Vyziva_a_dietetika
9.1 Vývoj dietního systému v České republice
9.1 Vývoj dietního systému v České republice
Česká republika byla průkopníkem na poli výživy nemocných mnoho let. Dietní systém byl opakovaně vydáván jako závazná celostátní norma. Léčebná výživa se řídí od roku 1955 zásadami a doporučeními publikovanými v Novém dietním systému pro nemocnice, který byl vydán poprvé v tomto roce. Stal se tak normou, podle které se připravovala léčebná výživa ve všech českých i slovenských nemocnicích. V roce 1968 bylo v Praze publikováno jeho druhé, přepracované a rozšířené vydání. V roce 1981 si změny v zavedených mezinárodních jednotkách (kJ, kcal) vyžádaly nové zpracování doporučených dávek energie, živin a látek přídavných a taktéž technicko-personální změny si ve stravovacích provozech vyžádaly inovační Dietní systém pro nemocnice. K poslednímu vydání došlo v roce 1983, poprvé ve dvou dvoudílných částech. První část byla určena pro nemocnice a druhá pro lázeňská zařízení. V roce 1991 došlo k jeho novelizaci. Tu zpracoval sbor expertů ministra zdravotnictví a vyšla jako metodický list MZ. Jednalo se pouze o několikastránkové doporučení úprav stávajícího systému. Došlo k úpravám v pojmenování diet. Dále se doporučovala změna ve smyslu snížení dávek energie, tuků a v některých případech i bílkovin. Požadavek na zvýšení příjmu se týkal vitaminu C. Posledním a trvale platným doporučením byl požadavek na průběžné úpravy technologické přípravy dietních pokrmů a odborných zásad dietologie podle vědeckých poznatků. Konkrétní rozpracování v jednotlivých zdravotnických zařízeních bylo úkolem dietologa daného zařízení ve spolupráci s nutričními terapeuty, případně nutričním týmem. Od té doby k dalším úpravám nedošlo. Jednotlivá zdravotnická zařízení jsou v plném rozsahu odpovědná mimo jiné i za výživu svých pacientů, a mají proto plné právo upravovat a vytvářet své dietní systémy podle potřeb svých pacientů a možností daného zařízení. V roce 1991 byly vypracovány Doporučené zásady pro stravování nemocných, dietní systém přestal platit jako závazná norma a je používán pouze jako doporučení. Dietní systém musí být vytvořen a garantován odborně kvalifikovanými pracovníky.