Vyziva_a_dietetika

10.7 Dieta při poruchách imunity a alergií

10.7 Dieta při poruchách imunity a alergií
 
 
Imunitní a alergické reakce jsou komplexní děje. Cizorodá látka dokáže do organizmu pronikat jakýmkoli povrchem. Imunita a výživa představují jednu z vědecky nejproblematičtějších oblastí dietologie. Nejprve se uplatňují imunoglobuliny mateřského mléka a pak vlastní imunoglouliny. Kojení má význam v prevenci vzniku infekcí, alergií a autoimunitních onemocnění. Z imunologického hlediska působí potrava komplexně. Dietní ovlivnění imunity je do značné míry spekulativní. Cukry mají imunitně malý význam. Protizánětlivě působí zejména bílkovinná strava a omega-3 mastné kyseliny. Vztah vitaminů A, C, D, E k ovlivnění imunitních funkcí nebyl zatím prokázán.  V současné době spíše platí, že žádné potravinové doplňky ani diety nejsou schopny zásadně ovlivnit imunitní reakce, pouze u dětí může výživa podporovat rozvoj imunity a bránit rozvoji alergií. Potencionálním dietním působením na imunitu jsou živé kultury. V jogurtových výrobcích je významná přítomnost Actimelu. Je to živá kultura Lactobacillus cassei immunitas. Přirozenou cestou ovlivňuje obranyschopnost organismu.
 
Potravinové alergie
Nesnášenlivost potravin se může projevovat více způsoby. Nutné je rozlišit jednak alergii na určité potraviny, nebo nesnášenlivost některých druhů potravin, která může pramenit z nedostatku enzymů, uvolnění histaminu aj. V případě alergie se jedná o nadměrnou reakci imunitního systému na určitou potravinu. Objevují se otoky, výtoky z nosu, dušnost, slzení, kožní reakce a zažívací potíže. Při zanedbání těchto příznaků může nastat i smrt v důsledku selhání krevního oběhu nebo udušení.
 
Mezi nejčastěji alergizující potraviny patří:
- ryby,
- mořské plody,
- vejce,
- mléko,
- sója,
- luštěniny (nejvíc arašídy),
- ořechy (mandle, vlašské ořechy),
- semínka,
- ovoce (nejčastěji banány, broskve, citrusy, jablka, jahody, třešně, švestky),
- koření.
 
Hlavní dietní zásady:
- kojit alespoň po dobu 4 měsíců,
- do 6 měsíců věku nepodávat citrusy, ořechy, vejce a pšeničné výrobky,
- vyloučit podezřelé potraviny z jídelníčku a po určité době její opětovné pokusné
podání (v případě reakce je daná potravina příčinou alergie).
 
Alergie na ryby a mořské plody:
Typické potravinové alergie jsou vyvolány především rybami a mořskými plody. Hlavním alergenem je bílkovina rybí svaloviny. Používaný rybí tuk může být taktéž alergenem. Spektrum přijímaných potravin mořského původu je široké (krevety, sépie, langusta, ústřice aj.). Doporučuje se nejíst ryby ani potraviny s příměsí ryb. Mezi různými typy ryb můžou být zkřížené reakce. Na sladkovodní ryby máme po generace pěstovanou snášenlivost
 
Alergie na mléko a nesnášenlivost mléka:
- u dětí s alergií na mateřské mléko je nutné používat hydrolyzované bílkovinné směsi,
- vyloučení mléka zahrnuje veškeré druhy mléka, mléčných výrobků, mléčnou bílkovinu, syrovátku, laktózu, mléčný či syrovátkový cukr,
- máslo a tvrdé sýry lze jíst při mírné laktózové intoleranci, stejně jako jogurt a kozí mléko,
- absolutní vyloučení mléčných výrobků by nemělo trvat déle než tři roky, alergie po té době obvykle u dětí ustoupí.
 
Vhodné tipy na vaření:
- máslo nahradit sójovým či kozím máslem nebo margarinem,
- mléko nahradit vodou, při pečení ovocným džusem,
- při zahušťování použít pyré z tofu místo mléka,
- kondenzované mléko lze nahradit kombinací sójového mléka a vanilkového pudinku,
- při přípravě bramborové kaše použít místo mléka jablečnou šťávu nebo olej s trochou vody či vývaru apod.
 
Alergie na arašídy:
- vyloučit arašídy a všechny ořechy z jídla,
- nepoužívat kosmetiku s obsahem ořechového oleje,
- arašídy a ořechy mohou být obsaženy v ořechových pomazánkách, ve výrobcích hydrolyzovaným rostlinným olejem, cereáliích, sušenkách, koláčcích, divoké rýži, dresincích apod.
 
Alergie na sóju:
- vyloučit sójový olej, masové a rybí výrobky obsahující sóju, orientální omáčky, pečivo, dezerty, zákusky aj.
 
Alergie na pšenici:
- vyloučit nebo omezit pšeničné výrobky,
- doplňovat stravu vitaminy B a vlákninou.
 
Vhodné potraviny: amarant, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, proso, rýže.
 
Zakázané potraviny: chléb, koláče, otruby, pizza, pšeničná mouka, suchary, strouhanka, sušenky, veka, výrobky obsahující pšenici.
 
Alergie na vejce:
- z jídelníčku vyloučit čerstvá i sušená vejce,
- vyhnout se vaječnému lecitinu,
- vyloučit výrobky obsahující vejce.