Osetrovatelska_pece_o_dite

18.1.4 Kontrola glykémie – diabetes z pohledu klinické biochemie

18.1.4 Kontrola glykémie – diabetes z pohledu klinické biochemie
 
 
Stanovení diagnózy diabetes mellitus je závislé na hladině glukózy v krvi nalačno po asi osmihodinovém lačnění při vyloučení fyzické námahy. Pokud je opakovaně koncentrace glukózy nalačno více než 7 mmol/l, lze hovořit o dg. DM.
Kontrola hladiny glukózy může značně snížit riziko rozvoje komplikací. Hladinu glykémie měříme pomocí glukometrů při hospitalizaci, kontrolu si může pacient dělat i doma. Používané diagnostické papírky nesmí být proexspirované a glukometr musí být nakalibrovaný.
Kontrolu správnosti měření glukometrů v nemocnici provádí pravidelně (2x týdně) oddělení klinické biochemie, které o kontrolách vede záznamy. Ambulantní pacienti se řídí návody k použití, které jsou součástí jednotlivých glukometrů (pro kalibraci se využívají kalibrační roztoky, kalibrační čipy apod….).
 
Glykemický profil osmibodový:                       Glykemický profil čtyřbodový:
1. hladina glykémie nalačno                               1. ráno před snídaní
2. hodinu po snídani                                            2. před obědem
3. před obědem                                                   3. před večeří
4. hodinu po obědě                                             4. ve 22 hod.
5. před večeří
6. hodinu po večeři
7. okolo 22 hod.
8. okolo 4 hod. ranní
 
Selfmonitoring kontrola léčby diabetu pacientem, je nedílnou součástí péče o diabetiky.
Zvyšuje pochopení léčebných opatření, hlavně stravovacích návyků, podporuje motivaci ke spolupráci, umožňuje upravit léčebný režim včetně vhodného výběru jídel na základě hodnot glykémií po jídle, vhodný při nesouladu hladin glykémie a glykovaného hemoglobinu (HbA1c, vzniká vazbou glukózy na hemoglobin, vzniká tím více, čím je vyšší koncentrace glukózy v krvi a čím déle tato koncentrace přetrvává. Vzniklý HbA1c přetrvává po celou dobu života červené krvinky (120 dní) a poskytuje informaci o průměrné hladině glukózy za poslední 2–3 měsíce, proto je důležitým parametrem kompenzace diabetu.