Biochemie
-
Biochemie
-
Nyní studovat1 Preanalytická příprava biologického materiálu
-
Nyní studovat2 Indikace a interpretace biochemických vyšetření
-
Nyní studovat3 Sacharidy
-
Nyní studovat4 Lipidy
-
Nyní studovat5 Aminokyseliny
-
Nyní studovat6 Proteiny
-
Nyní studovat7 Enzymy
-
Nyní studovat8 Acidobazická rovnováha
-
Nyní studovat9 Hormony
-
Nyní studovat10 Vyšetření vybraných biochemických parametrů
-
Nyní studovat11 Souhrnné testovací otázky
-
1.2.3 Odběr kapilární krve
Tento odběr provádíme při potřebě malého množství krve, např. pro stanovení glukosy. Vhodným místem vpichu je bříško třetího nebo čtvrtého prstu, ušní lalůček a u novorozenců pata. Po oschnutí dezinfekčního prostředku se provede vpich cca 2,5 mm, první kapka se odsaje buničinou, další se nasají kapilárním efektem do heparinizované kapiláry. Ve vzorku nesmí být bublinky vzduchu. Prst zásadně nemasírujeme, mohlo by dojít ke zkreslení výsledků. Kapilární odběr není doporučován u pacientů se špatným krevním oběhem.
-
Biochemie
-
Nyní studovat1 Preanalytická příprava biologického materiálu
-
Nyní studovat2 Indikace a interpretace biochemických vyšetření
-
Nyní studovat3 Sacharidy
-
Nyní studovat4 Lipidy
-
Nyní studovat5 Aminokyseliny
-
Nyní studovat6 Proteiny
-
Nyní studovat7 Enzymy
-
Nyní studovat8 Acidobazická rovnováha
-
Nyní studovat9 Hormony
-
Nyní studovat10 Vyšetření vybraných biochemických parametrů
-
Nyní studovat11 Souhrnné testovací otázky
-