Osetrovatelska_pece_o_dite

20.3.3 Průjmová onemocnění

20.3.3 Průjmová onemocnění
 
 
Mohou být bakteriálního nebo virového původu. Alimentární intoxikace jsou otravy z potravin. Pro tato onemocnění je charakteristický náhlý začátek po velmi krátké inkubační době a průběh horečky.
Salmonelózy – nejběžnější průjmová onemocnění, zdrojem nákazy jsou salmonely.
Inkubační doba je 8–48 hodin. Klinický obraz: zvracení, horečka trvá 1 až 2 dny (u dětí hrozí křeče), vodnaté až zelené stolice, bolesti v břiše.
Léčba: především perorální hydratace a úprava minerálního metabolismu, v případě potřeby infúze. Lze podávat dezinfeciencia (Endiaron), adsorbencia (Smecta).
Děti mohou navštěvovat školku, školu pokud jsou bez klinických příznaků a vylučují salmonely (přenos je pouze přes infikované potraviny).
Kampylobakterové nákazy – bakteriální průjmové onemocnění. Inkubační doba 2 až 7 dní. Klinický obraz: onemocnění začíná horečkou, únavou, bolestmi ve svalech, následují průjmy. Stolice je vodnatá, někdy s příměsí krve, bývají křeče v břiše. Horečka a průjem trvají několik dní.
Diagnóza: kultivace patogenů ze stolice.
Léčba: především perorální hydratace a úprava minerálního metabolismu, v případě potřeby infúze. Při septickém průběhu jsou pacienti hospitalizování a následuje celková léčba.