VŠZDRAV:PAVZD1121 Výživa a dietetika - Informace o předmětu
PAVZD1121 Výživa a dietetika
Vysoká škola zdravotnickáléto 2025
- Rozsah
- 1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Lidmila Hamplová, PhD. (přednášející)
Mgr. Radka Šmídová (přednášející) - Garance
- doc. MUDr. Lidmila Hamplová, PhD.
Vysoká škola zdravotnická
Kontaktní osoba: Mgr. Iva Řehořová - Předpoklady
- KREDITY_MIN(25)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Porodní asistence (program VŠZDRAV, PA)
- Porodní asistentka (program VŠZDRAV, POR)
- Cíle předmětu
- Cíle studijního předmětu:
seznámit s riziky podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří, s klinickými stavy při poruchách výživy a enterálními i parenterálními způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Poskytnout ucelené informace o správné výživě člověka se zaměřením na výživu těhotných a kojících žen a novorozenců, kojenců, žen se specifickým onemocněním. Vysvětlit a objasnit příčiny a důsledky poruch výživy. Aplikovat metodu krátké intervence v podpoře kojení jako nejlepšího způsobu výživy novorozenců a kojenců - Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu student/ka umí:
- používat odbornou terminologii
- definovat zásady racionální výživy těhotné ženy a výživy novorozenců
- popsat význam výživy v rámci prevence civilizačních chorob
- popsat metody umělé výživy
- pracovat s dietním systémem
- určit stav výživy
- definovat poruchy příjmu potravy. - Osnova
- Obsahové zaměření přednášek:
- 1. Výživa a metabolismus. Výživa jako faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění.
- 2. Kritéria zdravé výživy, faktory, které negativně ovlivňují zdravotní stav jednotlivce. Pyramida zdravé výživy, pitný režim. Výživová doporučení pro obyvatelstvo.
- 3. Určování stavu výživy, index BMI, whist hip ratio, stanovení množství tuku v těle bodyfatem.
- 4. Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa, dietní systém.
- 5. Poruchy příjmu potravy, hlad, chronická podvýživa, obezita, mentální anorexie, bulimie.
- 6. Enterální výživa – alternativní metody, jednotlivé složky výživy, porcovaná a kontinuální výživa. Prostředky pro umělou výživu, příprava stravy, prevence komplikací. Řešení problémových situací při výživě sondou do žaludku, duodena, při jejunostomii.
- 7. Parenterální výživa, prostředky, komplikace, druhy výživných roztoků, dodržování časového režimu při podávání výživných roztoků.
- 8. Výživa novorozence a kojence, složení mateřského mléka. Podpora kojení. Doporučení WHO – výživa novorozenců a kojenců. Aplikace metody krátké intervence v podpoře kojení jako nejlepšího způsobu výživy novorozenců a kojenců.
- Literatura
- povinná literatura
- KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. info
- LAMSCHOVÁ, P. a P. HAVLÍČEK. Jídlo jako životní styl III.: aneb Naučte se správně jíst. Praha: Mladá fronta, 2014. ISBN 978-80-204-3492-0. info
- KOHOUT, P., Z. RUŠAVÝ a Z. ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2. info
- doporučená literatura
- MZ ČR. Strategie bezpečnosti potravin a výživy pro ČR na období let 2010-2013. (UV 61/2010)
- ČERMÁKOVÁ, B. K porodu bez obav. Brno: Cpress, 2017. ISBN 978-80-265-0579-2. info
- SAIBERTOVÁ, S. Vybrané kapitoly ošetřovatelství pro nutriční terapeuty. Brno: 201: Masarykova univerzita,, 2016. ISBN 978-80-210-8155-0. info
- VONDRÁČEK, L., V. WIRTHOVÁ a J. PAVLICOVÁ. Základy praktické terminologie pro sestry. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3697-6. info
- KRCH, D. F. Mentální anorexie. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-807-4. info
- PAPEŽOVÁ, H. Spektrum poruch příjmu potravy: interdisciplinární přístup. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2425-6. info
- NOVÁK, M. Společnost, kultura a poruchy příjmu potravin. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2010. ISBN 978-80-7204-657-7. info
- KOHOUT, P., Z. RUŠAVÝ a Z. ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2. info
- GREGORA, M. a D. ZÁKOSTELECKÁ. Jídelníček kojenců a malých dětí: kojení a umělé mléko, nemléčné příkrmy, dětská obezita, vegetariánské stravování. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2716-5. info
- BRETŠNAJDROVÁ, A. a Š. SVAČINA. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-062-1. info
- SVAČINA, Š. Klinická dietologie. 1.vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. info
- Informace učitele
- Předmět je součástí teoretického základu pro ošetřovatelskou péči v práci porodní asistentky. Je úvodem do péče o základní potřebu člověka – výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka.
Studijní pomůcky:
STUCHLÍKOVÁ, K. Výživa a dietetika. Studijní materiál – e-learningová opora, zpracováno v rámci projektu Inovace studijního programu Ošetřovatelství a specializace ve zdravotnictví, CZ.1.07/2.2.00/28.0004, v informačním studijním systému.. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.vszdrav.cz/predmet/vsz/leto2025/PAVZD1121