Kazuistiky

14.8.3 Nevyvážená výživa - méně, než je potřeba organismu (00002)

14.8.3 Nevyvážená výživa - méně, než je potřeba organismu (00002)
 
 
Nevyvážená výživa - méně, než je potřeba organismu (00002)
Doména 2: Výživa
Třída 1: Příjem potravy
Definice: Příjem živin nepostačuje k uspokojení potřeb metabolismu.
 
Určující znaky: průjem, odpor k jídlu
Související faktory: neschopnost strávit potravu
Priorita: střední
 
Cíl dlouhodobý: Pacient má stabilizovanou tělesnou hmotnost při dostatečném příjmu potravy do konce hospitalizace (do 3 týdnů).
Cíl krátkodobý: Pacient ovládá způsob příjmu naordinované diety do 1 týdne.
 
Očekávané výsledky:
- Pacient ví, jaká je pro něho odpovídající strava, od 1. dne hospitalizace.
- Pacient zná všechny potřebné informace ke své naordinované dietě, od 1. dne hospitalizace.
- Pacient chápe důvod nutričního opatření od 1. dne hospitalizace.
- Pacient dodržuje dietní režim denně.
- Pacient jí pravidelně, dle ordinace lékaře z ambulance výživy, denně.
- Pacient nemá úbytek na hmotnosti od 4. dne hospitalizace.
 
Plán intervencí: od 3. 9 do 24. 9. 2012
1. Sleduj pravidelně tělesnou hmotnost a hydrataci pacienta – 1krát denně, po celou dobu hospitalizace, všeobecná sestra.
2. Hodnoť příjem stravy a tekutin – po celou dobu hospitalizace, všeobecná sestra.
3. Zjisti a následně zhodnoť pacientovy znalosti o naordinované výživě – 1. den hospitalizace, všeobecná sestra.
4. Dbej, aby měl pacient na pokoji stále dostatečné množství tekutin – po celou dobu hospitalizace, zdravotnický personál.
5. Pobízej pacienta k dostatečnému příjmu tekutin – po celou dobu hospitalizace, zdravotnický personál.
6. Nabízej pacientovi různé druhy příchutí Nutridrinků – každý den, všeobecná sestra.
7. Informuj pacienta o důležitosti naordinované diety – 1. den hospitalizace, všeobecná sestra.
8. Podporuj pacienta k dodržování nutričního opatření – po celou dobu hospitalizace, zdravotnický personál.
9. Vysvětli pacientovi příčinu naordinované diety – všeobecná sestra, 1. den hospitalizace.
10. Zaznamenávej kalorický příjem, celkovou hmotnost a pitný režim do ošetřovatelské dokumentace – každý den, všeobecná sestra.
 
Realizace (1. den hospitalizace, 3. 9. 2012):
Pacient byl po přijetí na oddělení odeslán do ambulance výživy. Pacientovi byla naordinována přísná enterální dieta formou sippingu – popíjení Nutridrinků. Pacientovi jsem vysvětlila, jak správně tuto výživu popíjet. Upozornila jsem na důležitost této formy diety a také na dodržování pitného režimu (až 3 litry/denně). Pacient vše pochopil a názorně předvedl, jak Nutridrinky popíjet. U pacienta jsem sledovala jeho tělesnou hmotnost – 85 kg a hydrataci dle stavu sliznic – hraničně v normě. Pacient naordinovanou dietu snášel dobře, na nic si v tomto ohledu nestěžoval. Do ošetřovatelské dokumentace jsem zaznamenala – denní kalorický příjem (2600 kcal a 120 g bílkovin), pitný režim (3 litry), pacientovu hmotnost (85 kg) a hydrataci (hraničně v normě).
 
Realizace (7. den hospitalizace, 10. 9. 2012):
Intervence pokračovaly 2.-7. den beze změn, kromě intervencí č.: 3, 7 a 9. Sledovala jsem pacientovo správné požívání naordinované výživy (5x denně). Aktivně jsem doplňovala zásoby pitného režimu na pokoj pacienta a povzbuzovala ho k dodržování naordinované diety. Pacient Nutridrinky snášel vcelku dobře. Pacientovi jsem nabízela příchutě, které byly momentálně dostupné na oddělení. U pacienta jsem sledovala a zaznamenávala do ošetřovatelské dokumentace jeho tělesnou hmotnost – 83 kg a hydrataci dle stavu sliznic – v normě, denní kalorický příjem (2600 kcal a 120 g bílkovin) a pitný režim (3 litry/denně).
 
Realizace (14. den hospitalizace, 17. 9. 2012):
Intervence pokračovaly 8.-14. den beze změn. Kontrolovala jsem, zda pacient správně popíjel naordinovanou výživu. Doplňovala jsem čaj v konvici na pokoji, pacient však nadále odmítal – rodina mu přinášela minerální vody. Pacienta jsem poučila o zaznamenávání pitného režimu do formuláře, který má k dispozici u lůžka po celý den. Pacienta jsem motivovala k dodržování popíjení Nutridrinků. Pacient dával najevo přesycenost těmito výrobky. Pacient byl dnes odeslán na kontrolu do ambulance výživy, kde mu změnili Nutridrink na Nutridrink Multi Fibre a navýšili kalorický příjem o 300 kcal, to znamená o 1 Nutridrink denně více. U pacienta jsem sledovala a zaznamenávala do ošetřovatelské dokumentace jeho tělesnou hmotnost – 82,5 kg a hydrataci dle stavu sliznic – v normě, denní kalorický příjem (2900 kcal, 120 g bílkovin) a pitný režim (3 litry/denně).
 
Realizace (21. den hospitalizace, 24. 9. 2012):
Intervence pokračovaly 15.-21. den beze změn. Kontrolovala jsem pacienta, zda dodržuje naordinovanou dietu a zda správně zapisuje pitný režim. Dnes 2. den pacient mohl k Nutridrinkům suchary nebo piškoty. Podle slov pacienta už nechce Nutridrinky nikdy vidět. U pacienta jsem zaznamenávala do ošetřovatelské dokumentace tělesnou hmotnost – 82 kg a hydrataci dle stavu sliznic – v normě, denní kalorický příjem (2900 kcal, 120 g bílkovin a suchary) a pitný režim (3 litry/denně). Dnes propuštěn do domácí péče – pacient byl ošetřujícím lékařem poučen o dalších dietních opatřeních a dodržování pitného režimu.
 
Hodnocení (21. den hospitalizace, 24. 9. 2012):
Cíl krátkodobý byl splněn. Pacient ovládal příjem naordinované diety ihned po příchodu na oddělení z ambulance výživy (1. den hospitalizace).
Cíl dlouhodobý byl splněn, pacientova tělesná hmotnost se ke konci hospitalizace (do 3 týdnů) stabilizovala.
Ošetřovatelské intervence dále nepokračují.