Osetrovatelska_pece_v_chirurgickych_oborech

2.8 Prevence

2.8 Prevence
 
 
Screening karcinomu žaludku je plně rozvinutý pouze v Japonsku. V ostatních zemích včetně České republiky neexistuje plošné screeningové vyšetření pro toto onemocnění.
Hlavním objektem screeningových studií jsou převážně rizikové skupiny obyvatel, a to hlavně pacienti s chronickou atrofickou gastritidou, perniciózní anémií, pozitivní rodinnou anamnézou a nemocní po resekčních výkonech na žaludku. Sérologicky lze hodnotit hladinu pepsinogenu a gastrinu, které při zvýšených hodnotách můžou toto onemocnění signalizovat, nebo stanovení protilátek proti Helicobacter pylori. Senzitivita vyšetření je ale nízká a nepotvrdila se jako vhodné screeningové vyšetření.
V prevenci rakoviny žaludku je důležité včasné řešení chronického zánětu žaludku, vředů a sanace Helicobacter pylori. Důležitá je také kvalita potravin a jejich zpracování. Preferujeme konzumaci čerstvých nebo zmražených potravin. Příjem masa má být vyvážen vlákninou z obilnin, zeleniny a ovoce. Doporučujeme omezení uzenin, koncentrovaných destilátů a kouření.
 
Nejčastější ošetřovatelské diagnózy: