Vyziva_a_dietetika

11.5.4 Cena biopotravin

11.5.4 Cena biopotravin
 
 
Cena biopotravin
Cena biopotravin je asi o 25–30 % vyšší než cena konvenčních potravin, přesto nás vychází levněji oproti běžným potravinám. Od poloviny minulého století byli zemědělci podporováni ve výrobě velkého množství jídla s co nejmenšími náklady. To si vyžádalo zásahy do zemědělství v podobě umělých hnojiv, růstových hormonů a jiných chemických přípravků. Následovala řada problémů a ekologických katastrof. (BSE, znečištění vodních zdrojů). Obecně lze konstatovat, že cena potravin organického původu odráží cenu pravých přírodních potravin a ne hodnotu jejich chemických napodobenin. Navýšení ceny u těchto potravin podstatně záleží na druhu potraviny, její nákladnosti na výrobu a prodejnosti. Často se hovoří o tzv. spravedlivé ceně biopotravin, že v téhle vyšší ceně je zohledněna i ochrana lidského zdraví a přírodních zdrojů.