Vyziva_a_dietetika

5.1 Příprava a podávání stravy v domácím prostředí

5.1 Příprava a podávání stravy v domácím prostředí
 
 
Zdravé výživové návyky se utvářejí již od útlého dětství v rodině a měly by být posilovány ve školských zařízeních. U dospělé populace by se měli na výživové prevenci nejvíce podílet praktičtí lékaři a sestry v jejich ordinacích. Nejdůležitějším motivem ke změně výživových zvyklostí bývá pro ně nemoc. Domácí stravování s sebou nese mnohé výhody. V první řadě přesně víme, z jakých surovin jídlo připravujeme a tedy co jíme. Nečekají na nás žádná překvapení v podobě přemíry konzervantů nebo nevhodných přísad. Také máme úplnou kontrolu nad množstvím jídla, které sníme. Na talíř si připravíme přesně tolik jídla, kolik potřebujeme a zároveň máme zcela volnou ruku v nahrazování surovin z daného receptu surovinami zdravějšími. Nedílnou výhodou domácího stravování je také značná finanční úspora, kterou v dnešní době ocení nejedna domácnost. Domácí stravování je přínosné nejen pro dospělé, pacienty v domácím prostředí, ale také pro děti. Jsou to ty samé návyky, jež mohou zlepšit nebo také zásadním způsobem zhoršit jejich životní styl i zdraví v dospělosti.