Vyziva_a_dietetika

10.4 Dieta při onemocnění diabetu melitu

10.4 Dieta při onemocnění diabetu melitu
 
 
Základ diety při diabetu tvoří pestrá, vyrovnaná strava, která podporuje udržování přiměřené tělesné hmotnosti. Hlavní skupiny potravin dodávají potřebné živiny – cukry, tuky a bílkoviny, společně s vitaminy, minerálními látkami a vlákninou.
Hlavní dietní zásady:
- dodržovat základní pravidla zdravé výživy,
- jíst 3 velká jídla denně s přestávkami 4–5 hodin,
- dodržovat malou dopolední a odpolední přesnídávku,
- každé jídlo by mělo obsahovat sacharidy,
- převahu by měly tvořit potraviny obsahující sacharidy, které se pomaleji vstřebávají,
- omezit bílý cukr,
- vyhnout se používání nasycených tuků,
- používat olivový nebo řepkový olej,
- na minimum omezit lůj, margaríny a sádlo,
- bílkoviny mají tvořit 20 % z celkového příjmu kalorií,
- vybírat potraviny bohaté na vlákninu,
- konzumovat polotučné mléčné výrobky,
- vybírat sýry s nejvíce 20 % tuku v sušině,
- koření, byliny a neškrobnatou zeleninu lze jíst ve větším množství,
- omezit vnitřnosti, plnotučné mléčné výrobky, dresinky, moučníky,
- nejíst smažená jídla,
- nejíst uzeniny,
- nejíst uzené a solené ryby,
- nejíst průmyslově vyráběné pečivo,
- omezit solení hotových jídel,
- pít dietní a neslazené nápoje,
- dbát na dostatečný pitný režim,
- alkohol lze konzumovat příležitostně v malém množství.
 
Jak zabránit hypoglykemii při dietě:
- jíst pravidelně tři jídla denně a malou dopolední a odpolední přesnídávku,
- mezi hlavními jídly dodržovat přestávku 4-5 hodin,
- jíst vyváženou stravu,
- vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem,
- každé jídlo by mělo obsahovat bílkoviny, které brání hypoglykemii,
- orientovat se ve výměnných jednotkách.
 
Jak zabránit hyperglykemii při dietě:
- omezit potraviny s velkým množstvím cukrů,
- orientovat se ve výměnných jednotkách.
 
Výměnné (chlebové) jednotky:
Znalost výměnných jednotek usnadňuje diabetikům stravování tím, že potravinu s určitým počtem výměnných jednotek lze měnit za jinou se stejným počtem jednotek, aniž by bylo potřebné měnit dávku inzulínu. Jedna výměnná jednotka obsahuje vždy 12 gramů sacharidů. Orientace v hodnotách výměnných jednotek je pro diabetika podstatná.