Vyziva_a_dietetika

10.2 Dieta při onemocnění pankreatu

10.2 Dieta při onemocnění pankreatu
 
 
Akutní zánět slinivky břišní vzniká obvykle onemocněním žlučníku nebo následkem alkoholizmu. Chronický zánět slinivky břišní je následkem opakovaných zánětu, který je charakterizován bolestí břicha a hubnutím.
 
Hlavní dietní zásady u akutního onemocnění žlučníku:
U pacienta s akutní pankreatitidou je vždy na prvním místě rehydratace, iontová a volumová resuscitace. Při akutní pankreatitidě se aplikuje parenterální výživa, která stav zklidní. Infuzemi je upravováno vnitřní prostředí pacienta. Po akutní pankreatitidě podáváme ústy nejprve tekutiny, pak enterální výživu s definovanými přípravky. Až později podáváme tuk a vyhýbáme se dlouhodobě stimulaci sekrece žaludeční kyseliny kávou a čajem. Při lehčím až středně těžkém průběhu se pacient vrací po týdnu k vyvážené stravě. Nejdříve se začíná podávat tekutá strava, následně pevná nízkotučná s postupným zařazováním bílkovin. Nakonec se přechází na běžnou, vyváženou stravu. Alkohol je nutné vynechat po dobu několika měsíců, nejlépe trvalé.
 
Hlavní dietní zásady u chronického onemocnění pankreatu:
- jíst vyváženou zdravou stravu s dostatkem bílkovin a energie,
- jíst menší porce a častěji v pravidelných intervalech 6-7x denně v intervalech 2,5-3 hodin,
- strava má být lehce stravitelná,
- substituce pankreatických enzymů,
- užívat vitaminové doplňky stravy,
- zákaz přepalovaných tuků,
- čerstvé tuky by měly pokrýt maximálně 25 % energetického obsahu stravy,
- příjem bílkovin by měl být 1-1,5 g/kg/ den,
- přijímat nejméně 1-1,5 l/den tekutin,
- silný čaj, káva a ostré koření nezařazovat do jídelníčku (zvyšují kyselost žaludku),
- zákaz alkoholu.