Vyziva_a_dietetika

9 Dietní systém

9 Dietní systém
 
 

9.3 Testovací otázky

 
Léčebná výživa ordinovaná při pobytu ve zdravotnických a sociálních zařízeních je definována jako výživa komplexní. Diety jsou sestaveny tak, aby jejich nutriční hodnoty byly adekvátní potřebám pacientů a současně splňovaly požadavek prevence vzniku nutričních deficitů či podvýživy. Dieta je nezastupitelnou součástí léčebného procesu.
 
Dieta je soubor výživových opatření, jejichž uplatnění zlepší kompenzaci onemocnění, zmírní nebo odstraní obtíže pacienta, případně umožní využít diagnostický postup. Do tohoto souboru patří jak nutriční specifikace dané diety, tak i technologické postupy a rozbor surovin s ohledem na vhodné, nevhodné a za určitých podmínek použitelné (Urbánek, 2010).
 
Dietní systém je dokument specifický pro každé zdravotnické a sociální zařízení. Jeho vydání je garantováno ředitelem zařízení. Dietní systém určuje, jaké diety jsou ve zdravotnickém či sociálním zařízení připravovány a specifikuje je. Z toho taktéž vyplývá, podle kterých pravidel jsou připravovány pokrmy v daném zařízení (technologické postupy přípravy a surovinové normy).
 
K základním bodům patří:
1. Poskytovatel péče má povinnost vypracovat dietní systém sestavený podle potřeb daného zařízení. Tento dokument vypracují nutriční terapeuti, ve zdravotnickém zařízení ve spolupráci s dietologem s požadavky na konkrétní dietu. Tento systém musí umožňovat návaznost na užívání optimálních forem výživy pro konkrétní nemocné pacienty, zejména možnost kombinování enterální či parenterální výživou.
2. Léčebnou výživu ve zdravotnických zařízeních sestavují nutriční terapeuti a nutriční asistenti v souladu se svými kompetencemi. U diet, které svým principem nemohou být nutričně plnohodnotné, navrhuje adekvátní doplňky.
 
Základním požadavkem při tvorbě dietního systému či novelizaci musí být vždy aktualizace podle soudobých poznatků, individualizace stravy pro pacienty a prevence malnutrice. Výhodná a žádoucí je i spolupráce s rodinou, zejména při možnosti doplnění individuální stravy pro pacienta. Již nyní je třeba zohledňovat glykemický index potravin a hlavně pokrmů, brát zřetel na obsah mastných kyselin, doplňování vlákniny, standardizovaný příjem vitaminu K, využití funkčních potravin, ale také přizpůsobit časový harmonogram. Potřebné je vždy dodržet legislativu, aby strava byla připravena bezpečným způsobem.
 
Literatura:
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
KASTNEROVÁ, M. Poradce pro výživu. České Budějovice: Nová Forma, 2011. 377 s. ISBN 978-80-7453-177-4-7.
KUDLOVÁ, E. et al. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.
KOHOUT, P. et al. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. 113 s. ISBN 978-80-872-5005-1.
KOMOŇOVÁ, A. Nové trendy v léčebné výživě – nutriční postupy při léčbě pacienta. In: Interní medicína. 2010, roč. 12, s 390-394. ISSN 1210-0404.
SATINSKÝ, I., KOVÁŘŮ, D. Výživa a dietetika. Opava: Slezská univerzita v Opavě – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, 2008. 80 s. Operační program Rozvoj lidských zdrojů (studijní opora).
KUDLOVÁ, E. et al. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.
MIKŠOVÁ, Z. et al. 2006. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2006. 248 s. ISBN 80-247-1412-6.
SVAČINA, Š. et al. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2012. 341 s. ISBN 978-80-7387-347-9.
SVAČINA, Š. et al. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upravené vydání. Praha: Triton, 2013. 331 s. ISBN 978-80-7387-699-X.
SVAČINA, Š. et al. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
URBÁNEK, L. et al. Klinická výživa v současné praxi. 2 upravené vydání. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010. 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9.
VYTEJČKOVÁ, R. et al. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné l. Praha: Grada Publishing, 2011. 232 s. ISBN 978-80-247-3419-4.
ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. 2. rozšířené a aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2008. 542 s. ISBN 978-80-247-2844-5.