Biochemie
-
Biochemie
-
Nyní studovat1 Preanalytická příprava biologického materiálu
-
Nyní studovat2 Indikace a interpretace biochemických vyšetření
-
Nyní studovat3 Sacharidy
-
Nyní studovat4 Lipidy
-
Nyní studovat5 Aminokyseliny
-
Nyní studovat6 Proteiny
-
Nyní studovat7 Enzymy
-
Nyní studovat8 Acidobazická rovnováha
-
Nyní studovat9 Hormony
-
Nyní studovat10 Vyšetření vybraných biochemických parametrů
-
Nyní studovat11 Souhrnné testovací otázky
-
6.3.2 Stanovení proteinů v moči
Pro posouzení většiny klinických stavů stačí průkaz přítomnosti proteinů v moči. Stanovení koncentrace určitého proteinu se provádí ve sbírané moči. Fyziologická koncentrace proteinů v moči je 0,15 g za 24 hodin. K proteinurii může docházet u poškození ledvin, u mnohočetného myelomu, či u hypertonických stavů. Proteinurie u poškození ledvin je způsobena především zvýšeným vylučováním albuminu (albuminurie). U diabetických pacientů dochází ke zvýšeným ztrátám albuminu v kapilárních cévách tzv. mikroalbuminurii, která je ukazatelem cévního poškození (diabetická nefropatie a retinopatie). Nízká koncentrace proteinů v moči nemá klinický význam.
-
Biochemie
-
Nyní studovat1 Preanalytická příprava biologického materiálu
-
Nyní studovat2 Indikace a interpretace biochemických vyšetření
-
Nyní studovat3 Sacharidy
-
Nyní studovat4 Lipidy
-
Nyní studovat5 Aminokyseliny
-
Nyní studovat6 Proteiny
-
Nyní studovat7 Enzymy
-
Nyní studovat8 Acidobazická rovnováha
-
Nyní studovat9 Hormony
-
Nyní studovat10 Vyšetření vybraných biochemických parametrů
-
Nyní studovat11 Souhrnné testovací otázky
-