FYVZD3100 Výživa a dietetika

Vysoká škola zdravotnická
zima 2024
Rozsah
1/0/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Mgr. Ing. Mirka Dědičová, MSc (přednášející)
Garance
Kontaktní osoba: Mgr. Iva Řehořová
Rozvrh
Pá 4. 10. 8:50–13:20 Učebna 206, Vltavská, Pá 25. 10. 8:50–13:20 Aula 103, Vltavská
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cíle studijního předmětu:
Seznámit s riziky podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří, s klinickými stavy při poruchách výživy a enterálními i parenterálními způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Poskytnout ucelené informace o správné výživě člověka se zaměřením na výživu u nemocných se specifickým onemocněním. Vysvětlit a objasnit příčiny a důsledky poruch výživy.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu student/ka umí:
- používat odbornou terminologii
- definovat zásady racionální výživy
- popsat význam výživy v rámci prevence civilizačních chorob
- popsat metody umělé výživy
- pracovat s dietním systémem
- určit stav výživy
- definovat poruchy příjmu potravy.
Osnova
  • Obsahové zaměření přednášek:
  • 1. Výživa a metabolismus. Výživa jako faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění.
  • 2. Kritéria zdravé výživy, faktory, které negativně ovlivňují zdravotní stav jednotlivce. Pyramida zdravé výživy, pitný režim. Výživová doporučení pro obyvatelstvo.
  • 3. Určování stavu výživy, index BMI, whist hip ratio, stanovení množství tuku v těle bodyfatem.
  • 4. Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa, dietní systém.
  • 5. Poruchy příjmu potravy, hlad, chronická podvýživa, obezita, mentální anorexie, bulimie.
  • 6. Enterální výživa – alternativní metody, jednotlivé složky výživy, porcovaná a kontinuální výživa. Prostředky pro umělou výživu, příprava stravy, prevence komplikací. Řešení problémových situací při výživě sondou do žaludku, duodena, při jejunostomii.
  • 7. Parenterální výživa, prostředky, komplikace, druhy výživných roztoků, dodržování časového režimu při podávání výživných roztoků.
  • 8. Výživa novorozence a kojence, složení mateřského mléka. Podpora kojení. Doporučení WHO – výživa novorozenců a kojenců. Aplikace metody krátké intervence v podpoře kojení jako nejlepšího způsobu výživy novorozenců a kojenců.
Literatura
    povinná literatura
  • SHARMA, S. a KOL. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada, 2018. ISBN 978-80-271-0228-0. info
  • KOHOUT, P., Z. RUŠAVÝ a Z. ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2. info
    doporučená literatura
  • KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. info
  • LAMSCHOVÁ, P. a P. HAVLÍČEK. Jídlo jako životní styl III.: aneb Naučte se správně jíst. Praha: Mladá fronta, 2014. ISBN 978-80-204-3492-0. info
  • KRCH, D. F. Mentální anorexie. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-807-4. info
  • BRETŠNAJDROVÁ, A. a Š. SVAČINA. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-062-1. info
Metody hodnocení
Splnění zadaného úkolu
Zápočtový test (min. 70% úspěšnost)
Informace učitele
Předmět je teoretický. Je úvodem do péče o základní potřebu člověka – výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka.

Studijní pomůcky:
STUCHLÍKOVÁ, K. Výživa a dietetika. Studijní materiál – e-learningová opora, zpracováno v rámci projektu Inovace studijního programu Ošetřovatelství a specializace ve zdravotnictví, CZ.1.07/2.2.00/28.0004, v informačním systému IS VŠZDRAV.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2021, zima 2022, zima 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.vszdrav.cz/predmet/vsz/zima2024/FYVZD3100