Vyziva_a_dietetika

11.5 Bioprodukty, biopotraviny

11.5 Bioprodukty, biopotraviny
 
 
 
Bioprodukty, biopotraviny
Hlavním cílem ekologického zemědělství je vyrábět produkty kvalitní jakosti, čehož má být dosaženo nepoužíváním umělých hnojiv a pesticidů, geneticky modifikovaných organismů, umělých krmiv s přidanými látkami (hormony, antibiotiky apod.). Zbytky takových látek zůstávají i v konečném produktu a konzumací se dostávají do těla. Tato rezidua pak mohou přispívat ke vzniku různých civilizačních nemocí. Ekologické zemědělství je v zásadě postaveno na používání co nejvíce přírodních látek, díky čemuž se riziko vzniku výše uvedených nemocí minimalizuje. Bioproduktem je surovina rostlinného nebo živočišného původu nebo hospodářské zvíře získané v ekologickém zemědělství podle předpisů Evropských společenství. Biopotravinami se rozumí potraviny, které byly vyrobené za podmínek uvedených v zákoně o ekologickém zemědělství a předpisech Evropských společenství, které musí splňovat požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost. Rozdíl mezi těmito pojmy spočívá v tom, že bioprodukty se používají jen k výrobě biopotravin, kdežto výrobek označený jako biopotravina nemusí obsahovat jen bioprodukty. Některé výzkumy se zabývaly otázkou, jestli jsou biopotraviny zdravější, než potraviny z konvenční.  Některé výsledky výzkumy došly k závěru, že biopotraviny jsou prokazatelně zdravější, že obsahují více prospěšných látek, některé další výzkumy naopak tvrdily, že jsou na tom, co se obsahu živin a vitaminů týká, stejně jako potraviny, které pocházejí z konvenčního zemědělství. Nejnovější výsledky ovšem hovoří jasně a dávají za pravdu zastáncům biopotravin. Dle výzkumu, na kterém pracovalo 31 evropských výzkumných středisek a univerzit, jsou biopotraviny nutričně hodnotnější a obsahují méně nežádoucích látek než potraviny vyráběné ze surovin produkovaných konvenčním zemědělstvím. Konkrétně výsledky prokázaly, že vzorky z ekologických produkčních systémů obsahují více vitamínů, antioxidantů nebo nenasycených mastných kyselin prospěšných pro organizmus. Testy také prokázaly nižší obsah těžkých kovů či pesticidů. Důvod, proč biopotraviny jsou bohatší na nutriční hodnoty, je ten, že díky nepoužívání dusíkatých hnojiv, a jiných syntetických látek, není rostlina zamořena různými chemikáliemi a navíc má čas dostatečně vyrůst tak, jak je jí přirozené, čímž se v ní tvoří mnohem více aromatických látek. Výhodou biopotravin tedy není jen vyšší obsah zdraví prospěšných látek, ale také jejich malý vliv na zhoršování stavu životního prostředí, který je dán ekologickým způsobem jejich produkce, s minimálními negativními následky pro složky životního prostředí.