Zdravy_zivotni_styl

6.1.4 Mentální anorexie a mentální bulimie

6.1.4 Mentální anorexie a mentální bulimie
 
  
Mentální anorexie a mentální bulimie jsou psychosomatická onemocnění, jejichž podstatou je záměrně nízký energetický příjem z potravy.
Mentální anorexie je restriktivní forma poruchy příjmu potravy charakterizovaná ubýváním na váze, které je úmyslné a udržované.
Mentální bulimie je tzv. „vypuzovací“ forma poruch příjmu potravy.
Příčinou obou typů poruch příjmu potravy je komplex celé řady faktorů z oblasti psychické a sociální.
 
Diagnostická kritéria mentální anorexie (dle mezinárodní klasifikace nemocí MKN 10):
- Úbytek hmotnosti (nebo u dětí chybění přírůstku hmotnosti) minimálně o 15 % oproti tělesné hmotnosti normální pro daný věk a výšku nebo BMI index je 17,5 a méně
- Hmotnost si pacient/pacientka snižuje sám/sama dietami
- Vnímání sebe sama jako příliš tlusté/tlustého, přetrvávající strach z tloušťky, zkreslené představy o vlastním těle
- Výrazná porucha hypotalamo-hypofyzo-gonadální osy projevující se u žen amenoreou, u mužů ztráta libida a potence
- Při začátku před pubertou je tato opožděna či zastavena
- Ztráta menstruace, nespavost, nesoustředěnost.
 
Negativní zdravotní důsledky mentální anorexie:
- Metabolismus - snížená hladina draslíku, edémy, metabolická alkalóza
- Gastrointestinální trakt - hypertrofie příušních žláz, zpomalené vyprazdňování žaludku, zácpa, záněty slinivky břišní
- Kardiovaskulární systém - bradykardie, hypotenze, srdeční arytmie
- Hematologické problémy - anémie, trombocytopénie, hypercholesterolémie
- Kožní problémy - suchá, praskající kůže
 
Diagnostická kritéria mentální bulimie (dle mezinárodní klasifikace nemocí MKN 10):
- Opakované epizody přejídání (nejméně 2x týdně po dobu tří měsíců), při nichž je v krátkém čase konzumováno velké množství jídla
- Neustálé zabývání se jídlem a silná, neodolatelná touha po jídle
- Snaha potlačit „výkrmný“ účinek jídla jedním nebo více z následujících způsobů: vyprovokované zvracení, zneužívání projímadel, střídavá období hladovění, užívání léků typu anorektik, thyreoideálních preparátů nebo diuretik; diabetici se mohou snažit vynechávat léčbu inzulínem
- Pocit přílišné tloušťky spojený s neodbytnou obavou z tloustnutí (pacientka usiluje o nižší než premorbidní a často přiměřenou hmotnost). Často (ne vždy) je v anamnéze epizoda anorexie nebo intenzivnější omezování v jídle.
- purgativní typ – provádí pravidelně zvracení, zneužívá laxativa nebo diuretika
- nepurgativní typ – používá různé diety, hladovky nebo intenzivní fyzické cvičení, ne však pravidelné purgativní metody.
 
Důležitým znakem pro to, aby nemocná vnímala přejídání jako záchvatovité nebo neovladatelné, je pocit ztráty kontroly nad jídlem. Kromě mnoha fyzických problémů se objevuje také řada problémů psychických jako pocity smutku, osamocení, zoufalství, bezmoci, deprese, sebevražedné sklony a sklony k sebepoškozování. V extrémních případech může vést porucha příjmu potravy u mentální anorexie a bulimie až ke smrti. Rozšíření poruch příjmu potravy v ČR je srovnatelné se zeměmi západní Evropy, kde patří mezi nejčastější onemocnění mladých žen a má vzrůstající tendenci. Na základě různých studií lze předpokládat, že mentální anorexií trpí cca 0,5–1 % dospívajících dívek a mladých žen a prevalence mentální bulimie se pohybuje mezi 3-6 %.
  
Zdroj: Toscaci,Oliviero. Nolita [bilbord]. AdMe Group LLC [online]. Dostupné z http://www.coloribus.com/focus/haunting-eating-disorder-ads/10477555/
 
 
VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ PRO OBYVATELSTVO ČR
Vzhledem k výraznému vlivu výživy na lidské zdraví Ministerstvo zdravotnictví vydalo dokument „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR – 10 kroků k pevnému zdraví“.
 
1. Jezte vyváženou pestrou stravu založenou více na potravinách rostlinného původu.
2. Udržujte svoji hmotnost a obvod pasu v doporučeném rozmezí (v dospělosti BMI 18,5; obvod pasu u mužů ne více než 94 cm, u žen ne více než 80 cm). Pravidelně se věnujte pohybové aktivitě (ochranný účinek má např. 30 minut, lépe však 1 hodina, nepřetržité rychlé chůze denně)
3. Jezte různé druhy ovoce a zeleniny, alespoň 400 g denně, přednostně čerstvé a místního původu.
4. Kontrolujte příjem tuků, snižte spotřebu potravin s jejich vysokým obsahem (např. uzenin, tučných sýrů, čokolád, chipsů). Dávejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky. Denně konzumujte mléko nebo mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.
5. Několikrát denně jezte chléb, pečivo, těstoviny, rýži nebo další výrobky z obilovin (celozrnné) a brambory.
6. Nahrazujte tučné maso a masné výrobky rybami, luštěninami a netučnou drůbeží.
7. Pokud pijete alkoholické nápoje, vyvarujte se jejich každodenní konzumaci a nepřekračujte denní dávku 20 g alkoholu (tj. 0,5 l piva nebo 2 dcl vína nebo 5 cl 40% destilátu).
8. Omezujte příjem kuchyňské soli, celkový denní příjem soli nemá být vyšší než 5 g (1 čajová lžička), a to včetně soli skryté v potravinách. Používejte sůl obohacenou jódem.
9. Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru, omezujte sladkosti. Sladké nápoje
nahrazujte dostatečným množstvím nesladkých nápojů, nejlépe vody.
10. Podporujte plné kojení do ukončení 6. měsíce věku, poté kojení s příkrmem do 2 let věku dítěte.
 
Pro názornost doporučení denní skladby stravy byla vytvořena VÝŽIVOVÁ PYRAMIDA, která instruuje, kolik porcí jednotlivých druhů jídel by měl průměrný dospělý člověk denně sníst.
 
Obrázek 1 - Výživová pyramida
Zdroj: MZ ČR, 2005, Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR