VŠZDRAV:VSVZD9038 Výživa a dietetika - Informace o předmětu
VSVZD9038 Výživa a dietetika
Vysoká škola zdravotnickázima 2019
- Rozsah
- 7/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Lidmila Hamplová, PhD. (přednášející)
- Garance
- doc. MUDr. Lidmila Hamplová, PhD.
Vysoká škola zdravotnická - Rozvrh
- Pá 8. 11. 12:45–14:15 Učebna 11, Duškova, Pá 22. 11. 13:40–17:25 Učebna 11, Duškova
- Předpoklady
- Anatomie, Fyziologie, Odborná latinská terminologie, Základy pedagogiky a edukace v ošetřovatelství
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Všeobecná sestra (program VŠZDRAV, OSE)
- Cíle předmětu
- Seznámit s riziky podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří, s klinickými stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Poskytnout ucelené informace o výživě člověka se specifickým onemocnění. Vysvětlit a objasnit důvody a důsledky poruch výživy ve zdraví a nemoci.
- Výstupy z učení
- - používat odbornou terminologii
- definovat zásady racionální výživy a výživy novorozenců
- popsat význam výživy v rámci prevence civilizačních chorob
- popsat metody umělé výživy
- pracovat s dietním systémem
- určit stav výživy
- definovat poruchy příjmu potravy - Osnova
- 1. Výživa a metabolismus. Kritéria zdravé výživy, faktory, které negativně ovlivňují zdravotní stav jednotlivce. Určování stavu výživy, index BMI, whist hip ratio, stanovení množství tuku v těle bodyfatem
- 2. Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa, dietní systém
- 3. Poruchy příjmu potravy, hlad, chronická podvýživa, obezita, mentální anorexie, bulimie
- 4. Enterální výživa - alternativní metody, jednotlivé složky výživy, porcovaná a kontinuální výživa. Prostředky pro umělou výživu, příprava stravy, prevence komplikací
- 5. Řešení problémových situací při výživě sondou do žaludku, duodena, při jejunostomii
- 6. Parenterální výživa, prostředky, komplikace, druhy výživných roztoků, dodržování časového režimu při podávání výživných roztoků
- 7. Výživa novorozence a kojence, složení mateřského mléka. Podpora kojení. Doporučení WHO – výživa novorozenců a kojenců
- Literatura
- povinná literatura
- STUCHLÍKOVÁ, K. Výživa a dietetika. Studijní materiál - e-learningová opora, zpracováno v rámci projektu Inovace studijního programu Ošetřovatelství a specializace ve zdravotnictví, CZ.1.07/2.2.00/28.0004.
- KRCH, D. F. Mentální anorexie. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-807-4. info
- PAPEŽOVÁ, H. Spektrum poruch příjmu potravy: interdisciplinární přístup. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2425-6. info
- KOHOUT, P., Z. RUŠAVÝ a Z. ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2. info
- GREGORA, M. a D. ZÁKOSTELECKÁ. Jídelníček kojenců a malých dětí: kojení a umělé mléko, nemléčné příkrmy, dětská obezita, vegetariánské stravování. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2716-5. info
- doporučená literatura
- MZ ČR. Strategie bezpečnosti potravin a výživy pro ČR na období let 2010-2013. (UV 61/2010) Strategie bezpečnosti potravin a výživy pro ČR na období let 2010-2013 (UV 61/2010)
- VONDRÁČEK, L., V. WIRTHOVÁ a J. PAVLICOVÁ. Základy praktické terminologie pro sestry. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3697-6. info
- NOVÁK, M. Společnost, kultura a poruchy příjmu potravin. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2010. ISBN 978-80-7204-657-7. info
- BRETŠNAJDROVÁ, A. a Š. SVAČINA. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-062-1. info
- SVAČINA, Š. Klinická dietologie. 1.vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. info
- Metody hodnocení
- Individuálním řízeným samostudiem si studenti osvojují značnou část obsahové náplně modulů, která koresponduje s obsahem vzdělávání uvedeným ve studijním plánu. Ten jim je předkládán v podobě studijních opor. Tyto studijní opory jsou připraveny vyučujícími pro každý modul jako strukturovaný text, audio nebo videonahrávky, obsahující kromě nezbytného studijního obsahu i prvky vnější a vnitřní zpětné vazby. Tyto prvky ověřují, do jaké míry studenti pochopili látku, a motivují je k dalšímu studiu. Na webovém portálu SharePoint student vypracuje testy - testové otázky za jednotlivými kapitolami. Úspěšnost musí být alespoň 70 % pro jednotlivý test. Testy lze vypracovávat opakovaně. Při opakovaném spuštění se mění otázky a zaznamenává se ve výpise testů další pokus a jeho výsledek. Po úspěšném vypracování jednotlivých testů vypracuje student souhrnný test, který je náhodně vygenerován ze složky, která obsahuje minimálně 300 otázek. Úspěšnost souhrnného testu musí být alespoň 60 %. Vyučující na webovém portále SharePoint v části Testy ve složce Výsledky testů zkontroluje vypracování jednotlivých testů a výsledky testů.
Studenti dále řeší zadané úkoly, např. případové studie, prezentace nebo seminární práce, které jsou hodnoceny a kontrolovány vyučujícím a jsou také součástí portfolia studenta. Portfolio je předkládáno při SZZK jako doklad o aktivním naplnění samostudia. - Informace učitele
- Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávaní. Součásti je hodnoceni stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.
Rozsah individuální práce studentů: 5 hodin
Obsahové zaměření individuální práce studentů:
1. Výživa jako faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění. Pyramida zdravé výživy, pitný režim
2. Určování stavu výživy, jak určit přiměřenou hmotnost, Brocův index
3. Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa, dietní systém - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.vszdrav.cz/predmet/vsz/zima2019/VSVZD9038