Zdravy_zivotni_styl
-
Zdravy_zivotni_styl
-
Nyní studovat1 Základní zdravotní péče, ochrana a podpora veřejného zdraví
-
Nyní studovat2 Zdraví a determinanty ovlivňující zdraví
-
Nyní studovat3 Ukazatele zdravotního stavu populace
-
Nyní studovat4 Výchova ke zdravému životnímu stylu - zásady, cíle, metody
-
Nyní studovat5 Primární, sekundární, terciární a kvartérní prevence, podpora zdraví
-
Nyní studovat6 Zdravý způsob života a jeho složky - zdravá výživa, tělesná aktivita, legální návykové látky, ilegální návykové látky, gambling, stres, reprodukční zdraví
-
Nyní studovat7 Syndrom rizikového chování
-
Nyní studovat8 Doporučené postupy WHO - poradenství v oblasti zdravého životního stylu. Individuální a skupinová intervence
-
Nyní studovat9 Zdravotně výchovné akce pro veřejnost
-
Nyní studovat10 Problematika kardiovaskulárních onemocnění
-
Nyní studovat11 Problematika onkologických onemocnění, screeningové programy
-
Nyní studovat12 Problematika vybraných infekčních onemocnění
-
Nyní studovat13 Problematika vybraných metabolických onemocnění
-
Nyní studovat14 Prevence úrazů
-
Nyní studovat15 Výchova ke zdravému životnímu stylu v denní praxi zdravotnického pracovníka
-
Nyní studovat16 Podpora zdraví, projekty podporující zdraví
-
Nyní studovat17 Zásady efektivní primární prevence a hodnocení preventivních programů
-
Nyní studovat18 Souhrnné testovací otázky
-
12.2.1 Alimentární nákazy
12.2.1 Alimentární nákazy
Alimentární nákazy představují celosvětově závažný zdravotnický a ekonomický problém a jejich potlačování tvoří významný podíl protiepidemické činnosti. Etiologie alimentárních nákaz je pestrá (bakterie, viry, prvoci, červi). Zdrojem nákazy je člověk nebo zvíře. Vstup původců nákazy do organizmu je zažívacím traktem a výstup stolicí či močí. Cesty přenosu jsou přímo znečištěnýma rukama nebo nepřímo kontaminovanými potravinami, mlékem, vodou. Výskyt je sporadický i epidemický v průběhu celého roku s maximem v letních měsících. K epidemiím dochází při porušení zásad hygieny obecné a komunální a hygieny výživy zejména při závadách ve veřejném zásobení vodou, při nedodržování hygienických zásad a technologických norem při hromadné výrobě potravin nebo při přípravě, uchovávání a podávání stravy. Dominantními příznaky těchto nákaz jsou zvracení a průjem. Nejlepší prevencí je dodržování základních pravidel prevence alimentárních nákaz formulovaných Světovou zdravotnickou organizací dostupné z http://www.viviente.cz/pravidla-prevence-alimentarnich-nakaz/ (viz kapitola zdravá výživa).
-
Zdravy_zivotni_styl
-
Nyní studovat1 Základní zdravotní péče, ochrana a podpora veřejného zdraví
-
Nyní studovat2 Zdraví a determinanty ovlivňující zdraví
-
Nyní studovat3 Ukazatele zdravotního stavu populace
-
Nyní studovat4 Výchova ke zdravému životnímu stylu - zásady, cíle, metody
-
Nyní studovat5 Primární, sekundární, terciární a kvartérní prevence, podpora zdraví
-
Nyní studovat6 Zdravý způsob života a jeho složky - zdravá výživa, tělesná aktivita, legální návykové látky, ilegální návykové látky, gambling, stres, reprodukční zdraví
-
Nyní studovat7 Syndrom rizikového chování
-
Nyní studovat8 Doporučené postupy WHO - poradenství v oblasti zdravého životního stylu. Individuální a skupinová intervence
-
Nyní studovat9 Zdravotně výchovné akce pro veřejnost
-
Nyní studovat10 Problematika kardiovaskulárních onemocnění
-
Nyní studovat11 Problematika onkologických onemocnění, screeningové programy
-
Nyní studovat12 Problematika vybraných infekčních onemocnění
-
Nyní studovat13 Problematika vybraných metabolických onemocnění
-
Nyní studovat14 Prevence úrazů
-
Nyní studovat15 Výchova ke zdravému životnímu stylu v denní praxi zdravotnického pracovníka
-
Nyní studovat16 Podpora zdraví, projekty podporující zdraví
-
Nyní studovat17 Zásady efektivní primární prevence a hodnocení preventivních programů
-
Nyní studovat18 Souhrnné testovací otázky
-