Farmakologie

8.3 Probiotika a prebiotika

8.3 Probiotika a prebiotika
 
 
Jako probiotikum se označují zdraví prospěšné bakterie, nejčastěji z rodu Lactobacillus a Bifidobacterium, které se vyskytují v zažívacím traktu. Probiotické mikroorganizmy osidlují střevní sliznici a brání ji před zachycením nežádoucích bakterií. Probiotika rovněž produkují látky, které pomáhají škodlivé bakterie ničit (např. snížením střevního pH). V potravě se probiotika nacházejí v zakysaných mléčných výrobcích, tvrdých sýrech ementálského typu, kyselém zelí. Jako doplněk stravy se probiotika využívají např. pro obnovení střevní mikroflóry po užívání antibiotik, pro správnou funkci zažívacího systému, jako prevence alergických a atopických projevů u dětí a k celkovému posílení imunitního systému.
 
Prebiotika představují nestravitelnou složku stravy, která slouží jako potrava pro probiotika. Mezi prebiotika patří především vláknina na bázi oligosacharidů, která se nachází v obilovinách, ovoci a zelenině.