Vyziva_a_dietetika

11 Životní prostředí ve vztahu k výživě a dietetice

11 Životní prostředí ve vztahu k výživě a dietetice
 
 
 
Životní prostředí si nemůžeme lehce vybrat, proto bychom měli v životě hledat něco pozitivního pro zachování zdraví (správná výživa, dobré stravovací návyky, dobrý životní styl, pobyt na horách apod.). Za mnohé nemoci a potíže může stále více znečištěné prostředí, nevhodná strava a špatné životní návyky. Kvalita prostředí má vliv na kvalitu potravin. Například potraviny s vysokým obsahem nežádoucích a jedovatých chemikálií mají vysoký vliv na vznik zhoubných onemocnění a alergie.
 
Literatura:
ANON. Informace o právních předpisech ekologického zemědělství. [online]. 2014. [cit. 14. 05. 2014]. Dostupné z: https://www.bispotrebitel.cz/page.php?selected=1276&year=2009.
ANON. Reformy společné zemědělské politiky. [online]. Praha: EurActiv, 2014. [cit. 20. 05. 2014]. Dostupné z: http://www.euractiv.cz/zemedelstvi0/link-dossier/reformy-spolen-zemdlsk-politiky.
HOMOLKA, P. et al. 2005. Ekologické zemědělství – zdroj bezpečných krmiv a potravin. [online]. Praha: Vědecký výbor výživy zvířat [cit. 14. 05. 2014]. Dostupné z: http://www.vuzv.cz/sites/File/.../Homolka -ekologicke zemedelstvi.pdf
KRÓLOVÁ, K. Hygiena a výživa ll. Karviná: Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2011. 119 s. ISBN 978-80-7248-635-9.
KUDLOVÁ, E. et al. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.
MOUDRÝ, J. Bioprodukty. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR, 1997. 37 s. ISBN 80-7102-138-1.
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Akční plán ekologického zemědělství. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2010. 32 s. ISBN 978-80-7434-007-9.
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014–2020. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2014. 19 s. ISBN 978-80-7434-148-9.
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. 2014. Ekologické zemědělství. [online]. Praha: eAGRI zemědělství. [cit. 20. 05. 2014]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. 2014. Co přinesla novela zákona o ekologickém zemědělství? [online]. Praha: eAGRI zemědělství. [cit. 13. 06. 2014]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/zemědělství/ekologicke-zemedelstvi/aktuality.
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. 2014. Loga pro ekologické zemědělství. [online]. Praha: eAGRI zemědělství. [cit. 13. 06. 2014]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/zemědělství/ekologicke-zemedelstvi/loga-a-znaceni/.
MITERPÁKOVÁ, M., JURIŠ, P. Hygiena, bezpečnost potravín a vody. Košice: Herlequin, s. r. o., 2010. 85 s. ISBN 978-80-89082-23-0.
NĚMEČEK, S. Vyhláška č. 83/2014 Sb. In Sbírka zákonů České republiky. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky, 2014. S. 873–883 ISSN 1211-1244.
PÁNEK, J. et al. Základy výživy. Praha: Svoboda Servis, 2002. 206 s. ISBN 80-86320-23-5.
PARLAMENT ČR. Zákon č. 242/2000 Sb. In: Sbírka zákonů České republiky. Praha: Parlament České republiky, 2000. S. 3499–3511.
PARLAMENT ČR. Zákon č. 344/2011 Sb. In: Sbírka zákonů České republiky. Praha: Parlament České republiky, 2011. S. 4330-4337.
PAVELKOVÁ, J. 90 argumentů ro ekologické zemědělství. Olomouc: Bioinstitut, 2007. 16 s. ISBN 978-80-87080-07-8.
VÁCLAVÍK, T. Ekologické zemědělství a biodervizita. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2006. 21 s. ISBN 80-7084-485-x.
Zídek, T. Postavení agrárního sektoru v rozvoji venkova a jeho význam v SZP EU. In: Budoucnost společné zemědělské politiky EU. Sborník z konference. Praha: IREAS, Institut pro strukturální politiku, o. p. s., 2004. S. 41–49.