Vyziva_a_dietetika

10.5 Dieta při hypertenzi

10.5 Dieta při hypertenzi
 
 
V dietní léčbě hypertenze se snižuje množství sodíku ve stravě. Důležité je i využití dalších diet. Sledujeme i množství draslíku v krvi a podle výsledků zvyšujeme jeho příjem až na 7 g za den.
 
Rozdělení neslaných diet:
a) mírné omezení soli – množství sodíku cca 2 g/den
- nepodávat solí konzervovaných potravin,
- při přípravě pokrmů solit pouze podle doporučeného množství soli na den,
- nepít minerálky, alkoholické nápoje, větší množství silného černého čaje a zrnkové kávy,
- povolené množství ve 2,5 g NaCl je 1 g Na.
 
b) přísná neslaná dieta – množství sodíku ˂ 1 g/den – bez použití soli
- neslanou chuť zastřít přídavkem kořenové zeleniny při vaření,
- nevhodné jsou sýry, slané pečivo, potraviny obsahující větší množství Na,
- nepoužívat ostré koření – kari, chilli aj.,
- zabránit přepáleným tukům,
- nezařazovat polévky,
- zvýšit příjem ovoce a zeleniny (0,5–1 kg denně).
 
Zvýšený efekt diety může být dán i kombinací účinku omezení soli a redukce energetického příjmu.
 
Hlavní dietní zásady:
- dodržovat základní pravidla zdravé výživy,
- zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny,
- zařadit do stravy mononenasycené tuky a polynenasycené omega 3 tuky,
- omezit příjem nasycených tuků,
- zařadit do stravy draslík, který podporuje snižování krevního tlaku (banány, brambory, cuketa, meloun, pomeranče),
- omezit sůl a slaná jídla,
- snížit příjem rafinovaného cukru,
- omezit alkohol a slazené nápoje.
 
Doporučené potraviny:
- celozrné pečivo,
- maso (drůbeží, libová šunka),
- ryby,
- mléčné výrobky (neslané sýry, polotučné mléko a jogurty),
- ovoce (zejména citrony a grapefruity),
- zelenina (zejména česnek a petržel),
- mononenasycené tuky (olivový olej, řepkový olej, mandle),
- polynenasycené tuky (tučné ryby, rybí tuk, lněný olej, dýňová a slunečnicová semínka),
- jídla a ochucovadla s nízkým obsahem soli.
 
Nevhodné potraviny:
- maso (červené maso, fast food, uzeniny),
- brambůrky,
- mléčné výrobky (slané a tučné sýry, tučný tvaroh),
- nakládaná a konzervovaná zelenina,
- sůl, slaná jídla, hořčice, kečup,
- vody s vyšším obsahem minerálních látek,
- alkohol ve větším množství.