Zaklady_pedagogiky_a_edukace_v_osetrovatelstvi
12.2 Edukační standard
12.2 Edukační standard
Edukační standard
Se zavedením hodnocení a kontroly kvality ošetřovatelské péče je velmi aktuální otázka standardů. V praxi se již běžně setkáváme ze standardy ošetřovatelské péče, za úvahu však stojí i zavedení edukačních standardů. Edukační standard by měl vypovídat o rozsahu informací podaných pacientovi a jeho rodině a tím by byla zdokumentovaná jeho spoluúčast v ošetřovatelském procesu, čímž převezme určitou zodpovědnost za průběh léčby. Příklad edukačního standardu - návrh, je možné upravit dle potřeb oddělení:
Tabulka 3 Ukázka edukačního standardu
Název standardu: |
Edukační standard pro pacienta s vředovou chorobou gastroduodenální |
Číslo: 1 |
Téma standardu: |
Výživa nemocného s vředovou chorobou |
Datum zavedení: |
Podtéma: |
Sestavení jídelního lístku |
Datum kontrol: |
Skupina edukantů: |
Pacient s dg. vředová choroba gastroduodenální
Rodinní příslušníci (manželka…) |
Podpis auditora: |
Oddělení: |
Interní |
Podpis vrchní sestry: |
Cíle edukace: |
Pacient získá vědomosti o správné výživě při onemocnění vředovou chorobou gastroduodenální a bude schopen zhotovit jídelní lístek, uvědomí si nutnost dietních opatření a změny životosprávy. | |
Kritéria struktury: | ||
Edukátor: |
Sestra s osvědčením k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu v oboru všeobecná sestra, nutriční terapeut. | |
Prostředí: |
Klidné prostředí, upravení komfortu pro pacienta (rodinné příslušníky). | |
Doba: |
Stanovení času a doby edukace. | |
Pomůcky: |
Brožura o dietě, ukázka jídelníčku, video… | |
Dokumentace: |
Ošetřovatelská dokumentace, edukační plán…dle zvyklostí oddělení. | |
Kritéria edukačního procesu: |
||
- sestra si ověří totožnost pacienta, | ||
- sestra zhodnotí momentální stav pacienta, připravenost a
Schopnost, | ||
- sestra zjistí úroveň vědomostí – deficit, | ||
- sestra zformuluje společně s pacientem cíle, | ||
- sestra předá a doporučí vhodné informační zdroje, | ||
- sestra zodpovídá na dotazy a ověří si pochopení
problematiky klientem, | ||
- sestra zaznamená do příslušné dokumentace výsledky
Edukace, | ||
Kritéria výsledku: |
||
Zná pacient sestru, která ho edukovala? | ||
Zná pacient důvod a význam edukace? | ||
Pochopil pacient vztah životosprávy - stravování a onemocnění vředovou chorobou? | ||
Identifikovala sestra správně deficit znalostí v oblasti výživy? | ||
Umí pacient popsat hlavní složky diety? | ||
Umí pacient vytvořit jídelníček? | ||
Ví pacient, kde získat další informace? | ||
Je v dokumentaci úplný záznam o edukaci? |
Zdroj: Autor
Tabulka 4 Ukázka edukačního pánu
Posouzení, dg. edukační záměr |
Edukační cíl |
Příprava plánu |
Realizace |
Vyhodnocení |
V rozhovoru s pacientem zjištěna:
1. neznalost faktorů zhoršující průběh léčby,
2. neznalost skladby potravy pro dietu,
3. neinformovanost o účincích a době podávání léků,
|
1. Pacient zná faktory (+,-), které ovlivňují léčbu.
2. Pacient zná vhodná a nevhodná jídla, umí si sestavit jídelníček.
3. Pacient ví, jak působí Anacid a zná správnou dobu užití (další léky). |
Metody: rozhovor, vysvětlování, ukázka jídelníčku…
Prostředí: pokoj p/k
Počet a délka edukací:
2x 30 minut
1. setkání:
- seznámit se s faktory,
- probrat vhodné a nevhodné potraviny včetně přípravy pacienta připraví jídelníček,
- vysvětlí užívání léků.
2. setkání:
- odpověď na dotazy, ověřit si pochopení problematiky, zhodnotit jídelníček. |
Popsat průběh |
Vyhodnotit úroveň dosažených cílů, event. návrh na reedukaci… |
1. Datum: Podpis sestry: |
3. Datum: Podpis sestry: | |||
2. Datum: Podpis sestry: |
4. Datum: Podpis sestry: |