Zdravy_zivotni_styl
-
Zdravy_zivotni_styl
-
Nyní studovat1 Základní zdravotní péče, ochrana a podpora veřejného zdraví
-
Nyní studovat2 Zdraví a determinanty ovlivňující zdraví
-
Nyní studovat3 Ukazatele zdravotního stavu populace
-
Nyní studovat4 Výchova ke zdravému životnímu stylu - zásady, cíle, metody
-
Nyní studovat5 Primární, sekundární, terciární a kvartérní prevence, podpora zdraví
-
Nyní studovat6 Zdravý způsob života a jeho složky - zdravá výživa, tělesná aktivita, legální návykové látky, ilegální návykové látky, gambling, stres, reprodukční zdraví
-
Nyní studovat7 Syndrom rizikového chování
-
Nyní studovat8 Doporučené postupy WHO - poradenství v oblasti zdravého životního stylu. Individuální a skupinová intervence
-
Nyní studovat9 Zdravotně výchovné akce pro veřejnost
-
Nyní studovat10 Problematika kardiovaskulárních onemocnění
-
Nyní studovat11 Problematika onkologických onemocnění, screeningové programy
-
Nyní studovat12 Problematika vybraných infekčních onemocnění
-
Nyní studovat13 Problematika vybraných metabolických onemocnění
-
Nyní studovat14 Prevence úrazů
-
Nyní studovat15 Výchova ke zdravému životnímu stylu v denní praxi zdravotnického pracovníka
-
Nyní studovat16 Podpora zdraví, projekty podporující zdraví
-
Nyní studovat17 Zásady efektivní primární prevence a hodnocení preventivních programů
-
Nyní studovat18 Souhrnné testovací otázky
-
12.1 Proces šíření nákaz
12.1 Proces šíření nákaz
Předpokladem procesu šíření nákaz v lidské či zvířecí populaci je existence 3 souvisejících článků
- zdroj nákazy (člověk nebo zvíře)
- cesty přenosu (přenos přímý a přenos nepřímý)
- vnímavý organizmus (osoba bez ochranných protilátek proti konkrétnímu infekčnímu agens)
Přerušení tohoto řetězce v některém jeho článku zabrání šíření nákazy.
Zdroj nákazy je člověk nebo zvíře, přechovávající a většinou i vylučující infekční agens, v jehož organizmu původce nákazy přežívá, množí se a je schopen se dále šířit na další jedince. Po proniknutí mikroorganizmů se člověk nebo zvíře stává jejich hostitele a zdrojem nákazy pro své okolí. Původci nákaz jsou mikroorganizmy (bakterie, viry, prvoci atd.).
Člověk může být zdrojem nákazy
- na konci inkubační doby
- v průběhu onemocnění, ať již zjevného nebo bezpříznakového
- v rekonvalescenci
Z epidemiologického hlediska je člověk či zvíře nejzávažnějším zdrojem nákazy na konci inkubační doby. Inkubační doba je interval od proniknutí původce nákazy do organizmu až do objevení se prvních příznaků onemocnění. Délka inkubační doby závisí na množství mikroorganizmů, které pronikly do makroorganizmu (infekční dávka), na patogenitě, virulenci a invazivitě původce nákazy. Toxicita je schopnost bakterií produkovat toxiny.
Zdrojem nákazy může být i bacilonosič, v jehož organizmu se původce nákazy udržuje a který jej vylučuje, aniž by sám měl příznaky klinického onemocnění.
Přenos původce nákazy
Přenos může být přímý nebo nepřímý. Přenos přímý se uskutečňuje přímým kontaktem zdroje nákazy s vnímavým jedincem.
Přenos přímý je uskutečňován přímo
- přenos nákazy kapénkovou infekcí na krátkou vzdálenost
- přenos nákazy při pohlavním styku
- transplacentární přenos
- přenos kousnutím zvířete
Přenos nepřímý je uskutečňován nepřímo
- vzduchem (respirační nákazy)
- vodou a potravinami (alimentární nákazy)
- prostřednictvím přenašečů (klíště, krev sající hmyz - transmisivní nákazy)
- kontaminovanými předměty (krví kontaminované jehly, injekční stříkačky, předměty osobní potřeby)
- kontaminovaným prostředím (půda, klimatizační zařízení apod.)
Vnímavý jedinec je člověk nebo zvíře, které nemá ochranné protilátky.
Pronikne-li infekční agens schopné vyvolat onemocnění do vnímavého jedince, může dojít ke vzniku onemocnění. Původce nákazy musí vstoupit do hostitele, proniknout sliznicemi, množit se v tkáních, paralyzovat jeho obranné mechanizmy a poškozovat hostitele.
Průběh onemocnění závisí na
- velikosti infekční dávky (počtu mikroorganizmů, které pronikly do hostitele)
- patogenitě mikroorganizmu (schopnosti vyvolat onemocnění)
- invazivitě mikroorganizmu (schopnosti proniknout do tkání hostitele)
- virulenci mikroorganizmu (míře patogenity)
-
Zdravy_zivotni_styl
-
Nyní studovat1 Základní zdravotní péče, ochrana a podpora veřejného zdraví
-
Nyní studovat2 Zdraví a determinanty ovlivňující zdraví
-
Nyní studovat3 Ukazatele zdravotního stavu populace
-
Nyní studovat4 Výchova ke zdravému životnímu stylu - zásady, cíle, metody
-
Nyní studovat5 Primární, sekundární, terciární a kvartérní prevence, podpora zdraví
-
Nyní studovat6 Zdravý způsob života a jeho složky - zdravá výživa, tělesná aktivita, legální návykové látky, ilegální návykové látky, gambling, stres, reprodukční zdraví
-
Nyní studovat7 Syndrom rizikového chování
-
Nyní studovat8 Doporučené postupy WHO - poradenství v oblasti zdravého životního stylu. Individuální a skupinová intervence
-
Nyní studovat9 Zdravotně výchovné akce pro veřejnost
-
Nyní studovat10 Problematika kardiovaskulárních onemocnění
-
Nyní studovat11 Problematika onkologických onemocnění, screeningové programy
-
Nyní studovat12 Problematika vybraných infekčních onemocnění
-
Nyní studovat13 Problematika vybraných metabolických onemocnění
-
Nyní studovat14 Prevence úrazů
-
Nyní studovat15 Výchova ke zdravému životnímu stylu v denní praxi zdravotnického pracovníka
-
Nyní studovat16 Podpora zdraví, projekty podporující zdraví
-
Nyní studovat17 Zásady efektivní primární prevence a hodnocení preventivních programů
-
Nyní studovat18 Souhrnné testovací otázky
-