Studijni_opory
7.4 Ošetřovatelské diagnóze v oblasti výživy
7.4 Ošetřovatelské diagnózy v oblasti výživy
Ošetřovatelské diagnózy v oblasti výživy: Dle NANDA International 2012 – 2014 TAXONONIE II:
Doména 2 Výživa
Třída 1: Příjem potravy
- Nedostatek mateřského mléka (00216)
- Neefektivní vzorec výživy kojence (00107)
- Nevyvážená výživa: méně, než je potřeba organismu (00002)
- Nevyvážená výživa: více, než je potřeba organismu (00001)
- Snaha zlepšit výživu (00163)
- Riziko nevyvážené výživy: více, než je potřeba organismu (00003)
- Porucha polykání (00103)
Třída 5: Hydratace:
- Riziko nerovnováhy elektrolytů (00195)
- Snaha zlepšit rovnováhu tekutin (00160)
- Snížený objem tekutin v organismu (00027)
- Zvýšený objem tekutin v organismu (00026)
- Riziko sníženého objemu tekutin v organismu (00028)
- Riziko nevyváženého objemu tekutin v organismu (00025)
1) Nevyvážená výživa: méně, než je potřeba organismu (00002)
I) KROK
Nejprve se zaměříme na zjištění, zda se u klienta vyskytují tyto URČUJÍCI ZNAKY:
- o 20 % nižší tělesná hmotnost, než je pro klienta s ohledem na výšku a typ postavy ideální,
- denní příjem potravy menší než příjem doporučený,
- bledé spojivky a sliznice,
- slabost žvýkacích a polykacích svalů,
-soor, zánět ústní dutiny,
- úbytek váhy i přes přiměřený příjem potravy,
- slabý svalový tonus,
- průjem a/nebo steatorea (nadměrné množství tuku ve stolici v důsledku jeho porušeného trávení či vstřebávání),
- nadměrná ztráta vlasů,
- nadměrné střevní zvuky,
- nedostatek informací v oblasti výživy,
- neschopnost přijímat potravu,
- pacient si stěžuje na pocit sytosti ihned po prvních soustech,
- má nedostatek jídla,
- změna chuti k jídlu, everze (odpor) k jídlu, nedostatek zájmu o jídlo,
- křeče v břichu, bolest břicha.
II) KROK
Při nálezu minimálně jednoho určujícího znaku posoudíme přítomnost Souvisejících FAKTORŮ:
- Neschopnost použít nebo strávit potravu z:
- biologických,
- psychogenních,
- ekonomických důvodů
III) KROK
Pokud jsme nalezli kombinaci některého z určujících znaků a některého ze souvisejících faktorů, přistoupíme k ověření. Zvážíme, zda je klient skutečně v situaci, jak stanovuje definice. Nedostatečná výživa je standardizovaný název ošetřovatelského problému člověka se zhoršenou schopností se samostatně okoupat a vykonávat nebo dokončovat denní hygienu.
IV) KROK
Pokud je výsledek ověření pozitivní, zaznamenáme přítomnost nedostatečné výživy do ošetřovatelské dokumentace.
2) Nevyvážená výživa: více, než je potřeba organismu (00001)
I) KROK
Nejprve se zaměříme na zjištění, zda se u klienta vyskytují tyto URČUJÍCI ZNAKY:
- u žen kožní řasa nad tricepsem › 25 mm, u mužů › 15 mm,
- tělesná hmotnost o 20 % vyšší než hmotnost ideální (taková, která zohledňuje výšku a typ postavy),
- časté stravování v souvislosti s vnějšími podněty (např. návaznost na společenské situace)
- příjem potravy jako reakce na jiné vnitřní podněty, než je hlad (např. na úzkost),
- dysfunkční vzorec stravování (spojení stravování s dalšími činnostmi jako např. čtení, řízení vozidla, práce na počítači, studium atd.),
- sedavý způsob života,
- koncentrace přijmu stravy ke konci dne.
II) KROK
Při nálezu minimálně jednoho určujícího znaku posoudíme přítomnost Souvisejících FAKTORŮ:
- Nadměrný příjem potravy ve vztahu k metabolickým požadavkům jedince.
III) KROK
Pokud jsme nalezli kombinaci některého z určujících znaků a některého ze souvisejících faktorů, přistoupíme k ověření. Zvážíme, zda je klient skutečně v situaci, jak stanovuje definice. Nadměrná výživa je standardizovaný název ošetřovatelského problému člověka, jehož příjem živin převyšuje metabolickou potřebu.
IV) KROK
Pokud je výsledek ověření pozitivní, zaznamenáme přítomnost nadměrné výživy do ošetřovatelské dokumentace.
3) Riziko nevyvážené výživy: více, než je potřeba organismu (00003)
I) KROK
Nejprve se zaměříme na rozpoznání RIZIKOVÝCH FAKTORŮ:
- podávání tuhé stravy jako hlavního zdroje výživy před 5. měsícem věku klienta,
- přijímání větší části stravy večer,
- obezita u jednoho nebo obou rodičů,
- u žen vyšší hmotnost na začátku každého těhotenství,
- rapidní nárůst percentil kojence nebo dítěte,
- stravování spojené s dalšími aktivitami (čtení, TV atd.),
- využívání jídla jako odměny nebo jako míry komfortu,
- časté konzumování potravin z jiných vnitřních podněty, než je hlad (např. úzkost,
- konzumace stravy v souvislosti s vnějšími podněty (např. společenská situace),
- dysfunkční vzorec stravování (nevhodné návyky ve stravování).
II) KROK
Pokud jsme nalezli některých z rizikových faktorů, přistoupíme k ověření. Zvážíme, zda je klient skutečně v situaci, jak stanovuje definice:
Riziko nadměrné výživy je standardizovaný název ošetřovatelského problému člověka, který je při své metabolické potřebě ohrožený nadměrným příjmem živin.
III) KROK
Pokud je výsledek ověření pozitivní, zaznamenáme rizika nadměrné výživy do ošetřovatelské dokumentace.