Kazuistiky

21.7.2 Realizace edukace a intervence v průběhu návštěvy v ordinaci praktického lékaře dne 5. 8. 2013

21.7.2 Realizace edukace a intervence v průběhu návštěvy v ordinaci praktického lékaře dne 5. 8. 2013
 
 
Realizace edukace a intervence v oblasti léčby nadváhy a obezity dne 5. 8. 2013 v průběhu návštěvy pacientky v ordinaci praktického lékaře
1. Pacientce byly vysvětleny všechny negativní zdravotní důsledky diabetu mellitu 2. typu a dyslipidémie a byla jí vysvětlena nutnost preskripce farmakoterapie Metforminem Zentiva v dávce v dávce 500 mg dvakrát denně a Atorvastatinem  v dávce 10 mg denně.
2. Pacientce bylo vysvětleno, že skladba stravy musí být přizpůsobena onemocnění, které je charakterizováno omezenou možností organismu zpracovávat přijaté sacharidy a že základním cílem diety je dosažení kontroly glykémie a přiměřené hmotnosti. Pacientce bylo doporučeno respektování níže uvedených zásad
- mít přehled o složení a množství konzumovaných potravin a dodržovat doporučené energetické dávky na den, které se odvíjejí od věku, pohlaví a zaměstnání, tedy fyzické zátěže organismu - s ohledem na věk pacientky, sedavé zaměstnání a mírnou nadváhu jí byl doporučen přibližný denní energetický příjem okolo 1600 kcal/den
- energetická a biologická hodnota stravy a zastoupení živin v jídelníčku má být vyvážené, tzn. správná skladba z hlediska zastoupení nejen sacharidů, bílkovin a tuků v poměru 55 % sacharidů, 30 % tuků a 15 % bílkovin, ale i vitamínů a minerálních látek
- energetická hodnota 1 g sacharidu je 4,1 kcal a sacharidy jsou obsaženy zejména v ovoci s vysokým obsahem cukru, ovocných moštech a šťávách, v cukrovinkách a sladkostech, v potravinách s obsahem škrobu -  brambory, luštěniny, rýže, obilí, mouka a moučné výrobky (těstoviny, knedlíky, chléb, pečivo, apod.) a v mléku a mléčných výrobcích
- jíst přibližně 5x denně a dodržovat správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel, neboť velmi častou chybou ve stravování diabetiků bývá nepravidelné nebo jednorázové přijímání většího množství stravy
- omezit konzumaci ovoce s vysokým obsahem cukru (banány, hroznové víno, meloun, ananas) a naopak zařadit konzumaci ovoce s nízkým obsahem cukru (jablka, broskve, hrušky, třešně, rybíz, višně, třešně, ostružiny, jahody, grapefruit)
- konzumovat dostatečné množství zeleniny, která tvoří základ diabetických diet, protože obsahuje velmi malé množství sacharidů, nepostradatelnou vlákninu a má nízkou energetickou hodnotu
- zajistit dostatečný přísun vlákniny i z jiných zdrojů (luštěniny, celozrnné výrobky, ovesné vločky)
- zajistit dostatečný přísun bílkovin živočišného původu, které by měly tvořit polovinu z celkového množství bílkovin ve stravě (ryby, drůbež, králík, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí maso), používat rostlinné oleje
- při vlastní kuchyňské úpravě preferovat vaření, dušení a pečení v alobalu, na teflonovém nádobí, v horkovzdušné troubě (nevhodné je smažení)
- pít neslazené nápoje nebo Dia (Light) nápoje, které jsou slazeny umělými sladidly, umělá sladidla používat omezeně
- mléko a mléčné výrobky konzumovat polotučné, nízkotučné, odstředěné, vhodné jsou zakysané mléčné výrobky
3. S pacientkou byla krátce prodiskutována existence případných osobních, rodinných či profesní problémů, které by mohly být důvodem k odmítnutí zahájení úpravy stravovacích zvyklostí a zařazení vhodné pohybové aktivity v délce cca 30 minut denně. Pacientka osobní, rodinné či profesní problémy po vyřešení nepříznivé rodinné situace po úmrtí otce neguje a věří v podporu rodiny při realizaci úpravy životního stylu
4. Pacientce bylo doporučeno realizovat každodenní pohyb nižší intenzity nejméně 30 minut denně (pěší cesta do zaměstnání alespoň v délce 1 km, procházky, plavání) s tím, že pohybovou aktivitu lze v průběhu dne sčítat po alespoň 10 minutách) - Všeobecná sestra
5.  S pacientkou byla domluvena kontrolní návštěva po 1 měsíci k vyhodnocení úrovně 14 denních stravovacích zvyklostí a úrovně pohybové aktivity pacientky dne 5. 9. 2013 - Všeobecná sestra