Zdravy_zivotni_styl
6.1.1 Nadváha a obezita
6.1.1 Nadváha a obezita
Nadváha a obezita jsou stavy související především s nadměrným příjmem a nedostatečným výdejem energie. Nadváhu definujeme jako nadbytek hmotnosti, obezitu jako nadměrnou akumulaci tukové tkáně.
Pro určení stupně nadváhy a obezity se nejčastěji používá hodnocení podle indexu hmotnosti, běžně označovaného zkratkou anglického názvu BMI (Body Mass Index).
Počítá se z tělesné výšky a hmotnosti:
Tabulka 1 Hodnocení BMI
Hodnota BMI |
Míra obezity |
18,5 a méně |
nižší hmotnost, podváha
|
18,6-25
|
normální hmotnost |
25,1-30 |
nadváha
|
30,1-35 |
obezita 1. stupně (mírná otylost)
|
35,1- 40 |
obezita 2. stupně (výrazná otylost)
|
>40 |
obezita 3. stupně (maligní, morbidní otylost)
|
Zdroj: KOMÁREK, PROVAZNÍK, 2011,s. 39
Při diagnostice obezity je důležité zjišťovat nejen množství tukové tkáně, ale také jeho rozložení. Z hlediska zdravotních důsledků obezity je závažnější její abdominální (androidní) forma, kdy se zásoby tuku ukládají v oblasti břicha, oproti gynoidní formě se zásobami tuku v oblasti hýždí a stehen. Toto rizikové ukládání tuku je možno jednoduše posoudit podle poměru pasu a boků. Jedná se o ukazatel WHR – waist/hip ratio (poměr pas/boky).
Na rizikový, centrální typ ukládání tuku v těle poukazuje poměr obvod v pase/obvod v bocích.
Tabulka 2a Hodnocení rizika zdravotních důsledků nadváhy a obezity
Zdroj: Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, 2005
Jednodušším ukazatelem, který svědčí o rizikovém ukládání tuku v těle, je obvod pasu.
Tabulka 2b Hodnocení rizika zdravotních důsledků nadváhy a obezity
Zdroj: KOMÁREK, PROVAZNÍK, 2011, s. 39
Kromě endokrinologického a metabolického onemocnění, které též mohou být příčinou obezity, je třeba hledat příčiny nadváhy a obezity ve způsobu života, zejména v nadměrném energetickém příjmu, který výrazně převyšuje energetický výdej. U osob s nadváhou a obezitou je často diagnostikován zvýšený krevní tlak. Při BMI>27 je dvojnásobná pravděpodobnost nálezu zvýšeného tlaku krve, při BMI>30 je až trojnásobná pravděpodobnost nálezu hypertenze. Nadváha a obezita jsou také hlavními příčinami zvýšení LDL cholesterolu u mladších osob. Výskyt je 2x vyšší oproti osobám s normálním BMI.
Se vzrůstající tělesnou hmotností také stoupá riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a výskyt diabetu mellitu II. typu je u obézních osob je 3x vyšší oproti osobám s normálním BMI. V pravděpodobném příčinném vztahu s obezitou jsou též cholelitiáza a nádory prsu a endometria.
Základem prevence nadváhy a obezity je edukace a zásady prevence jsou:
- pravidelné sledování tělesné hmotnosti a proporcionality
- zajišťování rovnováhy příjmu a výdeje energie - zejména regulace příjmu tuků a jednoduchých cukrů
- zajištění dostatečné tělesné aktivity
- dodržování zásad správné výživy včetně dostatečného denního příjmu neslazených tekutin