Vyziva_a_dietetika

10.3 Dieta při onemocnění žlučníku

10.3 Dieta při onemocnění žlučníku
 
 
K nejčastějším onemocněním žlučníku patří záněty a žlučové kameny. Při onemocnění žlučníku je prospěšná nízkotučná dieta, naopak při ochablém, nedostatečně funkčním žlučníku by se měla konzumovat jídla s vyšším obsahem bílkovin a tuků. Nevyvážená a příliš tučná strava je jednou z příčin, která se podílí na onemocnění žlučníku.
 
Hlavní dietní zásady u akutního onemocnění žlučníku:
- nejíst žádné tuky, máslo, mastná jídla, kořeněná jídla, čokoládu, ořechy, syrové ovoce,
- není vhodné jíst zeleninu a čerstvé ovoce,
- nepít alkohol, kakao, slazené vody,
- pít čaj, kyselé mléko, neslazené ovocné šťávy,
- po odeznění záchvatu přejít na dušenou zeleninu s pomalým přidáváním másla,
- 6. den po záchvatu se doporučuje začít jíst libové dušené nebo vařené maso.
 
Po akutním období onemocnění následuje přechodné období s následnou úpravou diety: po 2-3 dnech přísné diety 4S se pozvolna začínají přidávat další potraviny (vaječný bílek, netučné mléčné výrobky, vařené libové maso). Strava je dále nemastná s vyloučením volných tuků. Stravování je velmi individuální a je nutná konzultace s nutričním terapeutem. Po tomto období se přechází na běžnou šetřící žlučníkovou dietu č. 4 (s omezením tuku), která se podává po ukončení akutních potíží, při chronickém zánětu žlučníku a po odstranění žlučníku.
 
Pravidla přísné šetřící žlučníkové diety (dieta č. 4S):
- Dieta není biologicky a energeticky plnohodnotná, proto ji není možné dlouhodobě podávat.
- Dieta je převážně uhlovodanová, jsou zcela vyloučeny bílkoviny mléčných výrobků a masa.
- Množství bílkovin je do 30 g/den, převážně jsou hrazeny rostlinnými bílkovinami.
- Množství tuku je pod 20 g/den. Volné tuky na přípravu pokrmů a mazání jsou zakázány.
- Obsah minerálních látek a vitaminů není plnohodnotný vzhledem k povoleným druhům potravin.
 
Pravidla žlučníkové diety (dieta č. 4):
- Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou.
- Výběrem netučných potravin a omezeným množstvím tuků na namazání a přípravu pokrmů snižujeme celkové množství tuků na 60 g/den. Nesmažit.
- Individuální výběr potravin zabrání zhoršení subjektivních obtíží pacienta.
- Pestrá strava zajišťuje dostatek vitaminů a minerálních látek.
 
Hlavní dietní zásady u chronického onemocnění žlučníku
- zajistit nízký příjem tuků,
- vyhnout se bílému rafinovanému cukru,
- pravidelné stravování,
- jíst pomalu a soustředit se na jídlo,
- nevečeřet těsně před spaním,
- konzumace čerstvě uvařených pokrmů,
- konzumovat kuřecí a zeleninové vývary,
- jíst čerstvou nebo vařenou zeleninu,
- zajistit dostatečný příjem vlákniny,
- jíst potraviny s dostatkem vitaminu C,
- jíst nízkotučné mléčné výrobky,
- jíst libové maso, maximálně 170 g denně,
- pít čaj, sycené minerálky, džusy,
- nejíst fritována a smažená jídla,
- vyloučit ze stravy čokoládu, kokos, margaríny, olivy, ořechy, salátové dresinky a oleje, sardinky v oleji, sýry, šlehačku, tučné omáčky, uzeniny, husí a kachní maso.