Multikulturní ošetřovatelství

2.3.2 Stravování

2.3.2 Stravování
 
 
V islámské kultuře je příjem potravy považován za společenskou událost, a pokud je to možné, vždy se setkává celá rodina. Muslimové jsou velmi pohostinní - každému hostovi, který přijde v jakoukoliv hodinu je nabídnuta domácí strava. Pokud by takový host odmítl, považoval by to muslim za urážku. Muslimům je zakázáno jíst vepřové maso a veškeré výrobky, které z něho byly vyrobeny. Ortodoxní muslim navíc nepožije ani maso upravené na sádle či nůž, který byl použit při krájení vepřového masa. Muslimové mohou jíst maso, které bylo speciálním způsobem poraženo, nikoliv však z poražených zvířat. V jejich skladbě jídelníčku se objevuje hojně maso drůbeží a hovězí. Z mořských živočichů jsou to převážně ryby, které mají šupiny a druhy měkkýšů (humr). Jídlo muslimové převážné berou pravou rukou, levá je totiž určena „k nečistým účelům.“ Na rozdíl od většiny Evropanů muslimové chléb nekrájí nožem, ale lámou a vodu nesrkají ani nahlas nehltají. Voda se podle nich má vždy vypít všechna, případně nabídnout sousedovi, nikdy by se neměla vylévat. Ohledně alkoholu jsou muslimové přísní abstinenti, a to platí u alkoholu v jakékoli podobě (Ivanová, 2005; Ševčíková, 2008).