Máte zapnutý náhled celé osnovy, zpět na běžné zobrazení.
Načítání a prohlížení osnovy může být v závislosti na množství obsahu pomalejší.
Zdravý životní styl
1 Základní zdravotní péče, ochrana a podpora veřejného zdraví
1.1 Principy, složky a náplň základní zdravotní péče
1.2 Ochrana a podpora veřejného zdraví
2 Zdraví a determinanty ovlivňující zdraví
2.2 Testovací otázky
- Ekonomické faktory
Dostatek finančních prostředků je jedním z předpokladů pro zajištění podmínek zdravého životního stylu.
- Sociální faktory
Do životního stylu se výrazně promítá vliv společnosti, přičemž obecně platí, že příslušníci určité sociální vrstvy žijí přibližně stejným životním stylem s individuálními odlišnostmi.
- Geografické vlivy
Vliv zeměpisného pásma (klima), kde jedinec trvale žije, nepochybně ovlivňuje jeho životní styl.
- Etnická příslušnost
Nezanedbatelný vliv na životní styl mají různé tradice a zvyklosti.
- Rodinné vlivy
Důležitý je vliv rodiny, která ovlivňuje zejména v dětství charakter výživy, využívání volného času (sport, pohyb, relaxace) a další faktory, které výrazně určují zaměření pozdějšího životního stylu mládeže.
Vědecké
- Úroveň vědeckého poznání
Významným faktorem je též úroveň vědy, která nabízí nejnovější odborné poznatky a ovlivňuje tím jednak chování lidí, jednak zvyšuje kvalitu nabízené lékařské péče.
- Pracovní podmínky
Pracovní podmínky mohou být příčinou vážného poškození zdraví. Zdravotní rizika je třeba chápat také z hlediska psychologického, kdy mobing, bossing a šikana nejrůznějšího druhu jsou častým jevem provázejícím pracovní proces.
Vnitřní faktory
- Psychologické faktory
Osobnost jedince a jeho psychika hraje velmi důležitou roli v případě zdraví prospěšného chování, ale i v případě negativních návyků a chování poškozujícího zdraví.
- Zdravotní stav
Dlouhodobá a trvalá zdravotní omezení limitují výkon zdraví prospěšných aktivit, zejména snižují úroveň pohybové aktivity a často omezují i kvalitu stravování.
- Úroveň vzdělání
Aktuální vědecky podložené informace týkající se jednotlivých oblastí životního stylu pomáhají realizaci zdraví prospěšného chování.
Literatura:
MARÁDOVÁ, E. Rodinná výchova: Zdravý životní styl I. Praha: Fortuna, 1998. ISBN 80-7168-513-5.
Definition of Health. In: WHO [online].© 2012 WHO. [vid. 3.9.2012]. Dostupné z: https://apps.who.int/aboutwho/en/definition.html.
MARÁDOVÁ, E. Rodinná výchova: Zdravý životní styl I. Praha: Fortuna, 1998. ISBN 80-7168-513-5.
2.1 Vliv životního prostředí na zdraví člověka
3 Ukazatele zdravotního stavu populace
3.5 Testovací otázky
3.1 Ukazatele nemocnosti populace
3.2 Ukazatele úmrtnosti populace
3.3 Střední délka života
3.4 Zdravotní stav populace ČR – charakteristika a trendy výskytu vybraných onemocnění
4 Výchova ke zdravému životnímu stylu - zásady, cíle, metody
4.3 Testovací otázky
4.1 Zásady, cíle a metody výchovy ke zdravému životnímu stylu
4.2 Zásady efektivní výchovy ke zdravému životnímu stylu v komunitách
5 Primární, sekundární, terciární a kvartérní prevence, podpora zdraví
5.5 Testovací otázky
5.1 Primární prevence
5.2 Sekundární prevence. Screening
5.3 Terciární prevence
5.4 Kvartérní prevence
6 Zdravý způsob života a jeho složky - zdravá výživa, tělesná aktivita, legální návykové látky, ilegální návykové látky, gambling, stres, reprodukční zdraví
6.7 Testovací otázky
6.1 Zdravá výživa
Tuky (lipidy) mají tvořit maximálně 25-30 % z celkové energetické hodnoty stravy. Tuky jsou složeny z mastných kyselin. Podle druhu vazeb mezi uhlíky mastných kyselin se dělí na nasycené (obsažené v živočišných tucích), mononenasycené (obsažené nejvíce v olivovém oleji) a polynenasycené (obsažené v rybách, rostlinných olejích). Jejich doporučený poměr je 1:1:1. Ve stravě by mělo být 1/3 tuků živočišných a 2/3 tuků rostlinných a rybích.
Sacharidy (cukry) mají tvořit 55-60 % z celkové energetické hodnoty stravy. Jednoduché sacharidy (monosacharidy) jsou obsaženy v ovoci, medu, disacharidy jsou v cukru používaném ke slazení.
Mikroelementy tvoří vitaminy a minerální látky.
Záměrně nízký energetický příjem z potravy je podstatou mentální anorexie a mentální bulimie. Nejzávažnější nemoci se vztahem k nezdravé výživě jsou ateroskleróza, hypertenze, kardiovaskulární nemoci, cévní onemocnění mozku a některé druhy rakoviny, zejména zažívacího traktu. Nejčastější chorobou z nesprávné výživy je obezita, která zvyšuje riziko nemocí kardiovaskulárních, pohybových a diabetu mellitu II. typu. Nezdravá výživa zvyšuje také riziko vzniku metabolického syndromu. Nemoci z nedostatku minerálních látek ve výživě u nás nejsou výjimečné. Nedostatek vápníku, zejména pokud je spojen s nedostatkem vitaminu D a s nedostatkem pohybu, je rizikovým faktorem osteoporózy. Nedostatek jódu je příčinou hypotyreózy a jejích důsledků např. pro vývoj plodu a vývoj kognitivních funkcí u dětí. Deficit jódu byl v ČR potlačen zvýšením obsahu jódu v kuchyňské soli koncem 90. let minulého století. Vysoký příjem rafinovaného cukru je příčinou vysokého výskytu zubního kazu, zejména u dětí. Hypovitaminózy mohou vzniknout u lidí s nemocemi zažívacího traktu při poruše resorpce nebo u sociálně deprivovaných lidí např. u osob bez přístřeší. Potraviny mohou být i zdrojem cizorodých látek, avšak ani dlouhodobá expozice těmto látkám u průměrné osoby nepřekračuje v ČR limity a z hlediska karcinogenních účinků není nebezpečná.
6.1.1 Nadváha a obezita
Hodnota BMI |
Míra obezity |
18,5 a méně |
nižší hmotnost, podváha
|
18,6-25
|
normální hmotnost |
25,1-30 |
nadváha
|
30,1-35 |
obezita 1. stupně (mírná otylost)
|
35,1- 40 |
obezita 2. stupně (výrazná otylost)
|
>40 |
obezita 3. stupně (maligní, morbidní otylost)
|
6.1.2 Hypertenze
krevní tlak (v mm Hg) |
systolický TK |
diastolický TK
|
normální |
<130 |
<85 |
vysoký normální |
130-139 |
85-89 |
vysoký hraniční |
140-159 |
90-95 |
vysoký |
>160 |
>95 |
6.1.3 Zvýšená hladina krevních tuků
Míra rizika Celkový cholesterol (mmol/l) HDL cholesterol (mmol/l) |
Minimální <5,2 >1,5 |
Mírná 5,2–5,7 1,2–1,5 |
Zvýšená 5,8–6,2 0,9–1,2 |
Vysoká 6,3–6,7 0,6–0,9 |
Velmi vysoká >6,7 <0,6 |
6.1.4 Mentální anorexie a mentální bulimie
6.2 Pohybová aktivita
SYSTÉM
A METABOLIZMUS |
ZLEPŠENÍ FUNKCE |
kardiovaskulární systém |
transport kyslíku
celkový krevní oběh |
pulmonální systém |
celková kapacita plic |
metabolizmus sacharidů |
absorpce glukózy ve svalech
využití glykogenu |
metabolizmus lipidů |
oxidace tuků, zvýšení HDL |
svalový systém |
maximální svalová síla
schopnost snášet zátěž |
pojivová tkáň |
metabolická aktivita |
nervový systém |
neurální transport a nervová spojení |
tuková tkáň |
celkový obsah tuku |
Věk člověka |
Orientační SFmax člověka
(tepů/min) |
Orientační SF při nízké intenzitě zatížení
(tepů/min) |
Orientační SF při střední intenzitě zatížení
(tepů/min) |
Orientační SF při vysoké intenzitě zatížení
(tepů/min) |
10 |
210 |
pod 130 |
130-170 |
nad 170 |
30 |
190 |
pod 115 |
115-150 |
nad 150 |
50 |
170 |
pod 100 |
100-130 |
nad 130 |
6.3 Legální návykové látky
6.3.1 Kouření - problematika závislosti na tabáku
Pasivní kouření
Prevence
6.3.2 Alkohol - problematika závislosti na alkoholu
Diagnostika závislosti
6.4 Ilegální návykové látky, gambling
6.4.1 Problematika závislosti, zdravotní a sociální důsledky, protidrogová politika, systém péče
Strategie/ přístupy |
Snižování nabídky drog |
Snižování poptávky po drogách |
Snižování rizik spojených s užíváním drog |
||
Cíl 1 |
Cíl 2 |
Cíl 3 |
Cíl 4 | ||
Strategické cíle. |
Snížit míru experimentálního a příležitostného užívání drog zejména mladými lidmi. |
Snížit míru problémového a intenzivního užívání drog. |
Snížit dostupnost drog zejména pro mladé lidi. |
Snižovat potenciální rizika spojená s užíváním drog pro jedince a společnost. | |
Pilíře protidrogové politiky. |
Primární prevence. |
Léčba a sociální začleňování. |
Snižování dostupnosti drog.
|
Snižování rizik
(harm reduction). |
6.4.2 Patologické hráčství - gambling
6.5 Stres
6.5.1 Zdravotní důsledky nadměrného stresu
6.5.2 Relaxace
6.6 Reprodukční zdraví
6.6.1 Prevence sexuálně přenosných onemocnění
7 Syndrom rizikového chování
7.3 Testovací otázky
7.1 Hlavní oblasti rizikového chování dospívajících
Jde především o 3 hlavní oblasti rizikového chování:
7.2 Rizikové a ochranné faktory při vývoji SRCH
Individuální faktory
Rodinné faktory
Společenské faktory
8 Doporučené postupy WHO - poradenství v oblasti zdravého životního stylu. Individuální a skupinová intervence
8.7 Testovací otázky
8.1 Poradenství v oblasti zdravé výživy
Je třeba využívat všech možností k rozmluvám s pacienty o zásadách správné výživy, vztahu některých onemocnění ke stravovacím návykům a prospěšnosti výživových doporučení. Zvláštní pozornost je třeba věnovat lidem se zvláštními nutričními potřebami (nemocní, děti, dospívající, těhotné ženy, kojící matky, senioři, vegetariáni). V případě potřeby je nutné zajistit pacientovi přímé nutriční poradenství. Je mnoho metod zjišťování spotřeby, které vycházejí ze záznamu jídelníčku. Snědená jídla si může pacient zaznamenávat po dobu 3, 7 nebo i více dnů a tyto záznamy se vyhodnotí počítačovými programy.
Pro jednoduchost a rychlou orientaci je možné použít méně přesné metody, z nichž nejběžnějšími jsou:
8.2 Poradenství v oblasti podpory pohybové aktivity
Aktivity mírné intenzity:
Aktivity vyšší intenzity
Při určování postupu tělesného zatížení pohybem je nutno dodržovat tyto zásady:
8.3 Poradenství při odvykání kouření
8.4 Poradenství při nadměrné stresové zátěži
8.5 Poradenství u rizikového pití alkoholu
Pro získání orientační informace o přístupu k pití a závislosti slouží různé dotazníky. Z nich nejjednodušší je dotazník CAGE.
Strategické kroky:
8.6 Poradenství při užívání ilegálních návykových látek
Nikdy /téměř nikdy |
Někdy |
Často |
Vždy/téměř vždy | |
Myslíte si, že Vaše užívání drogy bylo někdy mimo Vaši kontrolu, že jste je nezvládal/a? |
1 |
2 |
3 | |
Cítil/a jste úzkost nebo si dělal/a starosti při představě, že Vám bude chybět dávka? |
1 |
2 |
3 | |
Trápilo Vás někdy svědomí, že berete drogu? |
1 |
2 |
3 | |
Přál/a jste si, abyste s tím mohl/a skončit? |
1 |
2 |
3 | |
Vůbec ne těžké |
Docela těžké |
Velmi těžké |
Nemožné | |
Jak těžké se Vám zdálo přestat užívat drogu nebo se bez ní obejit? |
1 |
2 |
3 |
Dotazník na patologické hráčství organizace Gamblers Anonymus
9 Zdravotně výchovné akce pro veřejnost
9.8 Testovací otázky
9.1 Dny zdraví
9.2 Škola podporující zdraví. Mateřská škola podporující zdraví
9.3 Bezpečná komunita. Bezpečná škola
9.4 Podnik podporující zdraví
9.5 Nemocnice podporující zdraví
9.6 Zdravá města
9.7 Města přátelská seniorům
Komunitní programy podpory zdraví
10 Problematika kardiovaskulárních onemocnění
10.2 Testovací otázky
10.1 Rizikové a protektivní faktory KVO
10.1.1 Neovlivnitelné rizikové faktory KVO
10.1.2 Ovlivnitelné rizikové faktory KVO
10.1.3 Primární prevence KVO
10.1.4 Screening
10.1.5 Statistika nemocnosti a úmrtnosti na KVO v ČR
11 Problematika onkologických onemocnění, screeningové programy
11.8 Testovací otázky
11.1 Karcinom tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom)
11.1.1 Rizikové faktory vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku
11.1.2 Primární prevence kolorektálního karcinomu
11.1.3 Screening a včasná detekce - sekundární prevence kolorektálního karcinomu
11.2 Karcinom plic
11.2.1 Rizikové faktory a příčiny vzniku
11.2.2 Primární prevence karcinomu plic
11.3 Nádory kůže
11.3.1 Rizikové faktory a příčiny vzniku nádorů kůže
11.3.2 Primární prevence karcinomů kůže
11.4 Karcinom děložního čípku
11.4.1 Rizikové faktory a příčiny vzniku
11.4.2 Primární prevence karcinomu děložního čípku
11.4.3 Screening a včasná detekce (sekundární prevence karcinomu děložního čípku)
11.5 Karcinom prsu
11.5.1 Rizikové faktory a prevence rakoviny prsu
11.5.2 Primární prevence karcinomu prsu
11.5.3 Screening a včasná detekce (sekundární prevence karcinomu prsu)
11.6 Karcinom prostaty
11.6.1 Rizikové faktory a prevence rakoviny prostaty
Obrázek 6
11.6.2 Primární prevence karcinomu prostaty
Obrázek 9a
11.7 Statistika nemocnosti a úmrtnosti na onkologická onemocnění
12 Problematika vybraných infekčních onemocnění
12.6 Testovací otázky
12.1 Proces šíření nákaz
12.2 Formy výskytu nákaz a druhy nákaz
12.2.1 Alimentární nákazy
12.2.2 Respirační nákazy
12.2.3 Transmisivní nákazy
12.2.4 Antropozoonózy
12.2.5 Kontaktní nákazy
12.3 Zásady boje s infekčními chorobami
12.4 Očkování proti infekčním nemocem
Věk dítěte |
Očkování |
Očkovací látka |
1. - 2. měsíc |
tuberkulóza pouze u dětí s indikací dle přílohy č. 3 vyhlášky |
BCG vaccine SSI |
od 9. týdne 1. dávka |
záškrt, tetanus, dávivý kašel,
invazivní onemocnění vyvolané Haemophilem influenzae b, přenosná dětská obrna, virová hepatitida B |
Infanrix Hexa |
od 9. týdne
1. dávka |
rotavirové nákazy |
Rotarix, Rotateq |
za měsíc po 1. dávce
2. dávka |
záškrt, tetanus, dávivý kašel,
invazivní onemocnění vyvolané Haemophilem influenzae b, přenosná dětská obrna, virová hepatitida B |
Infanrix Hexa |
od 3. měsíce
1. dávka |
pneumokokové nákazy |
Prevenar
Synflorix
|
od 4. měsíce
2. dávka |
pneumokokové nákazy |
Prevenar
Synflorix |
za 1 - 2 měsíce po 1. dávce
2. dávka |
rotavirové nákazy |
Rotarix,Rotateq |
za měsíc po 2. dávce
3. dávka |
záškrt, tetanus, dávivý kašel,
invazivní onemocnění vyvolané Haemophilem influenzae b, přenosná dětská obrna, virová hepatitida B |
Infanrix Hexa
|
za měsíc po 2. dávce
3. dávka |
pneumokokové nákazy |
Prevenar
Synflorix
|
nejdříve za 6 měsíců po 3. dávce
4. dávka
(nejpozději do 18 měsíců věku) |
záškrt, tetanus, dávivý kašel,
invazivní onemocnění vyvolané Haemophilem influenzae b, přenosná dětská obrna, virová hepatitida B |
Infanrix Hexa
|
11. - 15. měsíc
přeočkování |
pneumokokové nákazy |
Prevenar
Synflorix
|
od 15. měsíce 1. dávka |
spalničky, příušnice a zarděnky |
Priorix |
21. - 25. měsíc, event. později
přeočkování |
spalničky, příušnice a zarděnky |
Priorix |
od dovršení 5. do dovršení 6. roku
přeočkování |
záškrt, tetanus a dávivý kašel |
Infanrix, Adacel |
od dovršení 10. do dovršení 11. roku
přeočkování |
přenosná dětská obrna, záškrt, tetanus, dávivý kašel |
Boostrix Polio, Adacel Polio |
od dovršení 14. do dovršení 15. roku u neočkovaných v 10 – 11 letech věku
a dále každých 10 – 15 let,
u ostatních od dovršení 25. roku a dále každých 10 – 15 let |
tetanus
|
Tetavax |
12.5 Vybraná infekční onemocnění a jejich prevence
Kapavka (gonorrhoea)
Přenos krví
V současné době neexistují žádná specifická preventivní opatření. K dispozici není účinná očkovací látka ani jiné profylaktické preparáty. Preventivní opatření, která jsou k dispozici:
13 Problematika vybraných metabolických onemocnění
13.3 Testovací otázky
13.1 Řídnutí kostí (osteoporoza) a prevence
13.2 Metabolický syndrom (Reavenův syndrom) a prevence
14 Prevence úrazů
14.4 Testovací otázky
14.1 Prevence úrazů dětí a mladistvých
14.2 Prevence úrazů seniorů
14.3 Statistika nemocnosti a úmrtnosti v souvislosti s úrazy
15 Výchova ke zdravému životnímu stylu v denní praxi zdravotnického pracovníka
15.1 Testovací otázky
16 Podpora zdraví, projekty podporující zdraví
16.5 Testovací otázky
16.1 Definice podpory veřejného zdraví
16.2 Dotační program Národní program zdraví - Projekty podpory zdraví ( NPZ – PPZ
Každý předložený projekt musí obsahovat základní ideu a stručný obsah projektu, hlavní cíl projektu, metody a způsoby realizace, charakteristiku a velikost cílové skupiny, časový harmonogram projektu a zejména hodnocení efektu projektu. Projekt musí mít prokazatelně pozitivní vliv na vybrané cílové skupiny obyvatel ČR či širokou veřejnost a musí být uvedena objektivní kritéria vyhodnocení efektu projektu. Součástí projektu musí být plánovaná publikační činnost v rámci projektu a základní informace o řešiteli a spoluřešitelích projektu. Projekty předložené do dotačního řízení po stránce odborné a finanční posuzuje Komise pro posuzování žádostí o poskytnutí státní dotace na realizaci projektu podpory zdraví v rámci dotačního programu MZ ČR Národní program zdraví – projekty podpory zdraví a doporučuje vedení Ministerstva zdravotnictví jejich podporu či nikoliv. V případě podpořených a realizovaných projektů vyhodnocuje kvalitu realizace a efekt projektu.
16.3 Financování projektů podpory zdraví
16.4 Spolupráce při podpoře zdraví a při realizaci projektů podpory zdraví
17 Zásady efektivní primární prevence a hodnocení preventivních programů
17.1 Testovací otázky
- Program využívá pozitivní modely
- Program je soustavný a dlouhodobý
- Program je prezentován kvalifikovaně a důvěryhodně
- Program je komplexní a využívá více strategií
- Program počítá s komplikacemi a nabízí dobré možnosti, jak je zvládat
- Program spolupracuje s dalšími organizacemi
- Program spolupracuje s příbuznými či zainteresovanými osobami
- Program pomáhá ohroženým při přechodu do nového životního stadia
- Program obsahuje relaxační techniky, zvládání stresu
- Program počítá se selektivní prevencí u specifických oborů