Studijni_opory
-
Studijni_opory
-
Nyní studovat1 Ošetřovací jednotka a její vybavení
-
Nyní studovat2 OP při přijetí, přemísťování a propouštění pacienta
-
•2.1 Příjem klienta-pacienta k hospitalizaci
-
•2.2 Typy přijetí k hospitalizaci
-
•2.3 Vlastní provedení přijetí na standardní ošetřovatelskou jednotku
-
•2.4 Ukázka standardního postupu z klinické ošetřovatelské praxe
-
•2.5 Hospitalizace bez souhlasu pacienta
-
•2.6 Překlad a propuštění pacienta-klienta ze zdravotnického zařízení
-
•2.7 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat3 OP při zajišťování pohody
-
Nyní studovat4 OP u pacienta s narušenou sebepéčí a soběstačností
-
•4.1 Soběstačnost a sebepéče
-
•4.2 Testy a hodnocení sebepéče a soběstačnosti nemocného
-
•4.3 Testy a hodnocení v oblasti výživy a metabolismu nemocného
-
•4.4 Testy a hodnocení v oblasti vylučování moči, stolice a potu
-
•4.5 Faktory soběstačnosti a sebe péče
-
•4.6 Ošetřovatelský proces u pacienta s narušenou sebe péčí
-
•4.7 Hygienická péče
-
•4.8 Zvláštní péče o dutinu ústní
-
•4.9 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat5 OP při aplikaci tepla a chladu, fototerapie
-
Nyní studovat6 OP při zajištění hygieny dospělých a dětí
-
•6.1 Hygienická péče o dospělého pacienta
-
•6.2 Ošetřovatelské diagnózy v souvislosti s hygienickou péčí
-
•6.3 Koupel klienta - pacienta na lůžku
-
•6.4 Koupel klienta - pacienta ve vaně
-
•6.5 Postup a pomůcky pro hygienu nemocného
-
•6.6 Zvláštní péče o dutinu ústní
-
•6.7 Hygienická péče o dítě
-
•6.7.1 Koupání fyziologického novorozence v porodnici za asistence dětské sestry
-
•6.7.2 Zásady správného koupání novorozence v domácí péči
-
•6.7.3 Alternativní způsob hygienické péče o dítě – TUMMY TUB
-
•6.7.4 Hygienická péče o kojence na dětském oddělení
-
•6.7.5 Hygienická péče o batole na dětském oddělení
-
-
•6.8 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat7 OP při zajištění výživy dospělých a dětí
-
•7.1 Klíčové pojmy v oblasti výživy
-
•7.2 Léčebná výživa
-
•7.3 Metody podávání stravy a práce s touto činností spojené
-
•7.4 Ošetřovatelské diagnóze v oblasti výživy
-
•7.5 Výživa v průběhu hospitalizace
-
•7.6 Dietní systém – seznam diet
-
•7.7 Seznam používaných diet ve vybraném zdravotnickém zařízení
-
•7.8 Zavedení nasogastrické sondy
-
•7.9 Zajištění výživy u kojenců, batolat a dětí
-
•7.10 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat8 OP při sledování fyziologických funkcí
-
Nyní studovat9 OP při zajištění vyprazdňování
-
Nyní studovat10 OP u stomií
-
Nyní studovat11 Bariérový přístup, dezinfekce a sterilizace
-
Nyní studovat12 OP o terminálně nemocné a péče o mrtvé tělo
-
Nyní studovat13 OP při odběru, transportu a uchování biologického materiálu k vyšetření
-
Nyní studovat14 OP při lokální aplikaci léků
-
•14.1 Ošetřovatelský proces při podávání léků per rectum
-
•14.2 Ošetřovatelský proces při podávání léků kůží
-
•14.3 Ošetřovatelský proces při podávání léků do oka
-
•14.4 Ošetřovatelský proces při podávání léků do ucha
-
•14.5 Ošetřovatelský proces při podávání léků do nosu
-
•14.6 Ošetřovatelský proces při podávání léků vaginálně
-
•14.7 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat15 OP při podávání léků per os
-
Nyní studovat16 OP při aplikaci léků do dýchacích cest
-
Nyní studovat17 OP na chirurgickém oddělení
-
•17.1 Odborný úvod
-
•17.1.1 Předoperační péče
-
•17.1.2 Dlouhodobá (vzdálena) předoperační příprava 2-3 týdny před operací
-
•17.1.3 Krátkodobá předoperační příprava blízká – 24 h před operací
-
•17.1.4 Bezprostřední předoperační příprava - v den operace, 2 hodiny před operací
-
•17.1.5 Interoperační péče
-
•17.1.6 Pooperační péče
-
-
•17.2 Ošetřovatelský proces
-
•17.3 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat18 OP při punkci
-
Nyní studovat19 OP při endoskopických vyšetření
-
•19.1 Esofagogastroduedenoskopie (EGDS)
-
•19.2 Endoskopická retrográdní cholangiopankreatihografie (ERCP)
-
•19.3 Endoskopická ultrasonografie (EUS)
-
•19.4 Rektoskopie
-
•19.5 Vyšetření tlustého střeva pomocí flexibilního endoskopu
-
•19.6 Kapslová endoskopie
-
•19.7 Bronchoskopie
-
•19.8 Cystoskopie
-
•19.9 Torakoskopie
-
•19.10 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat20 OP při aplikace infuze
-
Nyní studovat21 OP při aplikaci transfuze
-
•21.1 Funkce krve
-
•21.2 Definice transfuze
-
•21.3 Transportní nádoby pro krev, transfuzní přípravky a krevní deriváty
-
•21.4 Druhy transfuzních přípravků
-
•21.5 Důvody k podávání transfuze
-
•21.6 Druhy transfuzí
-
•21.7 Aplikace transfuze
-
•21.8 Postup výkonu
-
•21.9 Potransfuzní reakce
-
•21.10 Dokumentace pacienta
-
•21.11 Dárcovství krve
-
•21.12 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat22 OP u specializovaných ošetřovatelských činností
-
•22.1 Ošetřovatelský proces u pacienta s periferním žilním katétrem (PŽK)
-
•22.2 Ošetřovatelský proces u pacienta s cetrálním žilním katétrem (CŽK)
-
•22.3 Ošetřovatelský proces u pacienta s implantovaným podkožním žilním katétrem (portem)
-
•22.4 Ošetřovatelský proces u pacienta s arteriovenózní fistulí (AVF)
-
•22.5 Ošetřovatelský proces u pacienta s nasogastrickou sondou (NGS)
-
•22.6 Ošetřovatelský proces u pacienta s perkutánní gastrostomií (PEG)
-
•22.7 Ošetřovatelský proces u pacienta s výplachem žaludku
-
•22.8 Ošetřovatelský proces u pacienta při zajištění toalety dýchacích cest
-
•22.9 Ošetřovatelský proces u pacienta s tracheostomií
-
•22.10 Ošetřovatelský proces u pacienta s urostomií
-
•22.11 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat23 Fyziologický porod
-
Nyní studovat24 Souhrnné testovací otázky
-
7.1 Klíčové pojmy v oblasti výživy
7.1 Klíčové pojmy v oblasti výživy
Výživa
Výživa je soubor biochemických procesů, kterými organismy přijímají organické a anorganické látky nezbytné pro svůj život z vnějšího prostředí. V širším slova smyslu se jako výživa označuje nauka o některých stránkách látkové výměny, zejména o příjmu živin, jejich účelu, přeměnách a využití.
V potravě musí živočišný organismus přijímat především sacharidy, esenciální aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny, v menším množství vitamíny a podle druhu živočicha, v malých nebo větších dávkách, minerální látky. Velmi důležitý je i příjem vody, protože je nezbytná pro chemické reakce, které probíhají v buňkách.
Výživa lidí je závislá na konzumaci potravin v nezměněném nebo upraveném stavu. Mohou být rostlinného, živočišného nebo jiného původu. Zvláštní kategorie tvoří potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy nebo potravními doplňky. Jejich kvalita může být vylepšována přídatnými látkami jako jsou barviva, konzervanty, emulgátory nebo sladidla, nebo i jinak obohacovány například vitamíny nebo stopovými prvky. Energetická hodnota potravin se obvykle vyjadřuje v kilokaloriích nebo joulech.
Zdravá výživa
Zdravá výživa je taková, která udržuje organismus v rovnováze čili v homeostázi. Aby se zabránilo chronickým chorobám, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je podle dat uvedených ve sborníku Světové zdravotnické organizace nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu. Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala intoxikace organismu nadměrnou spotřebou určité látky.
Zvláštní výživa
Zvláštní výživa je nutná například při onemocnění, kdy je třeba zvýšit účinky léčby a pomoci léčebně ovlivnit stav těla a jeho tělesné procesy. Podobně jako může být nedostatečná výživa důvodem progrese nemoci, může být cílená nutriční intervence významným preventivním i léčebným faktorem. Energie získaná v potravě je využita k udržení homeostázy, a ta která není okamžitě využita, je ukládána v podobě glykogenu v játrech a ve svalech a také v podobě tuku. Pokud je strava energeticky chudá, trpí živočichové, včetně člověka podvýživou.
Ke kategorizaci tělesné hmotnosti patří BMI index - vzorec pro výpočet BMI = hmotnost/(výška x výška), který tvoří orientační model. Hmotnost se udává v kilogramech, výška v metrech. Nezohledňuje procento tukové a svalové hmoty, věk ani pohlaví. Zejména u aktivních sportovců není výsledek relevantní. Svaly v jejich těle jsou totiž daleko těžší než tuk. Nepřesné údaje udává také u dětí, těhotných a kojících žen a seniorů.
Výsledky BMI:
- méně než 18,5 - podváha,
- 18,5 – 24,9 - norma,
- 25,0 – 29,9 - nadváha,
- 30,0 – 34,9 - obezita 1. stupně,
- 35,0 – 39,9 - obezita 2. stupně (závažná),
- 40,0 a více - obezita 3. stupně (těžká).
-
Studijni_opory
-
Nyní studovat1 Ošetřovací jednotka a její vybavení
-
Nyní studovat2 OP při přijetí, přemísťování a propouštění pacienta
-
•2.1 Příjem klienta-pacienta k hospitalizaci
-
•2.2 Typy přijetí k hospitalizaci
-
•2.3 Vlastní provedení přijetí na standardní ošetřovatelskou jednotku
-
•2.4 Ukázka standardního postupu z klinické ošetřovatelské praxe
-
•2.5 Hospitalizace bez souhlasu pacienta
-
•2.6 Překlad a propuštění pacienta-klienta ze zdravotnického zařízení
-
•2.7 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat3 OP při zajišťování pohody
-
Nyní studovat4 OP u pacienta s narušenou sebepéčí a soběstačností
-
•4.1 Soběstačnost a sebepéče
-
•4.2 Testy a hodnocení sebepéče a soběstačnosti nemocného
-
•4.3 Testy a hodnocení v oblasti výživy a metabolismu nemocného
-
•4.4 Testy a hodnocení v oblasti vylučování moči, stolice a potu
-
•4.5 Faktory soběstačnosti a sebe péče
-
•4.6 Ošetřovatelský proces u pacienta s narušenou sebe péčí
-
•4.7 Hygienická péče
-
•4.8 Zvláštní péče o dutinu ústní
-
•4.9 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat5 OP při aplikaci tepla a chladu, fototerapie
-
Nyní studovat6 OP při zajištění hygieny dospělých a dětí
-
•6.1 Hygienická péče o dospělého pacienta
-
•6.2 Ošetřovatelské diagnózy v souvislosti s hygienickou péčí
-
•6.3 Koupel klienta - pacienta na lůžku
-
•6.4 Koupel klienta - pacienta ve vaně
-
•6.5 Postup a pomůcky pro hygienu nemocného
-
•6.6 Zvláštní péče o dutinu ústní
-
•6.7 Hygienická péče o dítě
-
•6.7.1 Koupání fyziologického novorozence v porodnici za asistence dětské sestry
-
•6.7.2 Zásady správného koupání novorozence v domácí péči
-
•6.7.3 Alternativní způsob hygienické péče o dítě – TUMMY TUB
-
•6.7.4 Hygienická péče o kojence na dětském oddělení
-
•6.7.5 Hygienická péče o batole na dětském oddělení
-
-
•6.8 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat7 OP při zajištění výživy dospělých a dětí
-
•7.1 Klíčové pojmy v oblasti výživy
-
•7.2 Léčebná výživa
-
•7.3 Metody podávání stravy a práce s touto činností spojené
-
•7.4 Ošetřovatelské diagnóze v oblasti výživy
-
•7.5 Výživa v průběhu hospitalizace
-
•7.6 Dietní systém – seznam diet
-
•7.7 Seznam používaných diet ve vybraném zdravotnickém zařízení
-
•7.8 Zavedení nasogastrické sondy
-
•7.9 Zajištění výživy u kojenců, batolat a dětí
-
•7.10 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat8 OP při sledování fyziologických funkcí
-
Nyní studovat9 OP při zajištění vyprazdňování
-
Nyní studovat10 OP u stomií
-
Nyní studovat11 Bariérový přístup, dezinfekce a sterilizace
-
Nyní studovat12 OP o terminálně nemocné a péče o mrtvé tělo
-
Nyní studovat13 OP při odběru, transportu a uchování biologického materiálu k vyšetření
-
Nyní studovat14 OP při lokální aplikaci léků
-
•14.1 Ošetřovatelský proces při podávání léků per rectum
-
•14.2 Ošetřovatelský proces při podávání léků kůží
-
•14.3 Ošetřovatelský proces při podávání léků do oka
-
•14.4 Ošetřovatelský proces při podávání léků do ucha
-
•14.5 Ošetřovatelský proces při podávání léků do nosu
-
•14.6 Ošetřovatelský proces při podávání léků vaginálně
-
•14.7 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat15 OP při podávání léků per os
-
Nyní studovat16 OP při aplikaci léků do dýchacích cest
-
Nyní studovat17 OP na chirurgickém oddělení
-
•17.1 Odborný úvod
-
•17.1.1 Předoperační péče
-
•17.1.2 Dlouhodobá (vzdálena) předoperační příprava 2-3 týdny před operací
-
•17.1.3 Krátkodobá předoperační příprava blízká – 24 h před operací
-
•17.1.4 Bezprostřední předoperační příprava - v den operace, 2 hodiny před operací
-
•17.1.5 Interoperační péče
-
•17.1.6 Pooperační péče
-
-
•17.2 Ošetřovatelský proces
-
•17.3 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat18 OP při punkci
-
Nyní studovat19 OP při endoskopických vyšetření
-
•19.1 Esofagogastroduedenoskopie (EGDS)
-
•19.2 Endoskopická retrográdní cholangiopankreatihografie (ERCP)
-
•19.3 Endoskopická ultrasonografie (EUS)
-
•19.4 Rektoskopie
-
•19.5 Vyšetření tlustého střeva pomocí flexibilního endoskopu
-
•19.6 Kapslová endoskopie
-
•19.7 Bronchoskopie
-
•19.8 Cystoskopie
-
•19.9 Torakoskopie
-
•19.10 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat20 OP při aplikace infuze
-
Nyní studovat21 OP při aplikaci transfuze
-
•21.1 Funkce krve
-
•21.2 Definice transfuze
-
•21.3 Transportní nádoby pro krev, transfuzní přípravky a krevní deriváty
-
•21.4 Druhy transfuzních přípravků
-
•21.5 Důvody k podávání transfuze
-
•21.6 Druhy transfuzí
-
•21.7 Aplikace transfuze
-
•21.8 Postup výkonu
-
•21.9 Potransfuzní reakce
-
•21.10 Dokumentace pacienta
-
•21.11 Dárcovství krve
-
•21.12 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat22 OP u specializovaných ošetřovatelských činností
-
•22.1 Ošetřovatelský proces u pacienta s periferním žilním katétrem (PŽK)
-
•22.2 Ošetřovatelský proces u pacienta s cetrálním žilním katétrem (CŽK)
-
•22.3 Ošetřovatelský proces u pacienta s implantovaným podkožním žilním katétrem (portem)
-
•22.4 Ošetřovatelský proces u pacienta s arteriovenózní fistulí (AVF)
-
•22.5 Ošetřovatelský proces u pacienta s nasogastrickou sondou (NGS)
-
•22.6 Ošetřovatelský proces u pacienta s perkutánní gastrostomií (PEG)
-
•22.7 Ošetřovatelský proces u pacienta s výplachem žaludku
-
•22.8 Ošetřovatelský proces u pacienta při zajištění toalety dýchacích cest
-
•22.9 Ošetřovatelský proces u pacienta s tracheostomií
-
•22.10 Ošetřovatelský proces u pacienta s urostomií
-
•22.11 Testovací otázky
-
-
Nyní studovat23 Fyziologický porod
-
Nyní studovat24 Souhrnné testovací otázky
-