Fyziologie
9.3 Složení potravy a její energetická hodnota
9.3 Složení potravy a její energetická hodnota
Potrava zahrnuje živiny (proteiny, sacharidy, lipidy), vodu, vitaminy, minerální látky, nevstřebatelné látky (zejm. celulózu) a pochutiny a mnoho dalších látek s různými účinky na organismus. Potravou se získává energie, stavební kameny pro výstavbu těla, látky důležité pro metabolismus či specifické látky pro činnost některých orgánů. Proto se hovoří o energetické a biologické kvalitě potravin.
O dalších aspektech pojednává kapitola o činnosti trávicího ústrojí a kapitola o metabolismu.
Denní potřeba energie v potravě závisí na jejím výdeji. Ten je dán věkem, konkrétní situací (nemoc, těhotenství, růst) a typem aktivity, zejm. fyzické.
Energetický výdej/příjem a příjem bílkovin*
Energie (kJ) |
Bílkoviny (g) | |
děti |
9000 |
55 (do 5 let) -75 (nad 5 let) |
muži |
11000-12000 |
85 (do 50 let), 70 později** |
Ženy |
7500-9500 |
75 (55)** |
Těhotné |
11000 |
105 |
kojící |
12000 |
115 |
*) věková rozmezí je nutné brát přibližně, závisí i na celkové hmotnosti osoby a fyzické námaze
Energetický výdej závisí na fyzické aktivitě. Pokud sedavé zaměstnání u muže (70 kg) představuje výdej 11000 kJ, pak mírná svalová námaha může představovat již 13000 kJ a velmi těžká fyzická námaha může představovat denní výdej třeba i 20 tisíc kJ či více. Z jednotlivých činností je energeticky náročná chůze do schodů (4500 kJ/hodinu); nicméně vhodná je i rychlá turistická chůze (1200 kJ/hod), která se tak velmi doporučuje jako pohybová aktivita s příznivými účinky na metabolismus.
Dlouhodobá nerovnováha mezi energetickým příjmem a výdejem vede k obezitě, resp. hubnutí.
Na potravu tak pohlížíme z hlediska kvantitativního (celkový obsah energie) i kvalitativního, tj. složení, zastoupení živin a dalších látek.
Celkově snížená výživa se nazývá podvýživa. Špatné složení potravy je malnutrice, a to i při event. dostatečném energetickém přísunu (např. dost sacharidů, ale velmi málo bílkovin). Jako karence se označuje chybění určité látky.
Opakem je nadměrná výživa, přičemž nadměrný energetický příjem bývá často spojen s celkově nižší kvalitou potravin (např. málo kvalitních bílkovin, ovoce, zeleniny, ryb, ale nadbytek tuků s nasycenými mastnými kyselinami či jednoduchých cukrů).
Výživa má i sociální rozměr, daný jak vzdělaností, tak ekonomickou situací (mnoho kvalitních potravin je dražších, ale neplatí to absolutně).
Energetická hodnota a zastoupení jednotlivých živin v potravě
kJ/g |
Denní příjem |
% energetického příjmu | |
Proteiny |
17,2 |
0,8-1,5 (2,5) g/kg |
15-20 |
Sacharidy |
17,2 |
Minim. 100g |
20-30 |
Tuky |
38,9 |
50-60 |