Vyziva_a_dietetika

8.1 Postavení dietetiky v léčbě nemocných

8.1 Postavení dietetiky v léčbě nemocných
 
 
Dietetika je jednou z nejstarších oborů medicíny a její začátky sahají do starověkého Řecka. Tak jako je plnohodnotná výživa základem dobrého zdraví, tak je dieta odpovídající potřebám nemocného důležitou součástí léčení řady onemocnění. Zavedení určité diety musí přirozeně předcházet podrobné lékařské vyšetření a stanovení správné diagnózy. Použití nesprávné diety může pacientovi přitížit. V průběhu podávání diety musí ošetřující lékař sledovat pomocí laboratorních vyšetření i odpovědí pacienta na léčbu doplněnou léčebnou dietou. Kromě toho musí kontrolovat i zásobení pacienta nezbytnými živinami, poněvadž v průběhu nemoci se mohou potřeby pacienta měnit.
 
Dietoterapie (léčebná výživa) je součást léčebně preventivní péče, která významně ovlivňuje léčebný proces. Zahrnuje několik typů výživy lišících se podle způsobu podání, které se používají samostatně nebo v kombinaci:
- dieta (výživa per os),
- enterální výživa,
- parenterální výživa.
Význam diety se v léčbě nemocných postupně mění. Onemocnění je tak možné z tohoto hlediska rozdělit na tři skupiny:
- nemoci, kde má dieta zásadní význam a onemocnění bez edukace o dietě nelze léčit (například obezita, cukrovka, podvýživa, nemoci pankreatu, celiakie, pooperační stavy),
- nemoci, kde je dieta v léčbě důležitá, ale význam klesá (například dna, hypertenze, nedostatek železa, vápníku, ledvinová onemocnění),
- nemoci, kde dietní léčba význam ztratila a je snad jen doplňková.
 
Léčebná výživa je poskytována na několika úrovních:
Základní léčebná výživa je podávána v každém léčebném zařízení lůžkového typu. Musí být zajištěna strava racionální, diabetická, s omezením tuku, šetřící, bezlepková a dieta při fenylketonurii. V nemocnicích je zajišťována oddělením léčebné výživy a stravování podle vlastních dietních systémů schválených ředitelem nemocnice, jehož poradním sborem je stravovací komise.
Specializovaná léčebná výživa je podávána v nemocnicích krajských a fakultních. Zahrnuje základní léčebnou výživu s využitím kombinace s enterální či parenterální výživou a o nutriční péči s možností kompletní nutriční bilance.
Vysoce specializovaná léčebná výživa je poskytována na některých specializovaných pracovištích a zahrnuje například výživu potřebnou pro komplikované stavy, rozsáhlé operační postupy, malabsorbce, intenzivní nutriční postupy, výživové postupy sestavené dle požadovaného zastoupení jednotlivých živin. Pracoviště rovněž poskytuji odbornou a konzultační spolupráci ostatním zařízením.
 
Léčebná výživa se využívá při různých chorobách. Výběr a úprava stravy při některých chorobách může příznivě ovlivnit průběh onemocnění a je součástí léčebného plánu. Zásadou léčebné výživy je co nejvíc přiblížit stravu racionální stravě zdravého člověka.
Léčebného účinku stravy se dosáhne:
- změnou množství stravy (pokles nebo vzestup hmotnosti),
- změnou poměru základních živin (například bílkovin, glycidů),
- výběrem potravin,
- technologickou úpravou stravy (výběr pouze některých technologií a mechanické přípravy),
- změnou časového rozvržení stravy (časté podávání jídla).