Studijni_opory

7.5 Výživa v průběhu hospitalizace

7.5 Výživa v průběhu hospitalizace
 
 
Výživa je biologickou, primární potřebou člověka a je také nezbytným předpokladem udržování biologické homeostázy organismu. Výživa (jídlo a pití) neuspokojuje pouze žaludek, trávicí ústrojí, nedoplňuje jen energetické zásoby organismu. Příjem potravy je u člověka spojen s potřebami psychosociálními dále s kladným emocionálním laděním (spokojeností, radostí atd.).
Podrobnosti ve studijní opoře Ošetřovatelský proces a potřeby člověka - .
 
Výživa v průběhu hospitalizace:
- dosáhni spolupráce s pacientem,
- všímej si snědeného množství jídla pacientem, poruchy v příjmu potravy hlas lékaři, proveď záznam v ošetřovatelské dokumentaci,
- pátrej po příčinách nechutenství, zhodnoť preference v jídle.
 
Komplikace:
- odmítání stravy,
- aspirace,
- zvracení,
- dyspeptické potíže (nadýmání, regurgitace, strangulace, zvýšená flatulence),
- alergická reakce,
- nedodržování dietního režimu,
- záměna podávané stravy,
- podání stravy diabetikovi v nesouladu s inzulínem.
 
Obrázek 4 Pomůcka pro ležícího pacienta
 
Zdroj: Autor
 
Upozornění:
- při zapojování rodiny do ošetřovatelského procesu (např. krmení, pití) pouč rodinné příslušníky o možných komplikacích,
- upozorni příbuzné na rizika donášení nevhodného jídla,
- problémy, související s dopravou stravy, řeš s vedoucím dopravy,
- při propuštění pacienta anebo odchodu na propustku okamžitě odhlaš příslušné jídlo,
- pokud jde pacient na vyšetření nebo operaci a nejí, změň dietu na čajovou,
- upozorni pacienty na možnost ukládání vlastního jídla do vyhrazené lednice (jídlo nesmí být dáváno za okna a do stolečků).
 
Obrázek 5 Pomůcka pro částečně soběstačného pacienta
 

Zdroj: Autor
 
Odpovědnost:
Odpovědnosti jsou konkretizovány v pracovních náplních jednotlivých kategorií.
- lékař ordinuje dietu, kterou denně zapisuje do chorobopisu také edukuje pacienta,
- ústavní dietolog kontroluje oprávněnost a vhodnost rozepsané diety, ordinuje odpovídající nutriční podporu,
- vedoucí stravovacího provozu odpovídá za úroveň léčebné výživy,
- nutriční terapeut zajistí v případě potřeby pacientovi modifikaci některé z diet, popř. konzultuje ústavního dietologa - má poradní a kontrolní funkci ve vztahu ke staniční sestře, edukuje pacienta,
- staniční sestra zodpovídá za rozpis, objednávání a podávání stravy na oddělení,
- sestra, porodní asistentka zajišťuje dle ordinace předpis stravy pro oddělení, podává stravu pacientům, dbá na kulturu stravování, edukuje pacienta,
- ošetřovatelka, sanitářka pomáhá sestře s krmením pacientů, zajišťuje úklid pomůcek,
- provozní pracovník - pracovnice v kuchyňce zajišťuje přebírání stravy od dopravní služby, ručí za přebrané nádobí, vozy a termobedny,
- pracovníci ústavní lékárny zajišťují přípravu parenterální výživy (all-in-on).