávek je zvykem vybrat jedinou hodnotu, která má pokrývat potřebu všech nebo téměř všech zdravých jedinců v dané populační skupině.
Výživové doporučené dávky jsou určené pro:
- hodnocení spotřeby potravin různých populačních skupin,
- dlouhodobé sledování a hodnocení spotřeby potravin u skupin obyvatel,
- sestavování stravovacích dávek a jídelníčků pro skupiny – například kolektivy dětí ve školních zařízeních i pacienti ve zdravotnických zařízeních.,
- orientaci výrobcům potravin a dalším subjektům, které mohou ovlivňovat výživu,
- účely zdravotní výchovy,
- značení potravin.
V současné době se výživová doporučení rozdělují na:
- obecná výživová doporučení,
- doporučení založená na skupinách potravin, nejčastěji uváděná formou potravinových pyramid,
- referenční hodnoty ve formě výživových doporučených dávek.
Doporučené denní dávky (DDD) – určují vyjádření individuálního potřebného denního příjmu živin, který je považován za dostatečný, aby pokryl potřebu většiny zdravých jedinců. Dále představují vědecky stanovené referenční hodnoty, které jsou součástí legislativy a uvádějí množství jednotlivých vitamínů a minerálních látek.
Tabulka 1 – doporučené denní dávky živin
Doporučená denní dávka | |
Základní živiny |
g/kg/den |
Cukry |
5,5 |
Bílkoviny |
0,75-0,8 |
Tuky |
1 |
Vitaminy |
mg |
A – retinol |
1 |
B1 – tiamin |
1,4 |
B2 – riboflavin |
1,6 |
B3 – PP, niacin |
18 |
B5 – kyselina pantotenová |
6 |
B6 – pyridoxin |
1,5 |
B12 – kobalamin |
0,001 |
Bc – kyselina listová |
0,4 |
C – kyselina askorbová |
100 |
D – kalciferol |
0,005 |
E – tokoferol |
15 |
H – biotin |
0,15 |
K – fylochinon |
0,08 |
Minerální látky |
mg |
Ca – vápník |
1000 |
Cl – chlor |
1500 |
Cu – měď |
1,5 |
Fe – železo |
20 |
J – jod |
0,15 |
K – draslík |
2000 |
Mg – hořčík |
300 |
Mn – mangan |
2 |
Na – sodík |
2500 |
P – fosfor |
800 |
S – síra |
500 |
Se – selen |
0,05 |
Zn – zinek |
15 |
Zdroj: Królová, 2011, s. 25-26